Hogy kell Kertes házból lakásba szoktatni a 6 éves kutyát?
Hat éve él egy kutyus kertes házban, ott született és két másik kutyával nőtt fel. Most úgy alakult, hogy el kell onnan költöznie egy földszinti lakásba.
Eddig csak udvaron lakott, kisebb termetű (kb Spániel, mert az anyja tacskó- Spániel keverék és ráütött). Az valószínűleg tetszeni fog neki,H bemehet a házba,főleg,H kisebb, de tartok tőle, hogy nehéz lesz a megszokás,H nem tud bármikor pisilni,hogy nem lesz mellette mindig valaki.
Milyen tippet tudnátok adni, hogy megkönnyìtsem a beszokást?
(Szerencsére nem egyik napról a másikra kell beszoktatni, ìgy az megoldható,H először csak 1 órára viszem a lakásba, majd fokozatosan növelem)
Kutya iskola látogatása ilyen esetben is segítség lehet?
” majd végül legyen az, hogy 1 nap leviszed 2x vagy ha úgy adódik 3x”
Napi MINIMUM 3 seta egy kutyanak. De inkabb 3-4.
Szerintem kb ennyi, ahogy az első írja, csak szobatisztasághoz kell szoktatni. Amúgy ha jó idegrendszerű kutya, más baj nem nagyon lehet. Gondolom a kertben sem volt mindig mellette valaki. :)
A legtöbb kutya szerintem a gazdája mellett szeret lenni, ezárt nem gondolom hogy olyan nagy bajok lehetnek. Ha benti kutyát akarnál kiszoktatni a kertbe, na az drva lenne....
Bőven meg lehet oldani a dolgot, 6 éves kutya nem öreg és nem buta, megtanulja, ha egyértelmű és következetes vagy!
1. Kutyát bent pisilés-kakilás esetén csak tetten érve szabad leszidni, nem utána 5 perccel, mert nem tudja miért kapja. Látod, hogy éppen bent pisil, leszidás: egyszerű, határozott, hangos NEM, és kiviszed. Ne nyomd bele az orrát meg ilyenek, az nettó hülyeség, csak megalázod, de nem neveled.
2. Ha elintézi odakint, ÜGYES VAGY, simogatás, tegyél úgy mintha a gyereked felvették volna a Yale-re. És kapjon jutit, mondjuk egy falat virslit, de legyen különleges a jutalom.
3. Legyen megszokott menetrendetek. Az elején törekedj arra, hogy mindig ugyanabban az időpontban vidd le.
4. Ha esetleg sietsz, és odalent elintézte a dolgait, ne forduljatok azonnal vissza, hanem sétálj vele legalább 2-3 percet, mert megtanulják, hogy amint megvolt a pisi-kaki, vége a sétának, és direkt vissza fogja tartani, hogy hosszabb legyen a séta.
Nem érted a lényeget, akkor hogyan írjam, hogy vigye le Pi/2+1.43 szor vagy mi...
A legtöbb kutya alapból szobatiszta, és szívesen van a gazdájával, szóval nem feltétlen kell nehézségbe ütközni a beszoktatásnál. Persze fontos, hogy egészséges legyen. Ha szereti a simit, akkor örülni fog, ha este egy film megnézése erejéig bejöhet kezdetben. Utána már húzni fog befelé, ha teheti.
Az egyedüllét nyilván neccesebb, hiszen a lakás egészen ingerszegény környezet, és azt nem szokta. De egy nyugis, érettebb kutya azt is viselheti jól. Fontos, hogy te ne aggódd túl, mert azt nagyon átveszi a kutya. Én az egyedüllétet ketrecelve csinálnám, de ki hogy. Általában sokkal könnyebb a ketrechez szoktatott kutyát otthon hagyni, és amikor már megszokta, hogy el szoktunk menni, és olyankor csak szunya van, akkor lehet szabadon is. A ketrec a szobatisztaságban is segítheti.
A kutyasuli mindig jó, és mindenben tud segíteni, mert együtt csináljátok. Ha oda is szállítóketrecben utazik, akkor pedig már meg is van oldva annak megszerettetése.
Szerintem nem kell szoktatgatni, annyi, hogy az első napokban 2-3 óránként vidd ki, hogy elvégezze a dolgát és nagyon figyeld bent, hogy ne jelölgessen, aztán fokozatosan növeld az időt.
Voltam többször ideiglenes és fogatam is már örökbe felnőtt kutyát, mindegyiknél így csináltam és semmi bajuk nem volt, sőtt örültek, hogy végre az ember mellett és az ő közvetlen lakóterében lehetnek. Sokan visznek haza kutyát a menhelyről lakásba, ott sincs nagyon probléma.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!