Német juhászkutya alomból nyugodt egyed lakásba?
Társnak kéne csak, sokat mennénk mindenfele sétálni, kirándulni, meg labdáznék, játszanék vele, alap dolgokra megtanítanám(behívás, megáll, leül, marad, stb).
Napi 3-4 óra lenne rá, munkamentes napokon 5-6 óra.
Nem szeretném kiképezni semmi komolyra, csak a barátom lenne.
10-essel egyetértek. Arról nem is beszélve, hogy azt is érdemes figyelembe venni, hogy a lakás környékén milyen lehetőségek vannak. Egy lakótelep közepén levő zsúfolt "futi", aminél egy közepes kertesház kertje is nagyobb? Ez igen kevés egy alapvetően munkára tenyésztett kutyának, akkor is ha nyugodt.
Milyen messzire kell vinned normális sétára, fárasztásra..? Ezt képes leszel naponta, kétnaponta munka mellett bevállalni?
Város szélén lakunk, 5 percnyire hatalmas fás mező van, onnan kicsit feljebb kertes házas utcán keresztül megyünk 10 perc és ott a szántóföld, még 20 perc és ott a tó, körülötte erdő, nagy mező. Ide járnánk legtöbbet, amúgy egyedül is el szoktam menni erre, szeretem a természetet, tudom, hogy sok hasonló méretű kutya jár erre a gazdikkal, tudna velük is játszani.
Másik fele is mennénk néha belvárosi sétára, arra sok kiskutya van, hadd szimatoljon utánuk, lépten nyomon jelölnek.
A nagy mezőkön, szántón tudnék vele komolyabban foglalkozni, de kiképezni, őrző védőre, ilyesmit nem szeretnék vele. Tanítanám persze, meg játszanánk, hobbi kutya lenne, a társam.
Azt tényleg gondold át azt, amit 8-as írt, hogy meg van-e a magefelelő határozottságod ehhez a fajatához. Ha igen, és valóban ennyit tudsz vele aktívan foglalkozni legalább a következő 8-10 évben (később ahogy öregszik, nyilván kevesebbet fog igényelni), akkor nyugodtan. :)
Én amúgy nem választanám lakásba, mert nekem így túl kemény, túl sok lenne. De ha te érzed magadban az erőt, akkor hajrá. :)
"Egy border colliet tudnék neked elképzelni!"
Semmiféleképpen se!!! A border szerencsétlen egy nagyon félreértett fajta, nem véletlenül landol sok egyed a fajtamentőknél, mert a gazdik túlvállalták magukat. Ennek a fajtának nem elég a sétálgatás, fizikai és szellemi fárasztást egyaránt igényelnek, lehetőség szerint kombinálva, például dog dancing, agility, puller... Én a mentett border collie jellegű kistestű keverék kutyámmal trükktréningezek, túrázok és kocogok felváltva, szinte minden sétánál van valami plusz feladat a mászkálás és szimatolás mellett, és ő nem is fajtatiszta, és nem csak border van benne. Nemrég jártam agility versenyen nézőként, ott voltak fajtatiszta borderek is. Megfelelő fárasztás mellett remek családi kutyák, de foglalkozni kell velük. Mi lakásban élünk egyébként, és kiegyensúlyozott, de így kiegyensúlyozott, azokkal a foglalkozásokkal, amit én biztosítok ehhez.
A német juhászt is lehet lakásban tartani, attól függ, milyen vérvonalú, és mit biztosít neki a gazda foglalkozást. Lehet, hogy egy show vonalú nyugodtabb egyed, vagy egy nyugodtabb mentett fajtajellegű keverék egyébként tökéletesen ellenne a kérdező mellett. A lépcsőházunkban él egy nagytestűvel keveredett németjuhász jellegű mentett keverék kutya, borzasztóan nyugodt, lassú, nagy mamlasz mackó természetű, egy ilyen kutyának megfelelő az, amit a kérdező tudna biztosítani. De egy munkavonalúval ez az életmód sem a kutyának sem a kérdezőnek nem lenne öröm.
Senki nem beszéli rá a kérdezőt a német juhászra, hanem arra a kérdésre válaszolunk, amit feltett: hogy tartható-e lakásban kellő mozgatás és foglalkozás mellett. Tartható.
Ha egy német juhásszal nem foglalkoznak eleget, kertben sem tartható. Rombolni, ásni, szökni fog.
Valóban hangos, mint minden nagytestű kutya, de kevesebbet ugat, mint egy kistestű, pl. tacskó vagy terrier. Viszont nyilván többet eszik, tehát igen, drágább lehet a tartása.
Szerintem kezdő kutyatartó is vehet német juhászt, ha van, aki tanácsokkal látja el a neveléséhez. Ha nincs, akkor kötelező egy jó kutyaiskola, amelyik kifejezetten munkakutyákkal foglalkozik. De abban egyetértek az előző hozzászólóval, hogy alaposan tájákozódjon és nagyon gondolja meg, aki ezt a fajtát választja, mert nem véletlenül landol olyan sok belőlük a menhelyeken. Kemény kutya, erélyes, határozott gazda kell neki, különben rémálom lesz vele a kutyatartás. Nem mindenkinek való. Nem a lakás vagy a kerti tartás a lényeg, hanem a gazda rátermettsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!