Felelőtlenség valakinek úgy magához venni egy kutyát, hogy annak a várható élettartama nagyobb mint a gazdié?
Ha van aki a halála után átveszi a kutyát rokon, ismerős akkor miért ne lehetne? Elvennéd az öregtől az utolsó éveiben az egyetlen örömet...
Ha nincs ilyen akkor azért erősen elgondolkodtató. Illetve az is, hogy a kölyökkel mennyire bírna, mert nyilván az öreg kutyája után egy kölyök teljesen más energiaszint lenne. Ezt viszont csak azok tudják akik hozzátartozói, hogy mennyire fitt még az öreg. Meg nyilván milyen kutyafajtáról van szó.
Ha még csak 65 lehet túl éli...
Attól füg milyen fajta.
És ha egy 20 éves srác vesz egy kölyökkutyát és két év múlva meghal autóbalesetben ?!
Senkinél nem lehet megmondani, hogy meddig fog még élni.
Balesetek, hirtelen betegségek mindig vannak, nem lehet 10-20 évet előre tervezni ..
Most, fiatal felnőttként, pár év menhelyes önkéntes tapasztalattal azt mondom, hogy nekem mindig is lesz kutyám, ha öreg leszek, annyira fogok figyelni, hogy egy kisebb, a nagy többség által szépnek nevezett fajta legyen, akit nagyon szocializálok és így villámgyorsan csodás családot fog találni, ha én már nem lennék. Esetleg felvenném a kapcsolatot egy "láthatóbb" menhellyel is, ha már érzem, hogy itt a vég vagy akár a tenyésztő is lehet olyan, hogy ezt majd elintézi.
Rengeteg ilyen példát láttam már az önkénteskedés alatt, max 2 hónapot voltak a rácsok mögött a kutyák és csodás kanapékutya életük lett. Sokszor még az is előfordul, hogy ha annyira "szép" és aranyos egy kutya, akkor valamelyikünk hazaviszi gazdisodásig (ami tudjuk, hogy nem kis képmutatás, de ilyen az ember :/ ) Ellenpéldát még nem láttam, csak olyat, ahol a kutyus egy teljesen átlagos keverék volt és idős, így sajnos csak évek alatt talált gazdát, hiába volt nagyon kedves.
Jó, tegyük fel, hogy a 65 éves bácsika röhögve elél 85 éves koráig. Tegyük fel, hogy átveszitek a kutyát, ha történi vele valami.
- Van energiája lépést tartani egy kölyökkel?
- Van ideje, energiája szociallizálni és nevelni?
Ezek is nagyon fontos kérdések és sokan csak akkor jönnek rá, hogy túlvállalták magukat egy fiatal kutyával, amikor Fifike már náluk van.
További kérdések: egészséges-e a kutyának mind fizikailag, mind mentálisan egy füstölgő szeszkazánnal élnie?
Beszélgessetek el vele, hogy miért szeretne kutyát és miért pont fiatalt. Ebben a korosztályban még rengeteg a tévhit: csak a fiatal kutya a jó kutya, az idős kutya taníthatalan, nem tud kialakulni kötődés, menhelyre csak kezelhetlen, rossz kutyák kerülnek stb. Az is lehet, hogy más társállattal jobban járna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!