Hogyan lehet macskát távol tartani az udvarból?
Kertes házban élek és évek óta átjárnak a szomszéd kinti - benti macskái. Eddig nem zavart különösebben, hogy átjáróháznak használják az udvart, mert alapvetően szeretem a cicákat és kárt sem csináltak, úgyhogy én sem csináltam belőle ügyet. De nemrégen kaptam egy kiskutyát, egy husky-t. Most még kölyök, játékos nem árt a légynek sem, de egyszer megnő és akkor már nem hiszem, hogy ilyen barátságos lesz a cicákkal :(
Főleg, hogy a husky híres az erős vadászösztönéről. Járatom kutyaiskolába, hogy megtanulja többek között azt is, hogy lehívható legyen macskáról vagy bármilyen más állatról, de akinek volt már husky-ja vagy egy kicsit is ért ehhez a fajtához, az tudja, hogy a makacsságuk és az erős vadászösztönük miatt ilyesmire nem lehet 100%-ban alapozni. (persze tudom sokat számít a kutya személyisége, nevelése is, nem csak a fajta, de jobb félni...)
Sajnos nem az enyém a ház, a tulaj pedig nem engedélyezte, hogy macskabiztos kerítés legyen, amin a cicák nem tudnak átjönni én pedig nem fogom 0-24ben bezárva tartani a kutyát. Pláne egy husky-t. Nem akarok sem konfliktust a szomszéddal sem macskatetemeket találni az udvaron, de nyilván a kutya nem lesz ez miatt egész nap kennelben vagy lakásban, hogy elkerüljük a baleseteket. Itt a legegyszerűbb és legjobb megoldás az lenne, ha a cicák nem járnának be az udvarba. De sajnos fogalmam sincs, hogyan tartsam őket távol. A kerítés ugye kilőve... Olvastam, hogy lehet kapni macskariasztót ez olyasmi lehet, mint a vadriasztó emberi fül számára nem érzékelhető frekvencián szól, de állítólag a macskák nem bírják és távol tartja őket, de nem tudom ez mennyire lehet hatásos. Hallottam olyan tanácsot is, hogy a macskák irtóznak bizonyos szagoktól, pl egyes növények illatától de ha ez működik is egyrészt rengeteg növény kellene körbe ültetni az udvart, másrészt fagyban amúgy sincs semmi haszna. Szóval a macskák, a jószomszédság és nem utolsósorban a lelki nyugalmam miatt 😅 hálás lennék pár jó tanácsért olyanokról akiknek ehhez hasonló szituban van bármiféle tapasztalata.
Nézd, ha a szomszéd kiengedi őket, akkor ő teszi ki a cicát veszélynek. Most hogy a te kutyád vagy az első róka, autók, szomszéd hülyegyerek kapja előket, igazából mindegy.
Eddig se érdekelte a biztonságuk, mert kiengedte őket.
Szólhatsz neki, de a te kutyád be van zárva, ha az ő macskája átjön, az nem a te bajod.
De mondjuk szvsz nem a macska miatt, hanem a vonyítás miatt fogják utálni mert a husky sosem fogja be, óbéjgat ha jó neki ha nem. 🤔
Sehogy. Ha a kutya nem eleg (altalaban eleg szokott lenni) es a macskak ennek ellenere is nalatok lesznek kesobb (ha ellenseges veluk, nem hiszem), akkor igy jartak.
Nem a te hibad, ha a sajat telkeden belul valami eri oket, mert a gazda kotelessege lenne a torveny szerint is vigyazni az allataira es telken belul tartani oket.
Nyilvan senki nem akar vegignezni egy verengzest, nem is azert mondom, csak ezzel nem tudsz annyira mit csinalni.
De a macskak se hulyek egyebkent, az en kutyusom inkabb benti, mint kinti, de nyilvan azert ha jo az ido, o is hasznalja a kertet. Na es hozzank se jarnak mar macskak, amiota megvan a kutya, pedig nincs kint 0-24 es “csak” egy tacskorol van szo.
Elotte sokan voltak.
Husky markáns erős szagú és jó hangos kutya még az emberi orrnak-fülnek is.
Egy cica orra sokkal jobb, azok a macskák pontosan tudják, hogy ott van.
Megpróbálhatod most hozzászoktatni a macskákhoz. Ha lenne 1-2 macska, amelyik szelídebb és meg tudod fogni, az nagyon sokat segítene ebben. Ha túl provokáló a kölyök (pláne vadászni, kergetni akarja) azt ha most erősebben letiltod, majd utána nagyon megjutalmazod, ha ignorálja, az ebben is és a kapcsolatotokban is rengeteget segítene.
Nem igaz, hogy ha sokat lát egy kölyök kutya macskát, akkor nem fogja kergetni. Előfordul persze, de nagyon sokszor csak egyre inkább bepörög a macskáktól és pár hét alatt kialakul, hogy ténylegesen vadászná őket.
És persze ahogy fentebb írta az egyik nem túl empatikus, állatszerető kommentelő, valóban a macska gazdájáé a felelősség. De a macskák gazdái nem fogja bezárni szerencsétlen állatokat innentől. Nagyon is értelmes és jó elgondolás a részedről, hogy ezt a problémát meg akarod oldani.
Kölyök kutyád van, ilyenkor még olyanok, mint egy üres füzet. Mindent megtaníthatsz neki és mindenre fogékonyak.
Nem fognak bemenni a macskák.
Én annak idején azért vettem kutyát, mert nem boldogultam a szomszéd macskákkal, akik telekakilták a frissen ültetett kertet és gyomlálás közben mindenhol macskaszarba nyúltam.
Van saját macskám, szeretem őket, csak van egy határ.
Szóval lett egy kölyökkutya, aki 8 hetes korától üldözte a macskákat (a sajátot imádja). Sosem bántott egyet sem, csak kizavarta az udvarból. A 2 méteres kőkerítés tele volt macskatappancs nyomokkal, ahogy húzták a csíkot.
Egy idő után megtanulták, hogy Buksi területére nem megyünk.
Nálad is meg fogják tanulni. A macska nem buta állat, ráadásul nagyon ügyesen tudnak menekülni. Általában gyorsabbak is, mint a kutyák. Remélhetőleg még amíg a kutyád kölyök, addig megszokják a rendet.
Gondolom kinti-benti kutya. Ne zárd el, hagyd nyugodtan, hogy az udvaron legyen, ha akar, még kölyök, még csak meg fogja kergetni a macskákat, bántani nem fogja őket. Mire felnő, megtanulják a macsekok, hogy az udvarotokat kerülni kell.
Az amúgy egy dolog, hogy mikor ott vagy, be tudod hívni, az meg egy másik, hogy mit csinál, ha épp nem vagy ott...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!