Minek tartanak az emberek egy faluban kutyákat?
A kérdés kicsit félrevezető, célszerű elolvasni a leírást azoknak, akik egyből fröcsögni jönnek :)
A válaszom pedig: Az ilyenek inkább ne is tartsanak kutyát. Ha nem is kivinni sétálni, de legalább néha kimenni vele játszani célszerű lenne. Mindenkinek van napi fél órája erre (több kellene, de legalább ennyi).
Néhány indok, amiket hallottam:
Mert őrzi a házat
Mert eddig mindig volt és ezért kell a kutya
Mert az Xynak is van kutyája
Mert aranyos, amikor lekölközik
Ez nem feltétlenül lakhelytől függ. Budapesten a mi utcánkból is tudnék ilyeneket írni. Az egyik esetben a fél utca egyetért abban, hogy megváltás volt a kutyának a halál, mert csak arra tartották egy kb. 2 méteres láncon, hogy legyen és ugasson, ha jön valaki. De van olyan is, ahol haláleset miatt egyedül maradt a gazda két kutyával, az egészsége megromlott, örül, ha magát el tudja látni. 8 éve még nem gondolta, hogy ez lesz. A láncos esetnél egyébként állítólag volt feljelentés, de tettek rá magasról a szervek.
Kutyáknál egyébként olyan szinten benne van egyesekben a kerti kutya = elhanyagolják kép, hogy rám egyszer komolyan rámcsodálkozott egy panelkutyás egy futtatóban, hogy milyen ritka, hogy valaki kint tartja a kutyát és viszi sétálni. Mondtam neki, hogy sok ilyet ismerek, de Bundásra nincs ráírva nagy betűkkel séta/futtatás/kutyasuli közben, hogy "én egy kertben tartott kutya vagyok", az a néhány láncon őrjöngő kutya viszont feltűnő.
Sokan a városi kertesházban is pont így tartják a kutyákat. "Azért van, hogy ugasson" felkiáltással általában.
Én is falun lakom, kb minden nap megyek a kutyákkal sétálni, de tény, hogy van, mikor csak az udvarban trükközünk, labdázunk, ha meg extrém rossz az idő, akkor a házban van a fárasztás. Nálunk pont azt lehet megfigyelni, hogy egyre kevesebb háznál van kutya és egyre többen hordják sétálni őket. :)
Mert őrzi a házat - ugyan, könyörgöm, mennyi idő megölni egy kutyát, ha be akar jutni bárki?
Odadob neki valami mérgezett falatot, az ilyen szocializálatlan szerencsétlen úgyis feleszi és heló. :(
Én is falun nőttem fel, ugyanez volt a trend, és külön örültünk, amikor a vad, neveletlen kutya kiszökött és az utcán terrorizált minket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!