Milyen új szóval vagy kifejezéssel ismerkedtél meg amikor kutyás lettél?
Elsőre banálisnak tűnik a kérdés, mégis egy tök különleges gyűjtemény jöhet itt össze így elnézve a válaszokat, mert a kutyázásnak, ahogy a legtöbb más hobbinak/munkának/sportnak is megvan a maga "szakzsargonja."
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én néha szoktam tapasztalni, hogy nem kutyásnak, vagy nem olyan "nagyon kutyásnak" fordítani kell kutyásról köznyelvre :D
Nekem új kifejezések voltak, a már említetteken túl:
BARF - soha, senki nem érti, hogy a hány ige pontosan hogy is kapcsolódik a kutyaetetéshez
kutyázik - én erről még kutyásként is sokáig azt hittem, hogy a játszik szinonimája, furcsa is volt, amikor felhozták a pályára azt a németjuhászt, aki csoportban igen problémásan reagált
drive, tribe - utóbbit még mindig nem biztos, hogy helyesen írom :D
Ezen kívül rengeteg szakkifejezést (szeparációs szorongás, reaktivitás, kondicionálás) és sport nevét (BH, IGP, obedience) is megtanultam, holott nincs mindennel közvetlen tapasztalatom, inkább csak úgy ragadt rám, hogy egyre több kutyás tartalmat olvastam.
Ja és még a német vezényszavakat(Platz, Fuß, Aus stb.) mert azok sokkal rövidebbek, pattogósabbak:D
Nekem meg az a pláne érdekesség az egészben, hogy elkezdtem a kutyás világba beleásni magam, de nem lehet kutyám így marad a net és az irodalmak. Na de a neten minden angolul van, és a kutyás szakszavak néha angolul jönnek a számra
prong collar, slip lead, reactivity, fear agression, separation anxiety, prey drive. Ezeket a szavakat rengetegszer hallom külföldi trénerektől, és amikor beszélek valamiről magyar kontextusban nagyon vicces hogy ki kell magam javítani, mert teljes természetességgel félig angolul elmondok mondatokat.
Egyébként a tiktok algoritmusa nagyon fejlett, emiatt ömleszti rád az érdeklődési körödnek megfelelő tartalmakat. Sok tudást és tréner megismerését ennek köszönhetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!