Baja lehet a kutyámnak a veszettsèg elleni oltástól?
Jó sok idióta.ta állatorvos van.
"A jogszabály értelmében minden három hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd az oltást hat hónap elteltével (azaz 9-10 hónapos korig) meg kell ismételni"
Nem kedv kérdése, hogy beadja-e vagy sem.
Ha az oltásoktól rosszul szokott lenni, nem ok nélkül mondta a doki. Egy ismerősöm kutyája oltva lett egyszerre több oltással és meghalt. Én minden oltást úgy időzítek, hogy utána egy napig mellette legyek a kutyámnak és lehetőleg ne hétvége vagy éjszaka következzen az oltás után. Allergiás rohamban nagyon gyorsan el kell jutni az állatorvoshoz. Amúgy meg kisbabàkat is megviselnek bizonyos oltások.
Állatorvosi asszisztens végzettségem van, bár nem dolgozom benne, a tanfolyamon sem tagadták, hogy van kockázata minden oltásnak. Az élő vírusos oltások a legveszélyesebbek. Beteg embert/állatot tilos oltani.
#13 Dede, pontosítok:House Quick Giant Csivava kennelből van
Egèszen pici korában is èrzèkeny volt már, ő volt a kivètel, a testvèrei jóval talpra esettebbek voltak!😃
Mondok jobbat. Férjem családjának kaukázusiját 7 éves kora után már nem oltotta a doki. Azt mondta, öreg,nem kell neki veszettség elleni oltás.
Nem is oltotta többet be.
Én is a kutyámat (12+) már csak 2 évente oltatom. Bőven elég. Úgyis 3 évig hatásos egy oltás.
15#
Egy újabb okos állatorvos 😂
Ahogy előttem írták, minden oltásnak lehet kockázata, de a veszettség elleni pont olyan, ahol 1) sokkal többet nyersz azzal, ha be van oltva a kutyád (gyógyíthatatlan és emberre is veszélyes betegség) 2) elég sok állat, elég régóta kapja már ahhoz, hogy legyen tapasztalat az oltás mellékhatásaival kapcsolatban, ha ezek durvák lennének, akkor az valószínűleg a köztudatban is benne lenne.
Természetesen lehet olyan helyzet, amikor az állatorvos inkább nem olt, mert pl. beteg az állat. Nálunk is volt két ilyen alkalom, az egyiknél műtét miatt tolódott pár héttel, a másiknál egy 14 éves, igen rozoga kutyáról volt szó, akinél megmondta, hogy orvosként nem javasolhat ilyet egy kötelező oltásnál, de magánemberként nem adatná be. Ebben az esetben viszont egy 13-szor oltott kutyáról volt szó, én is tudtam, hogy nem csak 1 évig véd az oltás, de ha nincs, megbüntethetnek érte, rokon területen is dolgozom, szóval mondhatott ilyet az orvos, a döntés az enyém volt. Hogy még egyszer sem kapott oltást a kutyád és - gondolom - jártok vele erre-arra, úgy elég neccesnek tartom, ha egy orvos nem oltja be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!