Milyen havi, fix költségek vannak egy kutyánál, ha egészséges, nem kell gyógyszerezni?
Azért elég változóak az árak. Pl a mi kozmetikusunk úgy megemelte az árait, hogy már 10 rongy egy alkalom. Két havonta viszem az uszkáromat, az évi 60 rongy. És ő nincs is ilyen uszkár fazonúra nyírva, az még sokkal drágább lenne. És van aki 6 hetente viszi. Ez egy átlagos budapesti ár.
Egy nagytestű szuka kutya ivartalanítása pedig simán meg van 70 rongy, legalábbis itt mifelénk.
Persze ezek nyilván magas költségek, nem feltétlenül kell ennyit költeni, de simán bele lehet csúszni.
A már felsoroltakon túl a kutya mentális foglalkoztatása, fárasztása is rendszeres költség, egy társállatként tartott állatnak édeskevés életében egyszer végig járni egy 8 hetes tanfolyamot, egy-két kutyaiskolás vizsga teljesítésével még közel sem lesz "kész" a kutya, nem mellesleg igénylik is a folyamatos mentális foglalkozást, ami sokszor kiadásokkal jár, kutyafuttatóban a többiek között vagy pórázon sétálva nem lehet magasabb szinten tréningezni, ha oktató nem kell, akkor is helyet kell bérelni, esetleg eszközöket, ha nem vagy annyira elhivatott, hogy csak feladatért kapjon enni, akkor jutalomfalat is kell.
Nekünk a táp mellett a legnagyobb havi fix kiadás a kutyasuli (oktatóval, bérlettel 4000Ft/alkalom, kb. hetente egyszer járunk), pedig már rég túl vagyunk a laza prózás sétán meg a behíváson, de egyszerűen kell ez is a kutyának, sokkal kiegyensúlyozottabb így.
A másik, amit még egyáltalán nem említettek, a tömegközlekedés/szállítás, nekem fontos, hogy ne a házunk 5km-es körzetében élje le az egész életét, hétvégén szoktam vinni kirándulni, vagy más kutyás helyekre (Városliget, hajógyári vagy csak úgy a városban), hogy időnként találkozzon ingergazdagabb környezettel is, így a havi bérlete (5250Ft) is fix havi kiadás nekünk.
Többen is írtuk a foglalkozásokat. :)
Szerintem is nagyon fontos dolgok ezek, bizonyos kutyáknak. De azért ha az olyan fajta kutyád van, nem feltétlenül szükséges. Nem kell túlzásokba esni, simán lehet otthon is képezni és szellemileg fárasztani a kutyát. Nekem az előző blökim maga volt a tökély, sosem jártunk suliba, meg semmilyen kutyás sportra. Tényleg egy tökéletes és kiegyensúlyozott kutya volt... Meg rengeteg kutyát ismerek akik nem járnak ilyenekre, mégis tök jók. A mostani kutyámat meg nem győzöm foglalkoztatni, ő nagyon igényli, meg is kapja, mindig járunk valamire. De erre tényleg nincs minden kutyának szüksége, sőt.
Nem nagyon számolgatom havi szinten. De leírok mindent hátha segítség.
6 kgos kutyám 12 éves lesz idén,kap májvédős vitamint 2-3 naponta kap 1 tabit így a 60db-os elég sokáig elég amúgy 12-15 ezer ft környéke mikor hol akciós. De persze eleinte naponta adtam akkor 2 havonta volt ennyi.
Másik gyógyszerre 5 havonta 12 ezer ft.
Foresto nyakörvét 7 havonta cserélem,legutóbb 9500 ftért vettem. Havonta a milbemax/milprazon abból több hónapnyit veszek így olyan 4-5 ezer ft környékén fizetek.
Főtt kaját kap. Durván 7-9 ezer ftból kijön havonta a kajája. Kiegészítőkből meg bevásároltam ősszel nagyobb kiszerelést azt idén már nem kell vennem :D az olyan 20-25 ezer ft könyéke volt. De lehet vmiből marad jövő évre is.
Rágcsákat szoktam venni,de azt ha haviba lebontom akkor max 1-2 ezerre ftra jönne ki.
Másik kutyám 22 kg
12 kgos táp 20ezer ft körül van kb 1,5 hónapig elég. De kövileg a 20 kg.os zsákot rendelem.
Nextgard spectra most már 5470 ft lesz havonta (múlthéten vettem,felemélték az árát)
Rágcsák nála is kb havi 1-2 ezerftra jönnek ki.
Kutyakozmetikus vagyok, szóval nálunk erre nem költeni.
Nyilván mindkét kutyánál az oltások évente.
Meg időnként veszek új pórázt,nyakörvet nekik.
6 kgossal jártam kutyasuliba alap és középfok meg van.
22 kgos (3 éves) vele kutyaovi,meg magántréner. De igazából ezek összegben nem igazán fontosak,persze aki élete végégig tréningezik a kutyával annak igen. De mondjuk én a 3 évessel nem járok már semmi képzésre. Ami probléma volt trénerrel megoldottuk és azóta is teljesen jól működik a kutya.
Egyedül a Coursinget szeretném majd vele kipróbálni :) Az lesz majd kiadás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!