Egy Border Colliet, hogyan lehet lefárasztani, hogy meg legyen minden nap a számára szükséges mentális és fizikai munka is?
Hétköznaponként dolgozom (mint szinte mindenki más) ezért napközben nem vagyok otthon. Azonban lenne egy nagy füves terület ahol tudd játszani.
De mit kéne vennem neki, hogy nap közben egyedül is el legyen és ne unatkozzon. (a féltucat birka nem opcionális és más mennyiségű birka vagy egyéb terelendő állat sem)
Egyenlőre még nincs kutyám és aggaszt, hogy hétköznaponként nem tudnék annyit foglalkozni egy ilyen kutyával amennyit igényelne. De gondolom másoknak is van ilyen fajtájú kutyája akik szintén nap közben a munkahelyükön tartózkodnak és mégis megtudják valahogyan oldani. Ezért gondoltam megkérdezem, hogy milyen megoldások lennének.
Ha munkán kívüli időben megfelelően lefárasztod, és megtanítod pihenni, akkor távollétedben pihenni fog, ha nem csinálsz belőle kerti díszt (inkább legyen bent, ha nem vagy otthon). Egyébként neked inkább a fajtamentést javaslom, ne vegyél magadhoz egy kölyök bordert, jobb lesz egy nyugodtabb felnőtt is mentett vonalból.
(nekem innen van kutyám)
vagy
Sztem jó ez így, ha munka után hazajössz és fárasztid a kutyát. Pl labda, puller, frizbi, huzavona kötél, stb. Ezek fizikai fárasztásra jók. Illetve az agility! Na az, az aztán lefárasztja a kutyát. Legalábbis az enyémet...😁
Szellemileg: trükkök tanítása. Pl lábszlalom, nyuszi, pacsi, meghajlás, betakarózás, pörög-forog, stb
Köszönöm a válaszokat.
A Border Collie jellemzésénél rendszerint nagyon nagy mozgás igényűnek szokták írni és érdekelt, hogy mennyire passzol ez alapján hozzánk.
Természetesen nem veszünk olyan kutyát aminek az igényei nem passzolnak a mi életvitelünkhöz.
Ismerek borderes gazdit, aki labdázik meg frizbizik a kutyával, a kutya kiszaladgálja magát, a gazdi meg nem egy sportember, és a kutya így is kiegyensúlyozott. Nyilván nem sport meg munkavonalból van a kutya. Nekem a fajtamentéstől van egy border keverékem (a mérete miatt biztos, hogy keverék, de küllemre tiszta border, többször megjegyezték már, mikor először találkoztak vele személyesen azután, hogy képeken látták, hogy nem is gondolták, hogy ő ekkora, képeken teljesen standardnak látszik - nem manipulált képek), én teljes munkaidőben dolgozom mellette, pár hónapja részben távmunkában, heti 2-3 napot járok be, mi feladatozunk, kocogunk, hétvégén fér bele akár nagyobb túra is (5-30 km között mozgunk, de nincs mindig), kutyasuliztunk is, ő nem bandázós, megválogatja, kivel van jóban (előéletes, gondolom, ezért), kiegyensúlyozott, nyugodt kutya, a szomszédok visszajelzései alapján soha nem hallják (panel), nem rombol.
Ismerek borderest, aki folyamatosan foglalkoztatja séta alatt a kutyáját, távolról irányítja, kerülje meg ezt, menjen valamerre, nekik úgy néz ki a séta, hogy mennek valamekkora távot, a gazdi kényelmesen sétál, és utasításokat ad a kutyának, aki közben megcsinálja.
Ismerek a fajtamentéstől olyat, akivel a gazdája agilityzik, úgy, hogy erősen túlsúlyosan került a gazdihoz, szóval le kellett fogyasztani először, most meg szép eredményeket érnek el, van, aki engedelmesezik szintén a mentett border keverékével.
Szerintem egy kölyökkel amúgy nehezebb lenne az életmódod mellett, én pont azért kerestem felnőtt kutyát (akivel amúgy tudok túrázni és futni is), mert akkoriban állandó bejárós voltam. Azóta ez változott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!