Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy Border Colliet, hogyan...

Egy Border Colliet, hogyan lehet lefárasztani, hogy meg legyen minden nap a számára szükséges mentális és fizikai munka is?

Figyelt kérdés

Hétköznaponként dolgozom (mint szinte mindenki más) ezért napközben nem vagyok otthon. Azonban lenne egy nagy füves terület ahol tudd játszani.

De mit kéne vennem neki, hogy nap közben egyedül is el legyen és ne unatkozzon. (a féltucat birka nem opcionális és más mennyiségű birka vagy egyéb terelendő állat sem)

Egyenlőre még nincs kutyám és aggaszt, hogy hétköznaponként nem tudnék annyit foglalkozni egy ilyen kutyával amennyit igényelne. De gondolom másoknak is van ilyen fajtájú kutyája akik szintén nap közben a munkahelyükön tartózkodnak és mégis megtudják valahogyan oldani. Ezért gondoltam megkérdezem, hogy milyen megoldások lennének.

2023. febr. 27. 08:28
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
69%

Ha munkán kívüli időben megfelelően lefárasztod, és megtanítod pihenni, akkor távollétedben pihenni fog, ha nem csinálsz belőle kerti díszt (inkább legyen bent, ha nem vagy otthon). Egyébként neked inkább a fajtamentést javaslom, ne vegyél magadhoz egy kölyök bordert, jobb lesz egy nyugodtabb felnőtt is mentett vonalból.

[link]

(nekem innen van kutyám)

vagy

[link]

2023. febr. 27. 12:59
 12/16 anonim ***** válasza:
52%

Sztem jó ez így, ha munka után hazajössz és fárasztid a kutyát. Pl labda, puller, frizbi, huzavona kötél, stb. Ezek fizikai fárasztásra jók. Illetve az agility! Na az, az aztán lefárasztja a kutyát. Legalábbis az enyémet...😁

Szellemileg: trükkök tanítása. Pl lábszlalom, nyuszi, pacsi, meghajlás, betakarózás, pörög-forog, stb

2023. febr. 27. 17:04
 13/16 anonim ***** válasza:
32%
Egy ilyen kutyának rengeteg mozgásra van szüksége amit a legtöbb ember képtelen teljesíteni/biztosítani számára.Hiába van nagy kert nem fog kint rohangálni és lefárasztani saját magát.Amíg nem vagy otthon addig aludni fog,de amint megérkeztél elkezd forogni és igényli a fizikai/mentális feladatokat.Agility kiváló sport számára,abban profi és új trükkök tanítása.Napi hosszú sétákat tegyél vele és futni is érdemes vele vagy bringázni esetleg labdátni.Ogazából ez a kutya kb minden sportban jó.Azt viszont tényleg nagyon át kell gondolni,hogy képes e az ember ezt az életet élni akár 15 évig amíg a kutya vele van.
2023. febr. 27. 21:38
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Na, azért túlzásba sem kell esni. A border collie nem a leglefáraszthatatlanabb fajta, neki inkább kombinált foglalkozás az optimális, ahol használnia kell az agyát is. Nem fog elfáradni pusztán egy egész napos futástól, túrától, nem szánhúzó, attól még pörögni fog az arcán, ha nem kap feladatokat, de ha optimálisan van kombinálva a foglalkozás számára, fizikai és szellemi fárasztás, akkor nem kellenek hosszú órák. Egyébként meg az sem mindegy, milyen vonalból származik a kutya, teljesen más a fárasztásigénye egy terelésre tenyésztett munkavonalas bordernek, egy sportra (agility, flyball... stb.) tenyésztett bordernek, egy show vonalas bordernek, vagy egy mentett border jellegű keveréknek, aki akár más fajtával is keveredhetett.
2023. febr. 28. 08:59
 15/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

A Border Collie jellemzésénél rendszerint nagyon nagy mozgás igényűnek szokták írni és érdekelt, hogy mennyire passzol ez alapján hozzánk.

Természetesen nem veszünk olyan kutyát aminek az igényei nem passzolnak a mi életvitelünkhöz.

2023. febr. 28. 13:09
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek borderes gazdit, aki labdázik meg frizbizik a kutyával, a kutya kiszaladgálja magát, a gazdi meg nem egy sportember, és a kutya így is kiegyensúlyozott. Nyilván nem sport meg munkavonalból van a kutya. Nekem a fajtamentéstől van egy border keverékem (a mérete miatt biztos, hogy keverék, de küllemre tiszta border, többször megjegyezték már, mikor először találkoztak vele személyesen azután, hogy képeken látták, hogy nem is gondolták, hogy ő ekkora, képeken teljesen standardnak látszik - nem manipulált képek), én teljes munkaidőben dolgozom mellette, pár hónapja részben távmunkában, heti 2-3 napot járok be, mi feladatozunk, kocogunk, hétvégén fér bele akár nagyobb túra is (5-30 km között mozgunk, de nincs mindig), kutyasuliztunk is, ő nem bandázós, megválogatja, kivel van jóban (előéletes, gondolom, ezért), kiegyensúlyozott, nyugodt kutya, a szomszédok visszajelzései alapján soha nem hallják (panel), nem rombol.

Ismerek borderest, aki folyamatosan foglalkoztatja séta alatt a kutyáját, távolról irányítja, kerülje meg ezt, menjen valamerre, nekik úgy néz ki a séta, hogy mennek valamekkora távot, a gazdi kényelmesen sétál, és utasításokat ad a kutyának, aki közben megcsinálja.

Ismerek a fajtamentéstől olyat, akivel a gazdája agilityzik, úgy, hogy erősen túlsúlyosan került a gazdihoz, szóval le kellett fogyasztani először, most meg szép eredményeket érnek el, van, aki engedelmesezik szintén a mentett border keverékével.

Szerintem egy kölyökkel amúgy nehezebb lenne az életmódod mellett, én pont azért kerestem felnőtt kutyát (akivel amúgy tudok túrázni és futni is), mert akkoriban állandó bejárós voltam. Azóta ez változott.

2023. febr. 28. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!