Kutyákra, macskákra ugyanaz a szabályozás, törvények vonatkoznak? A harapáson kívül. Tehát ha ugyanazt követem el, akkor ugyanúgy kell szankcionalni?
Általános állattartási szabályozás van, de nyilvánvalóan még senkit nem büntettek meg azért, mert cirmikéje lerángatott egy embert a biciklijétől, megharapott egy postást, összeszarta a fél utcát, üvölt 200 decibellel a falu közepén 24 órában, stb...
Kutyáknak kötelező is a chip ezek miatt.
Amúgy ritka nagy kretén az, aki a macskákra is ugyanazokat akarja betartatni, mint a kutyákra.
Ez valami agyament provokálás maximum éretlen idiótáktól.
Mindkettőnél magyban lesz4rják a szabályozást. Chip? Ne mondd mar neken, hogy az önsétáltató cigu kutyákban van chip. Naponta kihívják rájuk a rendőröket, és nem büntetik meg a tulajt. Pedig elvileg kötelező lenne. Nekik semmi se kötelező.
Macskákra meg sosem vették komolyan a törvényeket sehol se.
Valószínűleg arra gondol a kérdező, hogy megbüntetik-e azt, akinek a macskája az utcán sétálgat. Mert jobb helyeken az önsétáltató kutyásokra azért rámennek. (Nem a cigánysorra gondolok, ott vannak ennél nagyobb gondok is.)
A hivatalos törvényi szabályozást nem ismerem, de a gyakorlatban senkit nem büntetnek meg azért, ha a macskája az utcákat rója. Életetszerűtlen lenne, mert a kertes házas részeken minden macska ezt csinálja.
Alapvetően vannak szabályok, amelyek mindkét állatfajra vonatkoznak, és vannak amelyek nem.
csak kutya:
- egy évnél nem régebbi veszettség elleni oltás
- chip 6 hónapnál nem fiatalabb állatban
Közös:
- saját telken belüli tartás (minden házi és haszonállat)
- a jó gazda gondosságávál kell eljárni stb.
értem én , hogy alacsony a gyakori értelmi színvonala, de nem oylan nehéz értelmezni a kérdést..
HA valakinek az állata kárt okoz, akár életveszélyes sérülést, ugyanúgy büntetik - e a gazdáját.. Így már stimmt?
Amúgy igen.
Nem kívánok természetesen semmit sem elkövetni. Pusztán elméleti síkon kérdezem, ha szomszédok macskái megrongálják a kerti bútort pl akkor ugyanúgy nem fizetnek kártérítést ha az én kutyám teszi ezt a kertjükben?
Én úgy vélem hogy mindkettő esetben felelősségre kell vonni a tulajdonost. A jelenlegi ábra szerint viszont csak a macska tulajoknak vannak mentelmi jogai.
Macskáknál amíg nem vezetik be a kötelező chipet vagy más azonosítást, addig aki odahozta a házhoz, nagyon gyorsan letagadja hogy az övé lenne, nem is látta még soha.
Az a problémám, hogy nem kérdezik meg a szomszédokat hogy kiengedheti e az odahozott háziállatát, ha meg kárt okoz, nincs felelőssége?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!