Folyamatosan rongál a németjuhász kutyám. Mit tudok tenni?
Nyáron vettünk egy kan németjuhász kiskutyát, jelenleg 8 hónapos. Mindent szétrág, amit csak talál a környezetében. Nagyon sok játékot vettünk neki, rendszeresen kap rágnivaló csontot, falatkákat stb.-t.
Tudom, hogy jelenleg fogváltáson megy keresztül, de nem tartom normálisnak, hogy mindent tönkretesz és nem használ a nevelés. Az elektromos kapunyitót, kültéri álló lámpákat szétrágta, kihúzta a falból/földből. A ház falát is harapdálja, eszi a szigetelést. Fa oszlopokat is rágcsálja. A kutyaházat is eszi, a ház tetejének a felét már leszedte, megette. Hétvégén már a kocsiról elkezdte leszedni a dísztárcsákat.
Használtam már kutya elriasztó sprayt, bekentem erős pistával, wasabival amit csak tudtam (ez ízlett neki inkább, így előszeretettel lenyalta). Verni is próbáltam, de ugyanúgy folytatta tovább a rongálást, mintha semmiből nem akarna tanulni.
Mit tudok ebben a helyzetben csinálni? Tapasztalt már valaki hasonlót? Tudtok adni tippeket nevelésre?
Ui: nem ő az első kutyánk, régóta tartunk kutyákat. Viszont soha nem volt ilyen kutyánk, akit ilyen nehéz lett volna megnevelni.
Én baromira nem értek a kutyákhoz, és így vágtam bele a németjuhász gazdiságba. Nem értettem hozzá, de mivel rengeteget foglalkoztam vele, nagyon jó kutya lett.
A rengeteg azt jelenti, hogy amikor kölyök volt, a nap kétharmada a kutyával ment el.
Szóval szerintem függ a dolog a kutya egyéni személyiségétől, de úgy sejtem, hogy csak napi 2-3 órát foglalkoztatok vele kölyökkorában, ami egy ilyen kutyának nagyon kevés.
Nagy szeretet lehet, ha vered azt a szerencsétlent. Egy kölyök kutyáról beszélünk, az a csoda, ha nem rág meg mindent! Ne gyere azzal, hogy másik kutyád blabla. Nem klónok ezek, más személyiségek, más habitusúak!
Egyébként minimál hozzáértéssel már látszik, hogy keveset foglalkozol vele és unatkozik mint a szemét. A válaszaid és a konkrétumok hiányának fényében tuti, hogy neked is csak kerti dísz a kutya, és se szellemileg, se fizikailag nem fárasztod le eléggé.
Segítek, a megfelelő foglalkozás az lenne, ha átlag heti 2x elvinnéd suliba és sétálnál vele napi 1-2 órát, meg 2x15 percet feladatoznátok.
Az, hogy nézheti, ahogy eteted a tyúkokat vagy söpröd össze a falevelet nem a legideálisabb foglalkozás. Rágható alternatíva, ami valóba érdekli, mindig legyen előtte és próbáljátok úgy alakítani a dolgokat, hogy ne tudjon "hibázni" pl a kis kerti fényeket felejtsétek el még egy-két évig, a kapu elektronikájának csináljatok fém házat, a kutyaház széleihez rakjatok U szelvényt, hogy ne tudja rágni. Sokan a kényes részeket villanypásztorral kerítik le a kutya elöl és nagyon jól működik náluk.
Nálunk minden kutya rágott kölyökként, pedig sokat voltunk velük, úgy másfél éves koruk körül csillapodott ez le, akkor már csak a játékaikat és labdáikat.
Addig nekünk kellett elpakolni, figyelni, vigyázni. Mit tehet ő róla, hogy bizsereg az ínye és működik az ösztöne.
S lám, a végére el is értünk odáig, a tenyésztők miért nem adnak hozzád hasonló laikusoknak munkakutyát.
Sok sikert a szaporítós fajtajellegű keverékeddel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!