Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem hajlandó lejönni a kanapéról?

Nem hajlandó lejönni a kanapéról?

Figyelt kérdés

Nemrég költöztem külön a szüleimtől, természetesen az eddig csak kinti kutyáimból azonnal kinti-bentit csináltam, tehát bármikor bejöhetnek. Vettem egy nagyobb kanapét, hogy mind kényelmesen elférjünk rajta, régóta vágyam volt, hogy a kanapén összebújhassak velük.

De a dolgok valószínűleg rosszra fordultak, mivel elkezdték azt csinálni, főleg a nagyobbik, hogy nem hajlandóak lejönni a kanapéról. A kicsi még csak-csak, de a nagyot semmi nem érdekli, hiába hívom ki, mert kimegyek, vagy pisilni kiengedném, hiába adnám neki a kajáját, vagy bármi, egyszerűen semmi nem érdekli, legszívesebben egész nap a kanapén aludna. 3 napig nem is evett, mert nem tudtam lekönyörögni onnan, vagy ha le is jött, azonnal fordult vissza és feküdt rá.

Egyik nap kint voltunk az udvaron, leveleket szedtem, bementem valamiért, ő meg szinte fellökött, úgy rohant be az ajtón (amúgy eddig be volt vezetve az, hogy csak akkor jöhetnek be, ha hívtam őket), és már ugrott is fel a kanapéra. Nem akartam egyedül bent hagyni, ezért ki akartam hívni, de nem jött, semmivel nem tudtam rávenni. Nem akartam ráhagyni a dolgot, ezért odamentem, hogy majd lelököm vagy lehúzom onnan és kiviszem, erre elkezdett morogni, fogát csattogtatni és kicsit meg is kapott. Gyorsan ráraktam a szájkosarát és úgy bírtam csak kivinni, de nagyon kapaszkodott, ellenállt, kb. egy súlyban vagyunk, úgyhogy elég sokat vergődtünk így.

Aztán persze kizártam a falkából meg a házból is, ahogy egyszer kutyasuliban mondták, egy napig nonstop rajta volt a szájkosár, mert később is próbált bemenni, de nem engedtem be és akkor is ellenem akart fordulni. A kicsit látványosan beengedtem meg jobban szeretgettem, hogy a nagy érezze, hogy elrontotta, illetve utána sokáig ott sírt az ajtóban meg nézett befelé, de nem engedtem be, és azóta sem volt bent.

De szeretném beengedni, mert egyrészt sajnálom kint hagyni, meg tényleg szeretném ha bent is lenne, de nem így.

Azt még nem mertem kipróbálni, hogy ha bejön, akkor nem engedem fel a kanapéra, mert a korábbi viselkedéséből ítélve (soha nem csinált ilyet előtte, igazi jámbor teremtés) megint nekem fordulna.

Van erre valami épkézláb megoldás?

2022. okt. 30. 09:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
39%
Hát ezt jól elrontottad.Amikor nem akart először lejönni az ágyról, meg kellett volna fogni, és lelökni, lehúzni,ledobni, nem könyörögni neki. De a kutyáknál ez úgy működik, hogy csak akkor ért meg valamit, ha azt mindig megkövetelik tőle. Ha egyszer felmehet, máskor nem, azt nem érti meg, hogy miért nem mehet fel. Ezért legelőször, amikor felment, le kellett volna parancsolni, és többet nem felengedni. Ha egyszer felmehet, az nála azt jelenti, hogy azt neki szabad. Vigyázzál, mert tényleg ellened fordul majd, ha nem tudsz következetes lenni, tehát, amit tiltasz, azt mindig tiltsad. Nincs olyan, hogy egyszer szabad valamit megtennie, máskor meg nem. Erre figyelj oda, és ne akarjál az ágyban együtt lenni a kutyával, mert attól kezdve, ahogy látható is, ő fogja meghatározni, mikor lesz az ágyban,mikor nem. Nem véletlenül nem vitték be a szüleid a kutyát a lakásba. Most már csak akkor tudod helyrehozni, ha mindig ugyanazt kéred tőle, illetve parancsolod. Azzal nem nem érsz el semmit, ha az egyiket szeretgeted, a másikat nem. A nagyot is meg kell szeretgetni, ha valamit jól csinál. Csak akkor fog hallgatni rád.
2022. okt. 31. 18:02
 12/16 anonim ***** válasza:
69%

"Ha egyszer felmehet, máskor nem, azt nem érti meg, hogy miért nem mehet fel."

Érdekes, az enyém érti, pedig előéletes mentett, persze, ez meló, egyszerűbb vagy engedni vagy nem. Viszont lehet változtatni, csak a kérdező ezt már segítség nélkül nem fogja tudni megoldani.

2022. okt. 31. 18:18
 13/16 anonim ***** válasza:
78%

Ott szúrod el, hogy 3 hét alatt azt várod az eddig kinti kutyáidtól, hogy simán fogadják el az új környezetet, új szokásokat, és ne féljenek ne legyen frusztráltak.

Egy kutya nem azért nem eszik 3 napig, és nem azért pisil be félelmében, mert annyira király az a kanapé.

Ezzel az elavult semmi haszna falkából kizárással sem segítettél a helyzeten.

Barikádozd el egy időre a kanapét.

2022. okt. 31. 18:39
 14/16 anonim ***** válasza:
84%
Az is baj, hogy érzi a kutya, hogy félsz tőle. Már úgy elrontottad az egészet, amikor az elején nem voltál erélyes, hogy te már egymagad nem tudod helyrehozni, csak ha odahívsz egy trénert. De lehet, hogy rád már akkor sem fog hallgatni. - Az elején kellett volna következetesnek lenni, és a szüleidre hallgatni, akik nem engedték be a kutyát, bár ha az egyik agár, akkor az nem lehet kint, az megfázik, az agár egy díszkutya, arisztokraták tartották régen. - Egyébként egy gyereket is csak következetesen szabad nevelni.
2022. okt. 31. 18:49
 15/16 anonim ***** válasza:
70%
Még egy szabály, hogy te legyél a főnök, ne a kutya: a kutya addig nem ehet, amíg te.Nincs olyan, hogy falatokat dobálunk neki az ennivalónkból, és megvan az ideje az evésének, általában a felnőtt kutyák napi egyszer esznek, délután 4-5 óra körül. Ezt is be kell tartani, ahogy az ember saját magánál is betartja, hogy reggelizik, ebédel és vacsorázik. Csak amikor már te ettél, mondjuk vacsora után, vagy ebéd után, attól függ, hogy alakítod ki az evési időpontját, csak utána tegyél a táljába ennivalót. Persze víz mindig legyen.
2022. okt. 31. 20:01
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
Nem gondolkoztál el azon hogy el kellene altatni miután megharapott?
2023. okt. 30. 04:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!