Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Súlyozott hám használatánál...

Súlyozott hám használatánál nem lesz nehezebben fárasztható a kutya ha nincs rajta a hám?

Figyelt kérdés

Nem rég jött velem szembe a Power4dog súlyozott hámja. Gondoltam a téli időszakban igazán jó hasznát venném,hogy lefáradjon a kutyám.

Egy 22 kgos kutyám van és hetente 4-5 alkalommal délután 1,5-2 óra szabadon engedős bandázós sétát tudtunk össze hozni egy másik kutyás lánnyal és kutyájával. Így remekül lefáradt a kutyám.

Viszont 17 óra után érek haza melóból és lassan eljutunk arra a szintre,mikor már kukk sötét lesz. Közeli parkokban oldodtuk meg a sétákat. Nincsenek ki világítva. Aztán bár sétálni tudunk együtt,de nem igazán lesz alkalom nagy rohangálásokra,az utcán, egy placc van ahol ez max kivitelezhető,de nem szívesen engedem el ott a kutyámat,mert közel a hév sínek plusz egy forgalmas út. Aztán az enyém bár behívható, ha nagyon beindul a játékban nagyon nagyokat szeret futni. Volt ott elengedve ha a sínek felé ment rá szóltam és vissza fordult,de akkor sem érzem biztonságosnak.

Így erre a hámra gondoltam,hogy jobban fáradjon, illetve most egy hónapig ez a kutyás bnőm elutazik így a kutyák sem fognak találkozni.

Viszont nem akarnám mindig hogy rajta legyen a hám. Egy kérdés merült fel,hogy ha nem rakom rá akkor nem lesz nehezebben fárasztható? pl kirándulás alkalmával ami 3-4 óra alapból elfárad,tehát nem raknám rá. De mivel álló képességet is edzi az oldal szerint,akkor lehet 3-4 órás kirándulás után nem fog elfáradni? :D

Sosem használtam ilyesmit,így nem tudom hogy működik hosszú távon.

2022. okt. 15. 21:46
 1/9 anonim ***** válasza:
28%

Ne haragudj nem akarlak megbàntani,de én biztos nem raknék a kutyàmra súlyt.

Nem tesz jót a gerincének,izületeinek.

Ne csinàlj belőle màlhàs szamarat(őket is sajnàlom).

2022. okt. 15. 22:54
 2/9 anonim ***** válasza:
81%

A power4dog hirdetésével ellentétben a súlyozott hám nem hobbi kutyásoknak lett kitalálva. Nem azért írom ezt mert lenéznem a hobbistákat, csak egyszerűen ez nem nekik lett kitalálva, hanem azoknak, akik komolyan edzik őket, versenyszerűen készülnek súlyhúzásra. És ezt a folyamatot náluk is megelőzi egy általános erőnlétépítés, nagyon tudatosan összeállított speciális étrend, ízületvédőkkel, sokszor még az edzéstervet is tréner állítja nekik össze a kutya fizikumától függően és ebbe az edzéstervbe kerül be egy ponton a súlyozott hám, de ezt is nagyon fokozatosan, először csak nagyon minimális súllyal, az egésznek a kulcsa a fokozatosság és persze a jól összerakott edzés.

Ahhoz, hogy ilyesmi kerüljön a kutyára és valóban hasznos legyen, ne csak az ízületeit roncsolja, először megfelelő izomzat kell, amivel elbír bármilyen plusz terhelést.

Kicsit dühítőnek tartom egyébként, hogy én is szinte naponta futok bele ebbe a hirdetésbe és még van képük azt állítani, hogy ez bárkinek jó móka lehet, holott ez egy nagyon speciális eszköz, aminek a szakszerű használata speciális tudást, hozzáértést igényel, hogy ne tedd tropára a kutya ízületeit. Nem tudom, hogy azért mert annyira gagyi a termék, hogy mindenkinek az arcába kell tolni, mert a hozzáértők inkább mást választanak, vagy csak nagyon bejött az üzlet, mindenesetre az ilyen szintű félretájékoztatás számomra etikátlan.

Itt volt már róla szó: https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__11894894-sul.. többen is írták, hogy ez nem hétköznapi használatra való, ráadásul maga a hám kialakítása sem jó, mert lefogja vállízületeket.

Fárasztásra meg ezer más, teljesen biztonságos megoldás van, feladatozz vele, hiszen mentálisan sokkal gyorsabban fárad, felnőtt kutyával el lehet járni futni, biciklizni is, van canicross, bikejoring, dogscooter, vagy ha más nem keressetek egy zárt futit, ahol tudnak játszani.

2022. okt. 15. 23:24
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos informaciot.

Valoban megtéveszto a hirdetes napjában tobbszor feldobja a fb. Irtam a fb oldalukra, ugyan ezt a kerdest tettem fel lassan egy hete, de nem kaptam valaszt.

Ket kutyam van egy 3 eves meg egy 11 eves. Kulon setaltatni nem tudom oket. 11 eves nagyon jol megvan a setakkal 3-4 orat is lenyom mellettünk. Hozza van szokva. Szoval a delutani 1,5-2 ora nem okoz gondot. Igy egyszerre letudom mindket kutyanak a mozgasigenyet.

Sajnos a sotet miatt erosen korlatozodott a dolog.

Eddigi telek is szornyuek voltak. De akkor legalább egy heten egyszer ment napkozibe es meg masnap is faradt volt. De most a trenerunk nem tud napkoziztetni.

Vmit kitalalok.

Hat annyira nem lehet mentalis farasztani mert megun mindent seperc alatt. Nalunk a mentalis farasztas is seta alatt van, fa megkerulese, vhova felugratom. Helyben maradas behivas. Csak ilyen aprosagok,de ettol nem farad. Probalram trukk tanitast, de ezzel a kutyaval eselytelen :D imadom szeretrm de a 11 evesem is hamarabb megtanul egy uj trukkot. Fiatal meg semmit nem ert. Szoval en azt mar feladtam igy lassan 3 ev alatt.

2022. okt. 15. 23:55
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem lesz nehezebben fárasztható a hám nélkül, de garantáltan mozgáskorlátozott lesz idősebb korára. Szétbarmolod vele a kutyát. Teljesen felesleges ilyen dolgokat tenni a kutyákra, és nagyon káros is!
2022. okt. 16. 08:20
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
4essel abszolút egyet értek! 😊
2022. okt. 16. 10:13
 6/9 A kérdező kommentje:

Azért kérdeztem utána,meg mentem jobban bele ebbe a témába,mert semmiképpen sem szeretném káros dolgoknak kitenni.

Csak jó opciónak tűnt így télire.

2022. okt. 16. 11:27
 7/9 anonim ***** válasza:
70%

A #2ben linkelt kérdésben kifejtettem, hogy ez így miért nem ok.

Amúgy a kérdésre a válasz: minél többet mozgatsz, annál többet vár el 🤷‍♀️

Mi fizikai teljesítményt erősen elváró sportban versenyzünk, így pl pihenős hónapokban ugyan úgy fokozatosan teszem le a kutyát, mint ahogy edzésidőszakban lépésenként készítem fel.

Ha leírod milyen jellegű kutya, javaslok szívesen néhány gyakorlatot setét időre.

2022. okt. 16. 13:06
 8/9 A kérdező kommentje:

Utolsó !

Soft Coated Wheaten terrier , 3 éves lesz decemberben és ivartalan kan.

2022. okt. 16. 18:39
 9/9 anonim ***** válasza:

Szupi, terrier :)

Szóval ha jól sejtem magasan van benne zsákmány. Olvass utána a kutyák pecáztatásának (van vidi is yt-on, flirt pole angolul), ehhez egy bot kell, amire közvetlenül, vagy egy kötélen játékot erősítesz. Nyilván a balesetveszélyre ügyelj, ne legyen túl merev vagy törékeny, és ha használsz kötelet, az se tudjon beakadni a fogak közé. A játék attól függ, mit szeret. Pit bulloknak állatbőr darabokat szoktak használni, de a madzagos labda is teljesen jó.

A feladat annyi, hogy a bottal húzod előtte a játékot. Egyszerűnek tűnik, de ahogy belejöttök, látod majd, hogy hol a trükk :) sokkal erőteljesebb, gyorsabb mozgásra motiválod és hirtelen irányváltásokra. Ezt általában 3-4 perccel érdemes kezdeni és fokozatosan emelni napról napra az időtartamot. Az elején még neked kell jutalmazni a kutyát és hagyni, hogy elkapja a játékot, később már valószínűleg magától is ki tud játszani. Ekkor tudsz gyakorolni eresztést pl. A peca során a földön mozgó, menekülő zsákmányt imitálod, ami nagyon erős inger, zsákmányos kutyák nagyon be tudnak pörögni rá, ezért is nagyon fontos, hogy körültekintően végezd. A talaj mindig legyen sík, puha, keress egy nyugis helyet, ahol van valamennyi világítás, kb 4-5m² elég, szóval ha a futin pont nyugi van, az is alkalmas, csak ne legyenek ásáslyukak meg ilyesmi.

A pecában tök jó, hogy az anyagigénye egy darab mogyoróvessző, amit nem is muszáj magaddal hazavinni, el tudod tenni egy bokor mellé, elég a játékot vinned, ami, mint írtam, bármi lehet. A felvezetőtől minimális az elvárás, egy helyben kell állnod az elején (később már lehet emelni a tétet és belemozogni kicsit), akár esős szutyok időben is csinálhatjátok, csak ne csússzon a kutya lába a talajon.

A melegítés ELKERÜLHETETLEN! Nagyon nagy teher megy ilyen ficánkolás közben az ízületekre, ha tudomásod van térdproblémáról, akkor sajnos nem csinálhatjátok. Minden lábat kézzel is mozgass át, pózokkal melegítsetek és mellette a mellső láb teljes spektrumú átmozgatásával (tehát nem csupán "hajol" trükk, hanem egészen nyújtsa ki a lábait előre, minimum váltott lábú pacsikkal). A lenyújtás is fontos a végén, de itt a melegítés hiánya okozhatja a legtöbb sérülést.

Nem azért írtam ezt, hogy elvegyem a kedved, valójában egy labdáztatáshoz is kellene a rendes melegítés, a csúszásmentes talaj, csak sokan sz@rnak bele, míg nincs sérülés 🙄

2022. okt. 17. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!