Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Akik póráz nélkül sétáltatják...

Akik póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat városban, miért?

Figyelt kérdés

Előrebocsátom, imádom a kutyákat. Egészen gyerekkoromtól van kutyám, mégsem értem ezt a jelenséget: kutyások akik póráz nélkül sétáltatják a kutyát. Nekem és a kutyámnak már sok kellemetlen percet szereztek a semmiből ránk rohanó, behívhatatlan kutyák (a kutyám idős, úgy fogadtam be, valószínűleg más kutyáktól egy nagy trauma érhette, emiatt elkerülünk másokat.)

Kötelező és megvan az oka.

Ha ez a szabály, miért nem lehet betartani?

2022. szept. 28. 18:50
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
24%
A kutyák 95%-a neveletlen, civilizálatlan, tanulatlan dög. A gazdáik hasonló civilizációs szinten élnek, ennyi a megoldás.
2022. szept. 28. 20:43
 12/22 anonim ***** válasza:
93%
Az a baj, hogy sokan póráz nélkül sétáltatják a kutyát, és elengedik őket messzire, és a gazda nem megy vele. Annyiszor volt már olyan, hogy a kutyámmal sétálunk a parkban (ahol rengeteg a kutya), és random megközelít minket egy kutya. Viszont, hol a gazda? Sehol. Vagy már olyan is volt, hogy körülöttünk rohangált ide-oda egy kutya, a kutyám pedig ugatott rá. A gazda? Sehol. Most az én kutyám barátságos, de a szája nagy, és van amikor ugat más kutyákra. Kitudja, hogy ez egy póráz nélkül sétáló kutyából mit vált ki. Ha pedig esetleg az a kutya támadna, akkor az ő gazdája nincs ott, hogy megakadályozza. Szóval legalább ha már elengedi az ember a kutyáját más kutyák, emberek közelében, akkor a gazda is kövesse már, hogy hol van a kutyája.
2022. szept. 28. 20:48
 13/22 anonim ***** válasza:
98%

A jól nevelt és visszahívható kutyáknál, ha nem engedik kérdés nélkül oda máshoz, nem zavar, ha póráz nélkül vannak. A gáz szerintem ott van, ha a kutya neveletlen/agresszív/odanyomul másokhoz.

A miértre az egyik magyarázat, hogy pórázon nem tud játszani, futkosni a kutya és a szocializációja is problémásabb. Megértem, ha valaki ritkábban lakott részen elengedi a kutyáját. Mondom ezt úgy, hogy a mienket az utcán pórázon visszük, de ha lehetősége van póráz nélkül más kutyákkal játszani, öröm nézni, milyen felszabadult. Ja és ilyenkor végre kifárad, mert mi csak egész napos sétával tudjuk ezt elérni ;).

Aztán persze van az a réteg, aki tesz az egészre, a kutya vezető nélküli "üzemmódban" teszi, amihez épp kedve van.

2022. szept. 28. 23:12
 14/22 anonim ***** válasza:
65%

En csak parkban vagy mezos teruketen engedem el, ha jonnek akkor megkotom.

Viszont sajnos a behivast nem lehet megtanitani csak porazon meg hosszun sem.

Az sn kutyam speciel tudja mikor rajta volt a 20 méteres poraz nem ment oda senkihez. Ahogy lekerult az elso kutyahoz oda szaladt. Enyem baratsagos nagyjából ismerem az itteni kutyasokat szoval igy gond nincs. Ok is ismernek minket.

Viszont trenerunk is mondta, hogy leginkabb ugy lehet megtanitani ha poraz nelkul is sokat van. Nyilvan utcan nem engedem el. De parkokban mezon igen. Kell a mozgas neki. Igy is mikoe forgalmasabb a park akkor flexire rakom legyen mozgas ter de labhoz hivom ha jon valaki. Megis ezen nem lehet lefarasztani. Futtato meg lutri sokszor fogtuk ki mikor senki nincs. Mivel nem apportos igy egy ures futtatoban nem igazan tudok mit kezdeni vele. Korbe szaglassza 15 p alatt es akkor nez ram hogy akkor mehetunk tovabb. Van aki leviszi labdazni oda ugy farassza, annak tok jo. De enyem nem labdas.

2022. szept. 29. 07:28
 15/22 anonim ***** válasza:
84%

Ez egy örök probléma, de a többiekkel ellentétben én itt is látom a javuló tendenciát.

Én azt bocsájtom előre, hogy én nem sétáltatok póráz nélkül, olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy 10 perc sétára van egy hatalmas futtató, ahol legálisan rohangálhat, labdázhat, kimozoghatja magát, azalatt a 10 perc alatt, amíg odaérünk tud tökéletesen fegyelmezetten pórázon sétálni, egy 2m-es fix pórázon tud szaglászni, dolgát végezni laza pórázon, így számunkra teljes mindegy, hogy rajta van vagy sem, semmiben nem korlátoz, semmilyen szituációban sem húz, nem akad fent semmiben, tényleg olyan, mintha rajta sem lenne, akkor meg miért ne tegyem rá. Higgyétek el, annak is van egy feelingje, ha laza pórázon tudsz sétálgatni a kutyáddal :)

Na de a javuló tendencia:

Egyrészt, akinek fontos annyira a kutyája, hogy rendszeresen sétáltatja (jó ez inkább kertvárosi övezetben igaz) annak az is fontos, hogy ne üsse el autó/ne tépje szét másik kutya, ezért ha nem biztos a kutyájában, inkább nem engedi el, még az irreális árú hosszúpórázt is megveszi és nem a flexivel próbál varázsolni.

Másrészt, lehet csak nálunk van így, de én azt látom, hogy egyre inkább alap dolog a suli és nemcsak a pár alkalmas tanfolyamok, hanem a rendszeres gyakorlás otthon is, idegen környezetben is és így teljesen hobbista gazdik is eljutnak arra a szintre, hogy póráz nélkül teljesen jól sétálnak a kutyáikkal, nálunk tényleg több olyan gazdi van, akinek nemhogy tökéletesen behívható a kutyája, de az utcán el sem megy a gazdája lába mellől, végig mellette sétál, az ilyenek pedig egyáltalán nem zavarnak senkit.

Harmadrészt, igen, vannak renitensek, akik miközben beszélgetnek egy jót a szomszéddal a kutyájuk már két kereszteződésen átrohant pont az épp rehabilitáció alatt álló viselkedésproblémás kutya szájába, de szerintem ilyenből maximum hárman négyen vannak és lehet velük beszélni, lehet hogy többször kell, de egy idő után, ha nem is kezdik el kizárólag pórázzal sétáltatni a kutyát legalább arra figyelnek, hogy ha jön az a kutya, aki problémás lehet, akkor tényleg megfogják.

Mondom ez lehet csak az én tapasztalatom, lehet csak én vagyok olyan szerencsés, hogy nálunk normálisabbak a gazdik, de szerettem volna, hogy legyen egy pozitív tapasztalat is, mert ilyen is van :)

2022. szept. 29. 09:18
 16/22 A kérdező kommentje:

A behívható, engedelmes kutya még egy jobbik eset, de nem értek egyet ezzel sem.

Az enyém például ivaros, mert ahonnan jött, ott ezzel nem foglalkoztak, most meg már idős és beteg, nem tenném ki egy altatásnak.

Ha tüzel (amit nem lehet külsőre megállapítani), akkor egy engedelmes kan kutya is el tud szabadulni az ösztönei miatt.

Ezért talán jobb lenne flexi póráz vagy futtatóban elengedni.

2022. szept. 29. 12:29
 17/22 A kérdező kommentje:

* Ha valaki ebbe belekötne: vannak már olyan gyógyszerek, amik elnyomják a hormonrendszerét, kvázi kémiai ivatratalanítás - ennek is utána néztem, mikor hozzám került, de annyi egészségügyi baja van, hogy azt sem javasolják neki.

Szóval ha tüzel, akkor gyomorgörccsel megyek mindig ki...

2022. szept. 29. 12:31
 18/22 anonim ***** válasza:
60%
Az ilyen emberek egyszerűen buták és felelőtlenek. Ha valaki tudja a kutyáját irányítani akkor engedje el nyugodtan, de olyan helyen ahol nincsenek emberek, kisgyerekek, más kutyák stb.
2022. szept. 29. 18:42
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
Valahol igazuk van a szabadon sétáltatóknak is. Pl én is el szoktam engedni a kutyát, mert behívható, engedelmes, jól szocializált kutyi. De azért is mert alig van ember errefelé pedig város de a szélén vagyunk.
2022. okt. 1. 14:27
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a parkban ez abszolút így megy, sokkal barátságosabb az elengedett, mint a pórázon levő. A városban néha elengedem, mert teljesen behívható és veszélytelen (vizsla). Ugrik minden szavamra. Őszinte leszek: mivel többnyire sehol nem lehet elengedni (csak a futtatókban, ami kevés és unalmas), ezért ezt a szabadságot megadom neki. A felelősséget meg vállalom, immár 7 éve.
2022. okt. 2. 08:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!