Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutya legek? (Kérdésed túl...

Kutya legek? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )

Figyelt kérdés
arra gondoltam mint pl:melyik a legerősebb harapású fajta vagy melyik a legnagyobb és még hasonlok
2010. szept. 25. 13:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
75%
onnan, hogy 15 éves kutyakiképzői tapasztalatom alatt volt dolgom elég sok kutyával. Jelenleg spánielem van és Csehszlovák farkasom, de volt már Malinois, és Husky is. A spáni igazából a páromé, de minden kutyát egyformán szeretünk, nincs kivételezés. Ha a Mudi olyan jó, miért nem látjuk olyan sokat? Agility, Frisbee, Ügyességi bemutatón miért Border, NJ, vagy Mali van oly nagy százalékban? Egyébként, nem. Nem csak egy felmérés mondja. A National Geographich is több szakértőt is megkérdezett, akik nagyjából egy véleményen voltak, elárulom, hogy volt köztük magyar is! Egyéb kutyás fórumokon is megy ez a téma. Ja és még valami. A Mudi az egyetlen magyar fajta, sőt szerintem az egyetlen kutya a világon, amelynek a saját standardjébe azt írták, hogy "nem baj, hogy nem szép, nem azért szeretjük". Hát, hogy tudnék tisztelni, vagy hogy legyek büszke egy olyan fajtára melyet a saját fajtaadó országa béklyózott meg? Semmi bajom, a magyar fajtákkal de túlzásnak tartom ezt a "Magyar ember Magyar kutyát tartson" szélső jobbos, magyarkodó elvet. Nem kell ennyire elvakultnak lenni. És elhiheted, hogy egy Cseh farkasnak napi 15-20 km aktív mozgás is csak bemelegítés. A Mali munkaképessége páratlan, a fáradhatatlan, lankadatlan munkakedv teszi A munkakutyává. És nyugodtan lehet támadni, nyilván jöttök azzal, hogy de terelésben igenis jók. Hát rendben elhiszem, hisz terelőkutyáknak lettek kitalálva. DE másban már kevésbé jeleskednek. A Border amellett, hogy remek terelő, agilityben befutó, kiállításon nyerő, frisbeeben verhetetlen, flyballban szintén megállja a helyét, Obediencere is alkalmas. Csak azért mert magyar ne kivételezzünk már vele, a kutya az kutya. Lehet pörgősebb mudi, és lustább border is, ez egyedfüggő de ÁLTALÁNOSSÁGBAN mérve, egy Border felülmúlja a Mudit, kár a gőzért. Magyarország amúgy se egy jó ország kutyázás szempontjából. El vagyunk maradva a fejlett nyugati, és Európai országoktól, ahol van un. "Kutyás kultúra", ahol nem árulnak minden piacon kartondobozból fajtatisztának kikiáltott kutyát, ahol nincsenek tömve a menhelyek, ahol nincs annyi konfliktus a kutyások és nemkutyások közt, mert nincs kutyagumi probléma, vannak futtatók, és gyűjtők. Düllesszük ki a mellünket, mert standard adó ország vagyunk 9 fajtára. Viszont amíg nem becsüljük meg, és vagyunk büszkék a saját fajtáinkra, addig ne védjük őket. Előbb nézzünk magunkba mielőtt még másokban keressük a hibát.
2010. szept. 25. 22:52
 12/22 anonim ***** válasza:
56%
Az utolsó mondatoddal egyet értek...
2010. szept. 25. 23:16
 13/22 anonim ***** válasza:
49%

Hát szerintem meg gondolkozz már! Pont magad cáfoltad meg! Megmondtad milyen bénák a magyarok. Pont azért nem tud a mudi tovább jutni mert a magyarok még nem értek fel hozzá a szintjükben hogy olyanra képezzék. Emellett egy kis matematika: szerinted melyikből könyebb kihozni egy csomó nyertest? A sok millió borderből vagy a pár ezer mudiból? Igazságtalan így a hasonlítgatás!

És különben is! A border, mali stb és a mudi teljesen MÁS jellem! Egy mudit sokkal nehezebb kiképezni mert ezerszer érékenyebb és egygazdásabb mint a másik kettő. Persze aki a borderhez meg német juhászhoz van szokva az ugyanazt várná a muditól is, sz*rnak látja őt és épp ez a baj mert magához kell mérni. Azon kívül őt nem versenycélokra szelektálták hanem arra hogy otthon dolgozzon. Te tudod mi a kettő között a különbség? Hát elárulom: ég és föld!

Ha olyan okos kutyás lennél akkor nem hasonlítgatnál össze ennyire más fajtákat.

Arról pedig nem a mudi tehet hogy egyeseknek nem tetszik. Nekem meg a border, mali és a többi ilyen divatos kutya nem tetszik és akkor sem tetszettek amikor nem ismertem a mudit. Szerény véleményem szerint a border csak egy tucatgyárott nyerőgép. Lehet tényleg megnyer minden verseny, viszont annyi esze sincs hogy tudja mikor kell dolgozni és mikor pihenni, inkább hőgutát kap egy labda után futkározva mint hogy képes legyen nyugodt lenni. Na persze ettől nyerő csak sekélyes az az ember akinek csak ettől értékes a kutya és különbség van a józan ész meg a munkamánia között. Nem biztos hogy utóbbi a tiszteletreméltóbb. Ja érdekes egyetlen kutya standarjában (aki nem agár) sem olvastam azt hogy gyorsasága az agáréhoz felér, csak a mudinál.

Szóval ez egy teljesen értelmezlen és igazságtalan versengés. Majd ha a magyarok felfejlődnek odáig kiképzésben, tenyésztésben és agyban, ha több mudi lesz majd akkor lehet őket esetleg összehasonlítani. Ja és persze reklám. Fejem tenném rá hogyha Rex helyett, Buski a mudika lenne a tv-ben és border helyett azt ismételgetnék mindenhol hogy a mudi a legokosabb kutya, akkor rögtön a mudi nézne vissza minden második házból. A kutyafajták nem tehetnek róla hogy az ember ilyen buta birka népség, csak megy azután amit az irányítók elép vetnek.

Az utolsó soraid pedig össze-vissza beszélések! Én pont hogy tisztelem a magyar fajtákat (és nem azért mert magyar embernek magyar kutya, nem is vagyok magyar csak félig) és te vagy aki nem tiszteli olyan dolgok miatt amiről a fajta egyáltalán nem tehet, had védjem már! Nézzed le a magyarokat, ne a szerencsétlen fajtát aki az áldozatuk lett!

2010. szept. 26. 00:22
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
És pl nézz már el a skandináv országokba! Szeretik a mudit és igen széles körben alkalmazzák SIKERESEN! Nem érdekes? Talán mert ők vannak olyan fejlettek hogy a mudi képességeit kihozzák mind.
2010. szept. 26. 00:30
 15/22 anonim ***** válasza:
Olvasd már el a másik kérdést!!!! Úgy kezdődik, hogy "szerinted..."
2010. szept. 26. 09:33
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Hát erről beszéltem! MI nem vagyunk elég jók, hogy megbecsüljük a Mudit, és amíg nem növünk fel egy ilyen fajtához, addig az átlag magyar nép, hogy szerethetné meg? Mert mint írtad, nehezebben nevelhető mint egy Border. Teljesen igaz. Én csupán próbáltam görbe tükröt tartani az emberek elé, minthogy "miért is ne szeressük a magyar fajtákat, hisz alig tudunk róluk valamit!" Kisfiam is szeret kutyázni. Mindig veszem az aKutya újságot, és miután kiolvastam, ő elviszi, és nézegeti benne a képeket. Múlt héten bevitte az iskolába, hogy megmutassa az osztálytársainak.Ő maga kívülről fújja a magyar fajtákat, és erre büszke is. Aznap kedvetlenül jött haza, és mesélte, hogy miket mondtak. A komondor és puli "felmosórongynak" lett titulálva az oly eszes osztálytársai szerint, az agár pedig ronda mert ilyen vékony. A drótszőrű vizsla csúnya, a sima sokkal jobb, az erdélyi kopó pedig rottweiler keverék lett, a pumi olyan mint egy birka, a kuvasz pedig fehér retriever... Hát kérdem én. Normálisak az emberek? A szülők?! Miért nem világosítják fel a gyerekeket? Ja! Tudom is! Mert ők sem tudják! A pulit, komondort, vizslát még csak-csak felismernék, de a mudit, pumit, kuvaszt, és többi? A magyar nem egy kutyás nép. Nem az, de annak kéne lennie! Az állatvédő szervezeteknek és menhelyeknek EL KELL menni az iskolákba, óvodákba, és előadást tartani az állatvédelemről, a felelős állattartásról, a Magyar fajták megismeréséről, kis füzetekkel, játékokkal. Nem megvárni amíg az iskolaigazgatók felkeresik őket, hanem NEKIK odamenni, hogy mi itt ezt meg ezt szeretnénk, ezért meg azért. Mozdítani a sejhajukat, ennyi!
2010. szept. 26. 09:37
 17/22 anonim ***** válasza:

"Mozdítani a sejhajukat", a saját pénzükből, igen. Akik menhelyre kijárnak segíteni sem milliomosok ám, mindent a saját maguk pénzéből csinálnak.

Igazad van, a tájékoztatás hiánya nagyon rossz, de elsősorban pl arról kellene tájékoztatni az embereket, hogy miért nem jó a kutyának egész nap láncon, kennelben, udvarban(séta nélkül), lakásban(ha nincs lemozgatva) és miért is nem szeretne minden szuka kutya évente 2x kiskutyákat világra hozni, és hogy nem is olyan jó móka neki, ha 10 kiskutya leszívja az energiáit. Persze azt is nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek ismerjék a magyar fajtákat, de lássuk be, ameddig a magyar kutyák 60-70%-a antiszociális, rosszak a tartási körülményeik, addig nem ez a legfontosabb.

2010. szept. 26. 10:53
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Harag ne legyen azért amit irok.Ha birkatartó lennék,mudit,pumit,pulit,kuvaszt választanák.DE örző-védésre nekem inkább egy boerbel felelne meg.Minden kutyát kitenyésztettek egy megfelelő céllal.A mudi nem a szépségkiállitásra lett kialakitva,ez egy munkakutya.Egy jó munkakutya.A másik pedig,hogy a szépség relativ.
2010. nov. 23. 21:32
 19/22 anonim ***** válasza:
boerboel ( bocs)
2010. nov. 23. 21:57
 20/22 anonim ***** válasza:

Nekem németjuhászom van (mellesleg SZERINTEM az egyik legcsaládbarátabb fajta) és azt hallottam, a németjuhász a legerősebb hangú kutya. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de az tuti, hogy hangosabbat még nem hallottam:S

Örülnék, ha nem pont ezzel a tulajdonságával tűnne ki:S

2010. nov. 24. 03:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!