Támognátok egy "új mopsz" tenyésztését/szaporítását?
Értsd: a kutyáknak rövid, de nem lapos fejük lenne (kb mint a tibeti spánielnek), tömzsi testalkatuk és csigás farkuk megmaradna. Nem lennének díjnyertesek, nem kapnának törzskönyvet, de patella ficamra szűrve lennének. Nehezen lélegző (vagy emiatt műtéten átesett) kutya nem kerülne tenyésztésbe. A tenyészkutyák sem feltétlenül lennének törzskönyvesek, de a célnak megfelelően egészségesebb felépítésűek lennének. Ilyen esetben támogatnátok a szaporítást?
(A tenyészkutyák családtagként, kinti-benti kutyaként, jó minőségű tápon tartva és nem agyonfialtatva.)
12, konkrétan volt egy ilyen mondat a kérdés leírásában: "Ilyen esetben támogatnátok a szaporítást?" én pedig válaszoltam rá 🤷♀️ Nem támogatom a szaporítást, és ezen semmi nem változtat.
Semmi szükség a kötekedésre, ezek felesleges körök. Nem vitázni vagyok itt. Leírtam a véleményem és örülnék ha elfogadnád, mert úgysincs más választásod. Én is elfogadom a tiédet.
Egyszerűen nem értem, hogy ha valaki javítani akar a fajtán, akkor azt miért feketén, papírok nélkül kell csinálni.
Javítson a fajtán, remek ötlet, tehet valami jót a világban, de járja ki a hivatalos utat és tenyésszen, ne szaporítson.
Mopsz, bulldog lapos orr, németjuhász csapott/görnyedő gerinc, spániel zsugorodott koponya, csivava igazából minden...
Persze támogatnám amit írsz, szerintem van is aki elkezdte kijavítani, de szerintem a túltenyésztés és pedigree belterjesség úgy ahogy van rossz és amblokk abba kéne hagyni.
A szaporítás egy jogi fogalom, nem több. Tehát ha nem hivatalosan csinálja, az bizony szaporítás.
Ez olyan mint amikor két törzskönyves, fajtatiszta állatot összeraknak és a kicsiknek nem lesz törzskönyve, mert aki összerakta őket, nem bejegyzett tenyésztő. Azok a kicsik egyértelműen fajtatiszták, de hivatalosan mégsem azok, hanem fajtajellegű keverékek.
A szaporítás sokak fejében az, amikor szörnyű telepeken van bezsúfolva rengeteg kutya a saját mocskába, holott nem kizárólag ez a szaporítás. Jogilag minden szaporításnak számít, amit nem hivatalos, bejegyzett kennel alatt művelnek, papírok nélkül. Még az is szaporítás amikor a Marikanéni a faluvégről elleti a Picurt hogy a Picur ne legyen magányos..
Sokan azt hiszik hogy csak csúnya, gonosz, pénzéhes emberek szaporítanak. Pedig sokszor sima tudatlanság áll a háttérben, nem nyerészkedési vágy.
"A szaporítás egy jogi fogalom, nem több. Tehát ha nem hivatalosan csinálja, az bizony szaporítás."
Akkor bizony a jogi meghatározással van a baj, nem pedig azzal hogy két kutyafajtát összemixelnek. Mert az akár még jól is "elsülhet"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!