Sorrendiségi szabályok?
Sziasztok!
Tudtok nekem ezzel a témával foglalkozó cikket, olvasmányt stb. küldeni?
Lehet hogy én vagyok a béna, de nem igazán találtam ilyesmit a neten.
A sorrendiségi szabályok általában a régi falkavezér elmélet maradványai. Van köztük ami jó, de van ami hülyeség.
Pl:
a gazdi eszik előbb, utána a kutya - ez hülyeség, semmi értelme nincs.
a gazdi megy ki előbb az ajtón/kapun, csak utána a kutya - ez a kapuszabály ami jó mert így a biztonságos.
a gazdi egyen "bele" a kutya ételébe hogy a kutya tudja hogy a gazdi a falkavezér - ez is hülyeség.
Egy idióta van csak itt, aki ezt a sorrendiségi baromságot szajkózza. Hiába lettek már milliószor elküldve kutatási eredmények, amik igazolják, hogy ez alaptalan és a kutya nem így működik, szegény túl buta megérteni ezt.
Kérdező, ne akarj falkavezér lenni. Akarj inkább jó gazda lenni. És ne akard a kutyádat "ledominálni", meg a kajájából enni, hanem inkább csak neveld jól.
De én most nem erre voltam kíváncsi.
Hanem arra, hogy hol tudok ezeknek utána olvasni. Meg hogy hogyan rangsorolják egymást egy falkában a kutyák (több kutya együtt tartása esetén pl, mert náluk ahogy látom él az, hogy a dominánsabb eszik először, a többi csak utána).
Illetve lehet rosszul fogalmaztam meg a kérdést, most nem feltétlen a kutya-ember sorrendisegre gondolok, hanem a kutya-kutya sorrendiségre. Ezeknek szeretnék alaposan utánanézni, de fogalmam sincs hol találok erről információkat, ami lehetőleg hiteles is.
Bocsánat ha rosszul fogalmaztam
Látom nem voltam érthető. A kutya nem él falkában. Egyáltalán. A gazdával nem is tudna, mert nem egy faj az ember és a kutya (igen, újdonság).
De a farkasnak sincsenek meg ezek a falkasorrendes hülyeségek. Ezt millió kutatás bebizonyította. Ezt a kajaevős, meg az a domináns, aki a kapun előbb megy ki baromságot a fogságban tartott, frusztrált, stresszes farkasokon figyelték meg. A vadonban a farkas egy kis családban él és nincsenek ilyen dolgaik.
Tessék etologiat tanulni, legalább alap szinten. Remélem még nincs kutyád, ha ennyire nincs tudásod ebben.
Mondtam hogy nem kutya-ember "falka" érdekel. Hanem több kutya együtt élese, amit lényegtelen hogy falkának vagy csoportnak hívunk most. Több kutya együtt él. Nincs szó most emberről.
Vagy ha nem sorrendiség a neve, akkor mondd meg mi. Mi az a szabály ami szerint rendeződnek. Vagy áruld el, hol tudok ennek utánanézni, mert ez a fő kérdés de már én érzem magam szarul mert kérdezni merek, hogy hol tudok utána nézni ennek.
Persze hogy nincs tudásom, senki se úgy születik -.-
A kutyák között van egy sorrend, mert minden kutya más engergiával születik
Pl: alfa- vezető, omega- megadó, és a kettő közötti aki se nem vezető se nem megadó.
Egy kutya vagy farkas falkában a szülőpár irányítja a kölyköket,de a kölyök között is van sorrend, ugye a legnagyobb,legerősebb kölyök eszik a legjobb ciciből, ha nagy az alomszám akkor van sajnos olyan hogy a legkisebb, leggyengébb elpusztul mert nem jut neki kaja, persze csak akkor ha nincs ember aki megmenti az adott kölyköt.
Felnőtt kutyáknál is van sorrend,a kutyafuttatóban is látható ez.
A testbeszéd elárulja a pozíciót.
Pl a vezető kutya kihúzott test, fülek-farok magasan van, határozottan mozog, és nyugodt, a többiek engedelmesen követik.
Az én kutyám is ilyen ő nem agresszív, hanem irányító, védelmező
pár példa:
Az agresszív/erőszakos kutyákat elkergeti.
Megvédi a kölyköket,időseket,félőseket az erőszakosoktól.
Ha verekedés van akkor szétválasztja a verekedőket.
Ha durván "játszanak" ami már nem játék az egyik félnek akkor leállítja a játszást.
A túl izgatott kutyákat csak akkor engedi a falkába ha azok lenyugodtak.
Vannak a nagyon megadó kutyák akik, pont az ellenkezőjét mutatják a vezetőkkel szemben
Pl: kissé hajlott hát, fülek-farok lent esetleg behúzva, laposkúszásban közelíti meg a másik kutyát, esetleg ismerkedéskor maga alá vizel, határa fordul megmutatja a hasát stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!