Kiskutyának egyszerre csak egy trükköt tanítsak?
3 hónapos németjuhászról van szó. Nagyon okos, ülni és feküdni már tud szóra, a maradnál 20 lépés a rekordunk úgy, hogy neki háttal mentem. Ha nem lát akkor utánam jön, de szerintem egész jól haladunk.
A marad mellett taníthatok neki mást is, vagy majd akkor, ha az tökéletesen megy?
Nem úgy gondolom, hogy hirtelen egyik pillanatról a másikra váltok, hanem pl egy nap 10 percig a maradjot, pár óra után 10 percig azt, hogy arra, hogy figyelj a szemembe néz.
Persze elméletileg így működik, de ez a gyk.
És igen, nem konkrét válasz, de kapcsolódik hozzá, saját tapasztalatot osztottam meg, ami mindig hasznos lehet
#8,#11,#13 engedd el a lepontozást, itt ha a milyen fajta kutyád van kérdésre leírod, hogy xy fajta azt is simán lepontozzák, mert nem szeretik az adott fajtát vagy csak szórakozás miatt. Én a 9-es választ írtam, az is 50%-on áll.
Kérdező!
Azt, hogy a napi 4x5 perc jó-e azt te érzed a kutyán, ez függhet az aktuális állapotától/kedvétől stb-től is, lehet, hogy egyik alkalommal csak 3 percig tudsz pörgősen, izgalmasan gyakorolni vele, máskor meg lehet 8 percig is tud koncentrálni. Tényleg az a lényeg, hogy a csúcson hagyjátok abba, amikor még teljes erőbedobással, lelkesedéssel csinálja a feladatot, utána meg mehet egy nagy játék.
Helyben maradás: ha szép stabil helyben maradást szeretnél viszonylag gyorsan, akkor az elmozdulásokat se jutalmazd, de ebből ne az legyen, hogy nem jutalmazod, hanem, hogy nem hagyod hibázni. Ezt úgy tudod elérni, hogy csökkented az elvárásokat, ha tudod, hogy 20mp-et bír ki stabilan vagy max. 10 lépésre tudsz elmozdulni, akkor csak annyit kérsz, aztán megpróbálhatod a 11 lépést vagy a 30mp-et, de ha nem sikerül, akkor mindig lépj vissza arra a szintre, amit már stabilan tud.
Ez is nagyon fontos szabály nevelésnél, hogy az első pár hétben minimum, de inkább olyan fél éves koráig nem hagyjuk a kutyát hibázni, ilyenkor nem az a fontos, hogy konkrétan mit tanul, hanem az, hogy megtanulja szeretni a közös munkát, motivált és lelkes legyen. Ha sok a hiba, sok a javítás az elveheti az ő kedvét is, pedig ebben a korban tényleg a motivációépítés a legfontosabb, hogy veled dolgozni a legjobb dolog a világon, így lehet később egyre több, egyre nehezebb feladatot tanítani, mert kialakul benne az, hogy szeressen megfelelni az elvárásaidnak.
Utolsó zárójeles gondolatként annyit tennék hozzá, hogy tök jó, hogy nézel videókat, hogy kapsz egy csomó tanácsot és nem állítom, hogy ezek rosszak lennének, de azért próbálj minél hitelesebb forrásokból tájékozódni, nagyon sok hozzá nem értő kiképző/youtuber van, csak azokat a módszereket kövesd, amik számodra is logikusak, érthetőek és amik együttműködésen és nem kényszeren alapulnak.
És végül utolsó utáni gondolatként azt is hozzátenném, hogy igen, egy hobbi kutyával nagyjából egy egész életet is le lehet élni úgy, hogy ismeri a nem-et meg a gyere idét, és ezt mindenfajta cinizmus nélkül írom, mert ezzel egy hobbi kutyával tök normális, kényelmes életet ki lehet alakítani, de ez nem jelenti azt, hogy mondjuk a kérdezőnek ne lehetnének komolyabb céljai a kutyával, nem szeretné később magasabb szinten képezni, amit viszont igenis fontos már egészen pici kölyökkortól megalapozni. Ráadásul egy németjuhászról beszélünk, az összes fajta ajánlásba leírjuk itt is a gyk-n, hogy mennyire foglalkozás- és feladatigényes fajta, nem lehet elhanyagolni a képzését, a kérdező tök lelkesen foglalkozik vele, ami ha jól csinálja - márpedig a leírás alapján nagy hibát nem vét - egy tök jó dolog, ne vegyétek már el a kedvét tőle! Korának megfelelően hagy foglalkozzon, hagy tanítgasson már egy feladatigényes fajtát!
Ma is az utolsó 5 perc volt a legproduktívabb, a többiben csak szenvedtünk, úgyhogy azokat hanyagoltam inkább.
Mikor este (fél nyolc körül) kimentem hozzá látszott rajta, hogy azt várja, hogy tanuljunk. Nem is figyelt másra, csak rám akkor is, mikor abbahagytuk. Nem is baj, hogy este tudunk tanulni, suliidőben máskor nem is tudnánk :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!