Hogyan tudom hozzászoktatni a magyar vizslát a vízhez?
3 honapos magyar vizsla kutyusom van. Még a sétáltatással is bajok vannak, nem mindig akar jönni, viszont hazafelé már szalad.Valami ötlet?
A másik dolog, hogy szeretném majd vízbe is beleengedni, de ha beleengedem visszajön majd? még poráznál sem melettem jön, hanem öszevissza.
Kutyára fussa, tápra fussa, állatorvosra fussa, kutyaházra fussa - de egy alapokat bemutató, a kutyák képzéséről szóló könyvet elolvasni meg már túl sok lenne?
A pórázon sétálásra van kb. egy tucat kérdés itt a GYÍK-on, keress rá!
A vízbe nyugodtan engedd be! Persze ne egy nagy sodrású folyóba, hanem egy lankásabb részen valami tóba, vagy csatornába. Ha szeret tárgyakat visszahozni, akkor dobd be a vízbe, először csak 1-2 lépésnyire, hogy a hasa ne legyen vizes, aztán lehet fokozni a távot. Játékosan menjen be, aztán hadd szokja. Ha rohangálni kezd, majd bevizezi magát, később mélyebbre megy, elveszti a talajt, ekkor majd úszni kezd, de fejét kétségbeesetten magasan tartja majd. Aztán rájön, hogy ez fárasztó, és villámgyorsan megszokja a helyes úszópózt. Nagybátyám vizslája pedig még a víz alól is apportírozott, szó szerint ledugta a fejét a víz alá, és felhozta a tárgyat.
Szerintem ott olyan gondok vannak, hogy nincs hozzászoktatva a kutyus a pórázhoz. Az enyém (staffordshire terrier) úgy lett hozzászoktatva a pórázhoz ( mert ő is félt ), hogy kihoztam a másik kutyámat, azt egyik ismerősöm fogta, ők mentek elől, így mindig ment volna oda, és mire 11 km.ert megtettünk, már tökéletesen jött pórázon, többet nem is volt gond vele.
(az én kutyusom is 3 hónapos volt, mikor elkezdtem hozzászoktatni a pórázhoz.)
Vissza fog jönni, ha meg van rá tanítva :)
Vízhez sokféle módon szoktathatod hozzá.
Pl.
- te is vele mész a vízbe.
-beledogjátok /ezt nem ajánlom/.
-játékot beledobsz, és visszahozza. / ha szeret játszani/
Nekem egy 5 hónapos németjuhászom van. Igaz,hogy egy energiabomba, őt mindennap többórás sétákra kell vinni, úsztatni, futtatni, kutyasuli, stb.. Na szóval ő nagyon mozgásigényes, nagyon apportos.
A vízbe kezdetektől fogva beleengedtem, mivel a kötődés megvolt felém, tudtam, hogy visszajön, ha hívom, így is volt. Nagyon szereti a vizet, úszni stb..
Viszont többször próbáltam neki a vizes apportot. Nagyon apportos, ő mindent hoz-visz-rág, de a vízbe mindent otthagyott. Még a dummy-t is.
Szóval az apporttal nagyon óvatosan, ne dobd be messzebbre, mert ottmaradhat, ha nem hozza vissza.
Vagy valami olyat, amit nem sajnálsz. (én például mostmár a szétrágott teniszlabdáit szoktam dobálgatni neki, hol vissza hozza, hol ottmarad)
Az ilyen Duna, stb ilyen helyeket kerüld, mert nagyon sok betegséget is összeszedhet, valamint a felelőtlen horgászok miatt meg is sérülhet. Én a közeli tónál szoktam úsztatni, de akár állóvizekben, kisebben, nagyobban, mindegy, és NE legyen sodrása, arra figyelj!
A pórázon összevissza menés problémájára pedig néhány megoldást tudok. Egyik megoldás az, hogy menjetek el egy kutyaiskolába, ott is sok mindent tudnak neked mondani/tanácsolni. Valamint a pórázszabály megtanulása. Ezt úgy érheted el, hogy ha pl a kutya jobbra húz, elfordulsz az ellenkező irányba, mindig, hogy ő melletted menjen, vagyis a hátad mögött. Erre tudok is egy videót, a neten találtam, egy kutyasuli videója, ahol ezt szépen be is mutatják.
http://www.youtube.com/watch?v=j5xszPu4zt8&feature=player_em..
Körülbelül 7:20 körül van a pórázszabályos rész, azt hiszem. Egy ismerősünk járt ide régen a kutyaoviba, ő mutatta, szerintem jó ez a pórázszabály.
Remélem tudtam segíteni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!