Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Támogatnád az ebadó bevezetését?

Támogatnád az ebadó bevezetését?

Figyelt kérdés

Egyre több állatvédő oldalon látom az ebadó bevezetésének a szorgalmazását, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben a menhelyek állapota tarthatatlan, nőnek a kiadásaik (céges autók szállították a mentvényeket, az orvosok sokszor EV-ként adtak számlát) viszont (érthető módon) egyre kevesebben adományoznak nekik.

Az állatvédők úgy gondolják az ebadóból lehetne támogatni a menhelyeket ebben a szorult gazdasági helyzetben.

Amiket láttam terveket, szinte mindegyik többlépcsősnek képzeli el, nagyjából így:

- örökbefogadott, ivartalan: adómentes

- vásárolt, ivartalan: a megállapított összeg fele

- vásárolt, ivaros: teljes összeg

- néhányan megkülönböztetnek városi és vidéki tartást (a vidéki az olcsóbb, mert az kevésbé "környezetkárosító"?), de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az örökbefogadott, ivartalan kutyatartás legyen adómentes vagy önkéntes alapú (ami megint furcsa, mert önkéntesen adakozik közvetlenül az ember a menhelynek).

Én őszintén nem tudok dönteni, látom az előnyeit, hátrányait is, valahol jogosnak érzem, valahol meg nem.

Az például számomra zavaró, hogy a legtöbb tervben nem tesznek különbséget törzskönyves és szaporított kutya között.

A másik meglátásom, hogy a menhelyek helyzete valójában csak a felelős állattartás kialakulásával javulhat jelentősen, ha az ember hajlandó felelősséget vállalni 15 évre azért az állatért, amit vásárolt/örökbefogadott, nem teremt felesleges szaporulatot és megfelelően a felügyelete alatt tartja, nem hagyja kóborolni. Mindez egyébként törvénybe is van foglalva, csak nincs aki betartassa. És tudom, hogy sok állatvédő nap, mint nap ezért küzd és hogy egy maroknyi ember nagyon kevés ehhez, hogy évtizedek óta próbálják felszámolni a szaporítókat és a barbár állattartást, de nincs eredmény, ezért érthető, hogy ebben a kilátástalan helyzetben elkezdenek máshogy próbálkozni.

Szóval kíváncsi vagyok a véleményetekre és kérek mindenkit a kulturált véleményalkotásra, a kérdést nem vitaindítónak szánom, hanem ötletelésnek, véleménycserének, különböző álláspontok ismertetésének.

2022. aug. 3. 13:07
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
30%

“ Illetve tényleg jólenne az állatadó egy részét olyan dolgokra költeni, mint például kutyafuttató. ”

Csakhogy ez nem kívánságműsor. Majd a politikusok/város eldönti.

2022. aug. 3. 16:34
 22/33 anonim ***** válasza:
79%
#21 Viszont ha bebiztosítottan így lenne bevezetve, akkor szerintem kevesebben nehezményeznék.
2022. aug. 3. 17:17
 23/33 anonim ***** válasza:
90%

Magában az ebadó bevezetése semmit sem jelentene, ugyanúgy, ahogyan az "új" állatvédelmi törvény sem jelent semmit. Kormányrendeletben pontosan meg van fogalmazva, hogy egy kutyát hogyan kell tartani és mi minősül állatkínzásnak, ennek van megfelelő büntetési tétele is, azonban még egyetlen ténylegesen elmarasztaló és visszatartó erejű büntetés sem született a bevezetése óta.

Sajnos az embereket tényleg csak azzal lehet megtanítani a helyes állattartásra, ha rá vannak kényszerítve és odacsapnak, ha nem tartják be a törvényeket. Ehhez szükség lenne egy valódi hatósági jogkörrel ellátott állatrendőrség létrehozására, akik minden állattartási körülményt hivatalosan vizsgálhatnak és a be nem tartókkal szemben eljárhatnak és szükség van arra, hogy az igazságszolgáltatás olyan ítéleteket hozzon az ilyen esetekben, amik visszatartják az embereket az állatkínzástól, rossz tartástól. Ehhez egy olyan összetett és költséges rendszer kialakítására lenne szükség, aminek a realitása pillanatnyilag nulla.

Személy szerint nem sajnálnék néhány ezer forintot befizetni évente, ha ebből minden forintot erre a célra fordítanának és szerintem még nagyon sokan vagyunk ezzel így. Sőt, mi több ez lenne az egyetlen adó, amit a legnagyobb örömmel fizetnék be, mert tudom, hogy egy számomra nagyon fontos ügybe fektetik. Nem szeretnék most elkezdeni politizálni, de a jelenlegi kormányt semmilyen szempontból nem tartom sem kompetensnek, sem becsületesnek ebben az ügyben sem, így nem sok esélyét látom annak, hogy egy a közeljövőben meg fog valósulni.

2022. aug. 3. 17:25
 24/33 anonim ***** válasza:
79%
Én a termékekben építeném, úgy, mint a chips-adót (egészségügyi termékdíj), pl 5%. Előnyei: nem csak a kutyákra vonatkozna, minden hobbyállat, kisállat termékre, nem kellene figyelni a beszedésre, regisztrálásra, folyamatosan folyna be, az olcsóbb termékek csak 10-20 Ft-tal lennének drágábbak, az fizetne többet, aki a luxustermékeket veszi. Mégis folyamatos bevétel lenne. Egyetlen hátránya, hogy nem az önkormányzatok kapnánk, az állam meg esetleg lenyelné, ez ellen kellene garanciákat kidolgozni, pl bizonyos szintű támogatást a menhelyeknek, állatkórházaknak, illetve bevezetném ebből finanszíroz a az állatrendőrséget, kötelező bírságoltatással pl állatkínzás vagy az állattartás szabályainak megszegéséért, ide tartozna a kutya piszok fel nem szedése, póráz nélkül sétáltatás, állat kóborolni engedése, chip hiánya (amit az állatrendőrök random az utcán is ellenőrizhetnének). Ezek nagyobb, elrettentő összegek lennének, pl 50-100ezer forint, semmi első figyelmeztetés, meg hasonlók. Ezt a bírságpénzt kapnánk meg az önkormányzatok. Szerintem jelentősen javulnak az állattartási fegyelem.
2022. aug. 3. 17:40
 25/33 anonim ***** válasza:
68%

Ellenzem az ebadót, mivel azzal sok kutya kerülne utcára, menhelyre, rosszabb esetben a föld alá.

A következőket pártolnám:

* Az ivartalanítás ingyenessé tétele.

* Önkéntes egészségbiztosítás.

2022. aug. 3. 18:15
 26/33 anonim ***** válasza:
85%

Sztm inkabb vizsga kéne (pénzért) mielőtt valaki vesz kutyát.

Mit nem akartok még adóztatni? Nem elég ami van?

2022. aug. 3. 18:41
 27/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok értékes véleményt, nagyjából hasonlóak a meglátások, vagy legalábbis abban szinte mindenki egyetért, hogy a rendszer hiánya az sarkalatos probléma.

Néhány válaszoló kicsit félreértette vagy általánosabban alkotott véleményt, ami egyáltalán nem probléma, mert ez tényleg egy összetett kérdés, csak itt kifejezetten arról volt szó, ami tervet olvastam és ami a kérdést is inspirálta, hogy a menhelyek most nagyon rossz helyzetben vannak, amit az állam nem fog megoldani plusz költségen, ezért az ebadóból akár csak időszakosan is, de életben lehetne tartani a menhelyeket.

2022. aug. 3. 18:52
 28/33 anonim ***** válasza:
95%

A kettő összefüggését nem értem, azért , mert van kutyám, miért kéne nekem fizetni a menhelyek kiadásait adó formájában?

A vidéki kutyatartása miért kevésbé környezetkárosító? (mindegy hol lakik, ugyannyit eszik és ürít, lakjon bárhol)

Inkább, amit a 26. válaszoló ír, jobb ötlet. Több értelmét látom.

2022. aug. 3. 19:03
 29/33 anonim ***** válasza:
100%

#22 igen. Korábban pont írtam én is, hogy nem nehezményezném, ha vagy a kóborkutyákat/menhelyeket támogatnák belőle, vagy tennének ki a parkokba néhol szarzacskót.

De jelenleg azért fizetem, mert “csakmer”, oda költik ahová akarják, a mértéke pedig az önkormányzat kapzsiságától függ.

2022. aug. 3. 20:01
 30/33 anonim ***** válasza:
93%
Csak ha a putriban lakó emberektől is beszedik. Addig nem, amíg csak nekem kell fizetni,egyesek meg felmentést kapnak alóla.
2022. aug. 3. 22:14
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!