Támogatnád az ebadó bevezetését?
Egyre több állatvédő oldalon látom az ebadó bevezetésének a szorgalmazását, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben a menhelyek állapota tarthatatlan, nőnek a kiadásaik (céges autók szállították a mentvényeket, az orvosok sokszor EV-ként adtak számlát) viszont (érthető módon) egyre kevesebben adományoznak nekik.
Az állatvédők úgy gondolják az ebadóból lehetne támogatni a menhelyeket ebben a szorult gazdasági helyzetben.
Amiket láttam terveket, szinte mindegyik többlépcsősnek képzeli el, nagyjából így:
- örökbefogadott, ivartalan: adómentes
- vásárolt, ivartalan: a megállapított összeg fele
- vásárolt, ivaros: teljes összeg
- néhányan megkülönböztetnek városi és vidéki tartást (a vidéki az olcsóbb, mert az kevésbé "környezetkárosító"?), de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az örökbefogadott, ivartalan kutyatartás legyen adómentes vagy önkéntes alapú (ami megint furcsa, mert önkéntesen adakozik közvetlenül az ember a menhelynek).
Én őszintén nem tudok dönteni, látom az előnyeit, hátrányait is, valahol jogosnak érzem, valahol meg nem.
Az például számomra zavaró, hogy a legtöbb tervben nem tesznek különbséget törzskönyves és szaporított kutya között.
A másik meglátásom, hogy a menhelyek helyzete valójában csak a felelős állattartás kialakulásával javulhat jelentősen, ha az ember hajlandó felelősséget vállalni 15 évre azért az állatért, amit vásárolt/örökbefogadott, nem teremt felesleges szaporulatot és megfelelően a felügyelete alatt tartja, nem hagyja kóborolni. Mindez egyébként törvénybe is van foglalva, csak nincs aki betartassa. És tudom, hogy sok állatvédő nap, mint nap ezért küzd és hogy egy maroknyi ember nagyon kevés ehhez, hogy évtizedek óta próbálják felszámolni a szaporítókat és a barbár állattartást, de nincs eredmény, ezért érthető, hogy ebben a kilátástalan helyzetben elkezdenek máshogy próbálkozni.
Szóval kíváncsi vagyok a véleményetekre és kérek mindenkit a kulturált véleményalkotásra, a kérdést nem vitaindítónak szánom, hanem ötletelésnek, véleménycserének, különböző álláspontok ismertetésének.
Nem.
- Adót azért fizetsz, mert abból közösségi szinten kapsz valamit. Amíg az országos szinten "ékszerként" definiált csili-vili 30 ezres városomban nincs egyetlen biztonságos, szabályszerű kutyafuttató sem, addig a szememben nincs miről beszélni
- Amíg tele az ország chip nélküli kutyákkal, addig megint csak nincs miről beszélni.
- Értem az ivartalanítás népszerűsítését, de rettentően dühít, hogy még ebbe is kötelező érvényűen bele akarnának szólni.
- Amúgy is szoktam a helyi menhelynek adakozni.
Amúgy az én kutyám befogadott, de nem menhelyről, hanem magánszemélytől hoztam ingyen. Sajnos a menhelyek sokszor nem csinálnak kedvet ahhoz, hogy onnan hozzak ki állatot, mert olyan mértékben hajlamosak beleszólni az ember magánéletébe. Volt, hogy hajlottam rá, és elolvastam az örökbefogadási szerződést, hát azt mondtam, sajnos felejtős:(
Falun egy csomóan a kötelező, veszettség elleni oltásokat sem adatják be, kistestű, keverékeknél hatványozottan igaz, mert "értéktelen, és ha szökne és támadna, úgyis odébb rúgja az ember, há nem kap el tőle semmit". A chipet meg említeni se merem ilyen közeg esetén.
Szerintem kezdésnek jó lenne egy állathatósági szervet létrehozni, és nagy bírság mellett elhozni a rosszul tartott állatokat. Esetleg ivartalanítási, chippelési haladékot lehetne adni (Nem csak kutyák esetében, hanem MINDEN ÁLLATRA kiterjesztve) Ezzel lecsökkentettük az állat-adó hírére történő kidobásokat. Ha ez a tisztogatás megtörtént lehet kiépíteni egy jól szabályozott adórendszert.
Csak erre most nincs kapacitás, és váltságban nem lehet ezt beindítani.
#10 „ szövegértés.“
Tehát az érvek elfogytak.
„Ahogy írta, rengeteg kutyát raknának ki.“
Ezt erősítettem meg, hogy annál is többet.
“De ezeket a kutyákat akkor is ki fogják rakni,”
Persze, de ilyet csak a bináris emberek vagy a jóstehetséggel rendelkezők mondhatnak ki. Te melyik lennél?
Az élet analóg módon működik, végtelen sok árnyalattal a két véglet közt.
Csak pár példa:
1. kínozza, üti veri
2. “házőrzőnek” tartja, enni ad neki, az alap dolgokat megkapja.
3. Foglakozik is vele valamennyit, de kinti kutya.
4 sokat foglalkozik vele.
5 még az ágyba is felmehet, a nyaralásokat is úgy tervezik, h minden jó legyen a kutyának is.
Ezeket mondogasd, próbáld megtanulni, aztán ha megy,d el, pl. hányféle fokozat lehet az egyes pontok közt. Fog menni, ha kitartó vagy.
———Ha megvagy akkor olvasd itt tovább!———
Szóval a 2-es és 3-as közt akadnak olyan emberek, akinél viszonylag élhető élete lehet a kutyának, legalábbis jobb mint a menhelyen megrohadni vagy az utcán, de pl. az adó miatt elviszik a szomszéd faluba.
#17 Tudom, hogy hogy megy falun, én is falusi vagyok.
Pont ezért mondom, hogy csak erre kéne egy új hatósági szerv, ha lenne rá kapacitás, akár házkutatási engedéllyel. Bírság+állat elkobzása használna. Magyarázhatod ezeknek az ivartalanítás előnyeit, ha a betegséget elengedi a füle mellett, a nemvárt kutyát meg kidobja/agyonütni. A haladékot kapott gazdiknál meg meg kéne figyelni, hogy nem történik-e váratlan halál az állattal az ivartalanítási, chippelési határidő előtt. Ha igen, akkor bizonyítani, hogy természetes úton hunyt el az állat, ha nem, akkor lesittelni az illetőt pár hónapra.(Csak erre is kapacitás kéne) Vagy kötelező állatvédelmi közmunkára ítélni.
Illetve tényleg jólenne az állatadó egy részét olyan dolgokra költeni, mint például kutyafuttató. Meg lehetne (akár nem kötelezően) valami olyasmi az állatkora is, mint embereknél a tb, és akkor nem lennének annyira durvák az állatorvosi költségek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!