Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Támogatnád az ebadó bevezetését?

Támogatnád az ebadó bevezetését?

Figyelt kérdés

Egyre több állatvédő oldalon látom az ebadó bevezetésének a szorgalmazását, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben a menhelyek állapota tarthatatlan, nőnek a kiadásaik (céges autók szállították a mentvényeket, az orvosok sokszor EV-ként adtak számlát) viszont (érthető módon) egyre kevesebben adományoznak nekik.

Az állatvédők úgy gondolják az ebadóból lehetne támogatni a menhelyeket ebben a szorult gazdasági helyzetben.

Amiket láttam terveket, szinte mindegyik többlépcsősnek képzeli el, nagyjából így:

- örökbefogadott, ivartalan: adómentes

- vásárolt, ivartalan: a megállapított összeg fele

- vásárolt, ivaros: teljes összeg

- néhányan megkülönböztetnek városi és vidéki tartást (a vidéki az olcsóbb, mert az kevésbé "környezetkárosító"?), de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az örökbefogadott, ivartalan kutyatartás legyen adómentes vagy önkéntes alapú (ami megint furcsa, mert önkéntesen adakozik közvetlenül az ember a menhelynek).

Én őszintén nem tudok dönteni, látom az előnyeit, hátrányait is, valahol jogosnak érzem, valahol meg nem.

Az például számomra zavaró, hogy a legtöbb tervben nem tesznek különbséget törzskönyves és szaporított kutya között.

A másik meglátásom, hogy a menhelyek helyzete valójában csak a felelős állattartás kialakulásával javulhat jelentősen, ha az ember hajlandó felelősséget vállalni 15 évre azért az állatért, amit vásárolt/örökbefogadott, nem teremt felesleges szaporulatot és megfelelően a felügyelete alatt tartja, nem hagyja kóborolni. Mindez egyébként törvénybe is van foglalva, csak nincs aki betartassa. És tudom, hogy sok állatvédő nap, mint nap ezért küzd és hogy egy maroknyi ember nagyon kevés ehhez, hogy évtizedek óta próbálják felszámolni a szaporítókat és a barbár állattartást, de nincs eredmény, ezért érthető, hogy ebben a kilátástalan helyzetben elkezdenek máshogy próbálkozni.

Szóval kíváncsi vagyok a véleményetekre és kérek mindenkit a kulturált véleményalkotásra, a kérdést nem vitaindítónak szánom, hanem ötletelésnek, véleménycserének, különböző álláspontok ismertetésének.

2022. aug. 3. 13:07
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
91%
Sajnos nem sok értelme lenne, az emberek így is ott bújnak ki minden alól, ahol csak lehet, ráadásul lehet, hogy kajára és fűtésre is alig lesz pénzünk, nem hogy ebadó fizetésére. Elvileg a chipeltetés és az oltás is kötelező lenne, mégis még falun sem foglalkozik ezzel senki (tudom, hiszen falun élek). Rengetegen nem oltatják a kutyájukat, chip sincs bennük, de azért a jószágokat húzgálják maguk után az utcán, rosszabb esetben maguk lépnek meg otthonról az állatok. Sem a polgármester, sem a jegyző nem foglalkozik ilyesmivel, az állatorvos meg nyilván még ennyit sem tehet. Ha azt nézzük, hogy csak az évi egy oltás is több ezer forint, akkor ehhez az ebadót hozzátenni gyakorlatilag azt eredményezné, hogy még több lenne a kidobott vagy megölt kutya. Óriási költség lenne az állam részéről a teljes kutyaállomány feltérképezése, viszont biztosra veszem, hogy rengeteg gazdi letagadná, hogy neki van kutyája. A menhelyek szükséges rosszak, viszont szerintem nem az lenne az elsődleges cél, hogy ezeket patronáljuk, hanem az, hogy felelős állattartásra neveljük az embereket. Az ebadóval megint csak azoknak a vállára raknánk egy újabb terhet, akik tisztességesen tartanak kutyát, hiszen jó eséllyel pont azok fizetnék be ezt az adót is, akik amúgy chippel látják el a jószágukat, és elvégeztetik az évi kötelező oltást is. Akik eddig is kibújtak a kötelezettségek alól, azok ezután is ezt tennék. A menhelyeket szerintem úgy lehetne támogatni, ha keményen megbüntetnék azokat a gazdikat, akik addig semmi kötelezettségüknek sem tettek eleget, és a befolyó pénzt a menhelyek támogatására lehetne fordítani. Ha pl. van egy "C" kategóriás egyén, aki eddig semmit sem tett, ami kötelező lett volna rá nézve, az vajon befizetné az ebadót? Tutira nem. Ráadásul megint kibuliznák maguknak, hogy mivel ők "rászorulók", ezért ezt az adót se kelljen fizetniük, nehogy már valamivel is hozzá kelljen járulniuk a közöshöz, mint ahogyan most is sok minden alól mentesülnek. Aki meg eddig is normális kutyatartó volt, az hadd szívjon még többet.
2022. aug. 3. 14:13
 12/33 anonim ***** válasza:
85%
Ezzel csak azt érnék el, hogy még több nem kellő kutyát fojtanak vízbe vagy raknak ki az erdőben.
2022. aug. 3. 14:48
 13/33 Japán Gulyás válasza:
95%
Mót' vár'. Az ebadó kb. 4 évet élt és senki nem fizette. Azt hiszem 1200 forint volt, az önkormányzatoknak kellett volna beszednie.
2022. aug. 3. 15:01
 14/33 anonim ***** válasza:
87%
Nem támogatom. Inkább vonuljanak ki, tanítsák meg az embereket arra, hogy mirt hasznos az ivartalanítás. Egyetértek azzal, hogy rengeteg kutya kerülne az utcára, már így is rengeteg kerül ki, csak magukkal csesznének ki. Meg most, amikor mindennek az egekben az ára? Ugyanmán...
2022. aug. 3. 15:13
 15/33 anonim ***** válasza:
97%

Nem.

- Adót azért fizetsz, mert abból közösségi szinten kapsz valamit. Amíg az országos szinten "ékszerként" definiált csili-vili 30 ezres városomban nincs egyetlen biztonságos, szabályszerű kutyafuttató sem, addig a szememben nincs miről beszélni

- Amíg tele az ország chip nélküli kutyákkal, addig megint csak nincs miről beszélni.

- Értem az ivartalanítás népszerűsítését, de rettentően dühít, hogy még ebbe is kötelező érvényűen bele akarnának szólni.

- Amúgy is szoktam a helyi menhelynek adakozni.

Amúgy az én kutyám befogadott, de nem menhelyről, hanem magánszemélytől hoztam ingyen. Sajnos a menhelyek sokszor nem csinálnak kedvet ahhoz, hogy onnan hozzak ki állatot, mert olyan mértékben hajlamosak beleszólni az ember magánéletébe. Volt, hogy hajlottam rá, és elolvastam az örökbefogadási szerződést, hát azt mondtam, sajnos felejtős:(

2022. aug. 3. 15:18
 16/33 anonim ***** válasza:
96%

Falun egy csomóan a kötelező, veszettség elleni oltásokat sem adatják be, kistestű, keverékeknél hatványozottan igaz, mert "értéktelen, és ha szökne és támadna, úgyis odébb rúgja az ember, há nem kap el tőle semmit". A chipet meg említeni se merem ilyen közeg esetén.

Szerintem kezdésnek jó lenne egy állathatósági szervet létrehozni, és nagy bírság mellett elhozni a rosszul tartott állatokat. Esetleg ivartalanítási, chippelési haladékot lehetne adni (Nem csak kutyák esetében, hanem MINDEN ÁLLATRA kiterjesztve) Ezzel lecsökkentettük az állat-adó hírére történő kidobásokat. Ha ez a tisztogatás megtörtént lehet kiépíteni egy jól szabályozott adórendszert.

Csak erre most nincs kapacitás, és váltságban nem lehet ezt beindítani.

2022. aug. 3. 15:26
 17/33 anonim ***** válasza:
90%
#16: Falun sajnos így van. Nálunk is több olyan személy akad, aki fittyet hány a kötelezettségeire, a kutyája se beoltva nincs, se chip nincs az állatban. És kit érdekel ez? Senkit. Pedig anno nagy dérrel-dúrral bejelentették, hogy márpedig a chipelést is ellenőrizni fogják, de max. azoknál a kutyusoknál nézik, amelyeket beoltanak a gazdáik. Amelyik kutya nem jut el az oltásig, azzal a hatóságok sem törődnek. Vagyis ezzel a chipeléssel is csak azoknak a nyakába raktak egy plusz költséget, akik addig is felelős(ebb) módon tartottak állatot, akik meg addig sem így csinálták, azok később is szartak az egészre. A bírság jó ötlet lenne, csak egyrészt marha nehéz lenne annak ellenőrzése, hogy kinek hány kutyája van és milyen körülmények között, másrészt a "halmozottan hátrányosak" valószínűleg megint kibújnának a fizetés alól, hogy nekik nincs jövedelmük, vagy közmunkán tengődnek, és nehézkes lenne a behajtás. Mi normális módon tartjuk a kutyát, szabadon futkározhat az udvaron, enni-inni kap, megpróbálunk foglalkozni is vele, oltatjuk, chipelve is van, de úgy érezzük, hogy a rendszer a chipelési-oltási költségekkel és mindennel együtt pont azokat bünteti, akik igyekeznek betartani a szabályokat.
2022. aug. 3. 15:43
 18/33 anonim ***** válasza:
5%
Akinek egynél több kutyája van, az köteles legyen az egyiket beszolgáltatni, hogy feldolgozzák virslinek a hot dogba.
2022. aug. 3. 16:11
 19/33 anonim ***** válasza:
23%

#10 „ szövegértés.“

Tehát az érvek elfogytak.

„Ahogy írta, rengeteg kutyát raknának ki.“

Ezt erősítettem meg, hogy annál is többet.

“De ezeket a kutyákat akkor is ki fogják rakni,”

Persze, de ilyet csak a bináris emberek vagy a jóstehetséggel rendelkezők mondhatnak ki. Te melyik lennél?

Az élet analóg módon működik, végtelen sok árnyalattal a két véglet közt.

Csak pár példa:

1. kínozza, üti veri

2. “házőrzőnek” tartja, enni ad neki, az alap dolgokat megkapja.

3. Foglakozik is vele valamennyit, de kinti kutya.

4 sokat foglalkozik vele.

5 még az ágyba is felmehet, a nyaralásokat is úgy tervezik, h minden jó legyen a kutyának is.

Ezeket mondogasd, próbáld megtanulni, aztán ha megy,d el, pl. hányféle fokozat lehet az egyes pontok közt. Fog menni, ha kitartó vagy.

———Ha megvagy akkor olvasd itt tovább!———

Szóval a 2-es és 3-as közt akadnak olyan emberek, akinél viszonylag élhető élete lehet a kutyának, legalábbis jobb mint a menhelyen megrohadni vagy az utcán, de pl. az adó miatt elviszik a szomszéd faluba.

2022. aug. 3. 16:12
 20/33 anonim ***** válasza:
91%

#17 Tudom, hogy hogy megy falun, én is falusi vagyok.

Pont ezért mondom, hogy csak erre kéne egy új hatósági szerv, ha lenne rá kapacitás, akár házkutatási engedéllyel. Bírság+állat elkobzása használna. Magyarázhatod ezeknek az ivartalanítás előnyeit, ha a betegséget elengedi a füle mellett, a nemvárt kutyát meg kidobja/agyonütni. A haladékot kapott gazdiknál meg meg kéne figyelni, hogy nem történik-e váratlan halál az állattal az ivartalanítási, chippelési határidő előtt. Ha igen, akkor bizonyítani, hogy természetes úton hunyt el az állat, ha nem, akkor lesittelni az illetőt pár hónapra.(Csak erre is kapacitás kéne) Vagy kötelező állatvédelmi közmunkára ítélni.

Illetve tényleg jólenne az állatadó egy részét olyan dolgokra költeni, mint például kutyafuttató. Meg lehetne (akár nem kötelezően) valami olyasmi az állatkora is, mint embereknél a tb, és akkor nem lennének annyira durvák az állatorvosi költségek.

2022. aug. 3. 16:17
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!