Félek, hogy esélytelen lesz nálunk a szájkosár. Mit tudok tenni, ha kibújik belőle?
Sziasztok!
Egy hete van nálunk menhelyi kutyus, nagyon okos és engedelmes is felém. Ezért is fáj, hogy "kínzom" ezzel kicsit, de félek, hogy ezt nem fogja tudni megszokni..
Olyan fajtát vettem, amiben tud szájat nyitni, textil tépőzáras, alul hálóval.
És folyamatosan abuzálja magán, hiába szólok, veszem el a mancsait, jutifalizok, utálja :D
Amúgy hagynám a francba nála, de szeretnénk utazni nem egyszer vidékre a nyáron és én biztos nem hagyom őt otthon. Ez mennyire szükséges? Tehát ha most réteszem, de úgyis leerőszakolja magáról vonaton (attól még ott lóg a nyakába) ezért engem büntethetnének? Mert hát én ráteszem.
Persze gyakoroljuk még, de nem biztos, hogy utazásra megszokja.
Folytatom: Kisebb kutyának ezt javaslom:
Nagyobb kutyának, pl. német juhásznak a fém szájkosár is jó lehet, az is kényelmes a kutyának, abban is tud lihegni.
De a fémnek vannak hátrányai: nehezebb, mint a bőrből készült, így a kutya nehezebben szokja meg, nehezebben fér el vele, nekiüti mindennek. Ha véletlenül mások lábához üti tömegközlekedésen, kellemetlenebb (míg a bőrszájkosár nem üt, nem karcol, nem ki senki harisnyáját.) Nehezebb magaddal vinni. Míg a bőrszájkosár elfér egy kisebb táskában, ridikülben is (összhejtható), addig a fémszájkosár csak egy nagyobb szatyorban, hátizsákban, vagy vinned kell a kezedben, mint egy rendes kosarat. A bőrszájkosarat néha rákarabinereztük a pórázra, úgy vittük magunkkal, mivel pici a súlya, észrevehetetlen, míg a fémmel a súlya miatt ez nem igazán megoldás.
Szóval bőrszájkosár, de ha nem az, akkor fém. Más nem jó, nem csak azért mert rossz dizájnok, hanem mert a műanyagok könnyen is szakadnak. 40 év kutyás tapasztalatából mondom.
Emellett nagyon fontos a nevelés. A szájkosárhoz szoktatni kell a kutyát, eleinte csak rövid ideig legyen rajta, rá kell szólni, hogy tűrje magán, és ha tűri, akkor levétel után dicséret, jutifalat. Meg kell tanulni azt a parancsszót, hogy "nem szabad" a szájkosárra vonatkozóan, hogy megtanulja, nem szabad ledörzsölnie, lehúzgálnia a fejéről. Erre tanítani kell, ezt nem tudja magától. Olyan nincs, hogy esélytelen, tanítással minden kutya megérti, hogy egy ideig el kell tűrnie magán.
Aki azt írta, hogy nem teszi rá a vonaton, azt nem javaslom, mert megbüntethetnek a tömegközlekedési eszközön, a vonaton is, ha nincs a kutyán, akkor is, ha akutya senkit se bánt. Ez szabály, amit muszáj betartani. (Ettől függetlenül, ha senki sem volt a vagonban vagy a fülkében, és a kalauz már tovább ment, én is levettem a kutyáról a vonaton.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!