Külterületen, utcán ugye nem kötelező a szájkosár?
Nem kötelező. Fenyegetőzhet nyugodtan, ha megtudott volna büntetni megtette volna de mivel nincs ilyen szabály...
,,Közterületen szájkosarat használni közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), illetve az állat jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell, vagy amennyiben a hatóság az ebet korábban egyedileg veszélyesnek minősítette. Szájkosár használatára önkormányzati rendelet nem kötelezhet."
Még a helyi önkormányzat sem kötelzhet rá.
Jogszabály:
(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
(3) * Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.
Tehát ha 2 pontot tudod, biztosítani szájkosár nélkül - és miért ne tudnád- nem kötelező, kivétel, ha veszélyessé van nyilvánítva egy kutya, abban az esetben kell.
nagytestű kutyák esetén régen kötelező volt
Pont azért mert ha pl egy gyerekre ráugrik és van rajta szájkosár akkor nem tudja megharapni...
Nem vagyok jogász, de szerintem ma is kötelező a szájkoság a nagytestű kutyákra közterületen, nem lennék meglepődni ha lenne konkrét kutyafajta lista amiknél kötelező.
,,Külterületen a póráz használatát már nem írja elő a jogszabály. Azonban a védett természeti területekre szigorú szabályok vonatkoznak. Ennek értelmében szintén szabálysértésnek minősül, ha valaki természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja a kutyáját."
még ezt találtam
Budspesten nem kotdlezo a szajkosar setalanal.
A hulye rdndor felreerti a szabalyt. A hivatalosan papirral (a kutyarol papir szuletik nevreszoloan,h veszekyesse nyilvanitottak) veszekyesnek nyilvanitott kutyanan (ilyenkor bevizsgaljak ,ketrecben tartjak stb atn) kotelezo csak a szajkosar.
A tied csak veszekyes ,de nincs annak nyilvanotva!!!
Velunk is packazott egyszer a rendor,de felvilagositottam a kotekedo szemetet. Mienk is nagytestu stb stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!