Kutya telken tartására vonatkozó szabályok hogy vannak? Illetve a kerítés építési szabályok?
Az a helyzet, hogy a kutya szökik.
A kutya telken tartása akkor is a mi felelősségünk, hogyha a szomszéd nem csináltatja meg a kerítését és ott megy át?
A kutya nem szökhet! Soha, egyetlen egyszer sem! Akkor sem, ha semmilyen kerítés nincs! Nem kell a szomszédra mutogatni, ez kizárólag a ti felelősségetek! Az meg a gerinctelenség teteje, hogy egy agresszív kutyát engedtek szökni!
Remélem egyszer úgy megbüntetnek titeket, hogy még a házatok, kocsitok, utolsó mobiltelefonotok is rámegy. Sajnos börtön nem jár ezért, de egyszer a kutya olyan embert támad meg, olyan balesetet csinál, hogy sok milliós kártérítést kell fizetnetek. Nagyon megérdemelnétek!
Addig-addig szorakoztok, ameddig a kutyat elutik vagy megmergezik a folyamatos szokes miatt.
Kell ez?
Most komolyan, ha te lennél a kutyátlan szomszéd és melléd költözik valaki egy szökős kutyával, akkor szerinted a te dolgod lenne, hogy más kutyája miatt építs kutyabiztos kerítést? Nagyon nem.
Mi kihúztunk a meglévő kerítés mellé új, magasabbat a saját oldalunkon, aztán ennyi.
A kerítésépítési kötelezettség kimerül abban, hogy ha kihúz egy 1 m-es valamit, akkor oké. Az meg már teljesen abszurd, hogy az esetlegesen a kutyád által szétszedett részeket neki kelljen foltozgatni.
Képzeld el a fordítottját: ha a másik szomszédotoknak lenne egy nagyon szökős, mindent átugró, átmászó minden alatt átbújó kutyája, akkor ti dalolva "dobnátok ki" milliókat egy megfelelő kerítésre?
14 Te kertesben élsz? Mert akkor tudnod kell, hogy a két oldalkerítésből az egyik a te kerítésed, a másik a szomszédé. Nálnuk pl a telek jobb oldalán lévő a mi felelősségünk, én lejavítottam a bal oldalit, mert itt-ott lyukas volt, a szomszéd nem bánta.
15 Én sehol nem láttam, hogy azt írta volna a kérdező, hogy az ő kutyája szedte szét a kerítést...
" Te kertesben élsz? Mert akkor tudnod kell, hogy a két oldalkerítésből az egyik a te kerítésed, a másik a szomszédé. Nálnuk pl a telek jobb oldalán lévő a mi felelősségünk, én lejavítottam a bal oldalit, mert itt-ott lyukas volt, a szomszéd nem bánta."
Félreérthetően fogalmaztam, de azért bíztam benne, hogy így is átmegy a lényeg... ezek szerint nem. A "saját oldalunkon" úgy értendő, hogy a telkemen belül mind a 4 oldalon, körben új, magas kerítést húztunk ki.
Kérdésedre a válasz.
Kerités építési szabályok, a jogszabály elő írja, hogy két telek között köteles keritést építeni, kivéve ha a szomszédok nem tartanak rá igényt, ha van keríttés az eggyik oldal pl a jobb a te kötelességed, hogy legyen. A bal a szomszédé és azt neki kell rendben tartania. És erre te fel hívhatod a figyelmét, hogy az általa biztosított kerítés hibás, és mi előbb javítsa meg,épitse újra.
Ezen felül elől,hátúl nem vagy köteles kerítést építeni.
Kutyára vonatkozó jogszabály,
Aki kutyát tart , köteles a telkén belül tartani bármi áron (kivéve lánc) ezt eltörölték a 2021 állatvédelmi törvényben semmilyen állatot nem lehet láncon tartani.
Egyben a kettő.
Ha nem a kutyád tette tönkre a szomszéd kerítését hanem az idő múlása,vagy valami más, és úgy látod,hogy ha meg lehetne oldani azt hogy a kutya ne szökjön azzal, hogy meg csinálja a kerítést akkor kötelezheted rá. Mivel az a kerítés nem a te tulajdonod te magad nem javíthatod meg, csak szó,írásbeli engedélyel .de ha esetleg a szomszéd meg foltozza a kerítést és utánna a kutya szétszedi , mert már meg szokta,hogy ott megy ki , te köteles vagy a saját kutyád rongálását helyre hozzni.
Személyes javaslat .
Ajánlom a láthatatlan kerítést,amely direkt szököd kutyákra lett ki alakítva, van egy modem két nyilással, bele rakod a vezetéket amit adnak hozzá , körbe húzod az udvaron a föld alatt 4 cm rel és a másik végét bele dugod a modem másik nyilásába, a kutyádra fel rakod a nyakörvet amit adnak hozzá, és be kapcsolod. Ha a kutya 2-3 méterre meg közelíti a vezetéked a nyakörv el kezd sípolni. Minnél közelebb megy annál hangosabban, és ha elég közel ért a kábelhez meg a nyakörv meg rázza, lehet előszőr rossz fele kezd el futni az ijetségtől, de egy hét alatt meg tanulja hogy az neki tiltott terület, és igazából utánna 1 honap után szét lehet szedni a rendszert mert nem lesz rá szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!