Herélés segít rajta?
Sziasztok! Egy olyan problémám lenne, hogy a kutyám felém és a családom többi tagja felé is oda kap...(nem harap meg csak "kapdos" felénk és morog) illetve a tegnapi nap folyamán a lány kutyát akivel felnőtt is megtámadta, a másik fiú kutyust földhöz vagdosta.
Eddig egy nagyon rendes és értelmes kutyus volt, szóra ült feküdt... mostmár nem is figyel ránk.
2 éves lesz elvileg a kutyus és egy németjuhász keverék.
A heréltetésen gondolkodtunk, hogy hátha segít és visszatér a régi kutyánk.
Szerintetek mennyire éri meg? Változna a helyzet? Esetleg tapasztalatok ha volt már ilyen még valakinek?
Sajnos ez az utolsó esélye lenne...tovább már nem tudjuk tűrni. Féltem a családom és magamat is.
Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni.
"és félek H egyszer méretezett eszik."
Azt nem így kell tanítani. Ha odaadtad a kutyának az ételét, azt már ne vedd el, ne zavard evés közben, te mit szólnál, ha étteremben eléd tennék a Gundel palacsintát, aztán az első falatnál el is vennék a tányért? Gondolom, panaszt tennél.
Élelem megtagadáshoz egy jó írás:
És ehhez még hozzátenném, hogy nekünk a kutyasuliban az oktatónk azt is mondta, hogy ha jól begyakoroljuk, a kutya már egy idő után nem is próbál a földön lévő ételhez hozzányúlni. Persze, ez kutyánként eltérő, mennyit kell gyakorolni.
"mostanában nagyon szeret ki szökni"
Ezt meg kellene valahogy akadályoznotok, mert sok veszélynek teszitek ki így a kutyát, nem beszélve arról, hogy rátok is súlyos bírságot róhatnak ki, főleg, ha ez többször megtörténik. Ahol én lakom, errefelé volt, akinek már milliós tételre nőtt a büntetés, végül belátta, hogy jobb, ha lemond a kutyáról.
Ugye cskabaz egyik fajtája, de a német juhász nem egy tanyasi őrzőkutya, hanem munkakutya. Eltérő mértékben és nem is mindnek, de kell a suli, de a nevelés hiánya az, hogynem kapcsolódik hozzátok (szökés, morgás, odakapás), hót nem érdekli a kutyát hogy ti kik vagytok. (Akár keverék, akár fajtatiszta, egy német juhásznál erre különösen kell hangsúlyt fektetni!)
Az ivartalanítás hasznos, ha nem akarsz kiskutyákat, de szelídebb nem lesz tőle. A nála levő dolgokat nem fogja átadni. Nem fogja abbahagyni a szökést.
Foglalkozni kell vele, nevelni, lehetőleg nem a lapáttal. Ha azt akarod, hogy valamit adjon oda, cseréld el. Labdára, finomabb falatra. Szökésről leszoktatni egy kutyát marha nehéz. Előbb kerítés legyen megcsinálva, utána foglalkozz vele. Legyen izgalom...
A mi kutyánk (felszámolt harcikutya telepről került ki, úgy fogadtuk örökbe a gyepiről, hogy ne altassák el) is nehéz eset volt. 1 évesen került hozzánk, pár hónapos volt, mikor elkerült a telepről.
Mégis: rohadt sokat kellett vele foglalkozni, minket nem bántott, de mikor már otthon érezte magát, morgott ha a tálkája közelébe mentünk, ha pedig közel nyúltam felé mikor evett, akkor hangosan kinyilvánította a nemtetszését. Amúgy csöndes kutya, odakapni csak játékból kapott oda.
De erről le kell szoktatni és nem lehetetlen!
Erős kéz kell hozzá és földhöz kell vágni, mint ahogy ők szokták a falkában egymás között. Nem az a lényeg, hogy fájjon neki, hanem hogy úgy viselkedj, mint egy alfa. Le kell nyomni és a nyakánál lévő bőrbe kell markolni, mint ahogy a kutyák harapnak oda egymásnak.
Érdekes, azóta bármit kiveszek a szájából (mikor nem tudom mit szedett fel), és ki lehet próbálni, hogy evés közben belenyúlok megkevergetni neki a tápját miközben eszik. Egy hangja sincs! Azt veszek el tőle, amit akarok. És miért? Mert nem ő irányít engem, hanem én őt!
Át kell venni a falkavezér szerepét, amit csak kemény kézzel és sok-sok-sok foglalkozással és rengeteg idő befektetésével lehet elérni!
De végülis a kutyát ti sem kertinövénynek hoztátok nem? Élőlény, akit ugyanúgy le kell fárasztani, játszani és tanítani kell, illetve ha a helyzet úgy kívánja, igenis helyre kell tenni, határozottam rá kell parancsolni, vagy le kell nyomni 1-2 percig, hogy megtanulja hol a helye a rangsorban.
A mi kutyánk is most már egy igazi családbarát eb lett, bárkinek megengedi hogy megsimogassa. Sőt még a gyerek is belenyúlhat a szájába a labdáért, még oda is adja, ha mondasz neki parancsszót.
Földhöz vágni, alfa... Gratulálok. Az nem jutott eszedbe, hogy valami finomat csempéssz a tálja mellé, majd fokozatosan bele?
Rögtön erőszakoskodni. A kutya pedig kutya, nem farkas, nem bánnak úgy egymással mint a farladok (mellesleg azok sem vagdossák percenként egymást a földhöz) az ember pedig ember, és szomorú, hogy még annyit se nézel ki a kutyádból, hogy tudja hogy te lenni ember, ő lenni kutya. Pedig tudja.
Jól van, adj neki finom falatot akkor azért mert morog. Jutalmazd a hülye viselkedést.
Trükkökre meg lehet tanítani falattal, de fegyelmezni vagy ha hülyeséget csinál, akkor igenis bele kell markolni a grabancába.
Az ilyen gazdik mint a 19-es, akik sosee tudják fegyelmezni a kutyájukat és nem hallgat rájuk a kutya. Aztán ezekből lesz a "dehát mindig jó kutya volt, nem értem, hogy történhetett!" - esetek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!