Hogyan szeressem meg a kutyát?
A családunk új kutyát fogadott be szeptemberben, eredetileg nem volt tervben, mivel abban az évben májusban halt meg az előző kistestű kutyánk. (Valaki be akart törni, de végül csak nyitvahagyta a kaput, a kutya meg kiszökött...) A kutya a határban volt kidobva, úgy találtuk meg.
Ami azt illeti egyébként kicsit kedvelem a kutyát, hiányozna, ha nem lenne, de nem szeretem, néha kifejezetten utálom. Egyszerűen akármennyit foglalkozok vele több órát naponta, tanítgatom ilyen alap dolgokra, hogy ne piszkálja a macskákat, ne ugráljon, ne nyalogassa a lábujjamakat, ne rágja a rajtam lévő ruhákat, ne akarja a kezemből kikapni a cuccokat, egyszerűen semmi. Szerintem ez a kutya idióta, vagy nem tudom. Ha határozottan eltolom nem használ, ha rászólok nem használ, ha jutalmat adok neki, ha jól csinál valamit, akkor utána nem figyel rám, és ami azt illeti volt, hogy egy kicsit megütöttem, amikor a macskákat piszkálta és a sokadik alkalommal se használ, ha rászólok, rákiabálok, de egyszerűen azt is játéknak fogja fel, pár másodpercig velem próbál játszani, aztán megy vissza a macskára.
És egyszerűen elkeseredett vagyok. Előtte volt egy cuki, aranyos, értelmes, tanítható, puha szőrű kutyánk, most meg itt van ez az idióta, értetlen, irritálóan tenyérbemászó, tacskó jellegű gusztustalan szörnyeteg.
Más családtagokra egyébként nagyjából hallgat, legalább annyira, hogy nem akarja kivenni a kezükből a dolgokat, meg a jelenlétükben kevésbé piszkálja a macskát, holott ők nem is foglalkounak vele csak annyit, hogy napi kétszer megsimogatják pár másodpercig....
Új gazdát keresni sajnos nem opció, mert mint mondtam a család kutyája, nem az én döntésem, hogy mi legyen vele. A kutyasuli és hasonlóak szintén nem működőképes, a szüleim szerint baromság, nekem meg nincs pénzem. Szóval nekem kellene megoldani azt,hogy legalább ne utáljam, mert amúgy meg bűntudatom van emiatt...
Ha ugral, rangatja a ruhadat es a szó nem hasznal, akkor az ő nyelven kell kozolnod vele. Ha a falkaban egy masik kutyanak ez nem tetszene, csak lenyomna a foldre. Tedd ezt te is, megfogod a nyakanal es finoman a foldre szoritod, amig meg nem nyugszik. Nem kell erosen, nem kell szorongatni, csak legyen hatarozott a kiallasod.
A macskasra nem tudok megoldast, az egy masik, erosebb oszton. Sosem lesznek baratok, mert a macska szamara zsakmany, jatek. Ha ott vagy, lehet elviseli es nem piszkalja a tiltas kovetkezteben, de ha nem vagy ott, akkor ugyanugy meg fogja kergetni, ne legyenek fele irrealis elvarasaid. Turelem es javulni fog, nagyon fiatal meg.
Meg kene talalni a kozos hangot, mert ez igy nem vezet semmire. Raadasul ahanyan vagytok, lehet annyifele dolgot vartok el a kutyatol. Te ordibalsz vele, mert nyalogat, egy masik csaladtag meg lehet nem szol ra ezert es stb.
Talan hianyzik a kovetkezetesseg is, a kutya nem erti mit akartok tole, de nem direkt csinalja, nem azert viselkedik igy, hogy szivasson.
En a helyedben trener segitseget kertem volna mar regen, mar csak a macskaval valo kapcsolata miatt is, mert ez igy nem oke.
Egyebkent nekem annyira nem jon ki a matek, allitolag napi 5 orat foglalkozol vele, de azt se tudtad nala elerni, hogy ne ugraljon, pedig ez azert annyira nem bonyi.
Nekem is tacskom van, hihetetlenul okosak es egyben makacsok is, ez teny, de kajaert meg a csillagokat is lehozzak az egrol. Most vagy tenyleg ennyire szarul csinalod ezt az egeszet vagy azert egy kicsit kamuzol az idovel kapcsolatban.
Napi 5 ora foglalkozassal kb meg lehet valtani a vilagot, ez baromi sok, ugyhogy kerj segitseget tenyleg.
Ennyi idő alatt annyit tanult meg viselkedés téren, hogy sétáltatás közben nem szed fel semmit a földről, illetve nem ugrál, amíg felteszem rá a hámot a sétához. Húzni soha nem húzott.
Kb két "trükköt" tud, a labdákat belerakja a kis vödörbe, meg a kicsi karikákat ráhúzza a földbe állított rúdra, de amint ott a macska inkább megkergeti. Vagyis pontosítok, a három macska közül egyet nem kerget azóta, amióta a macskát a hátsólépcső előtti kapun bekergette, a kutya utána dugta az orrát a résen, a macska meg megharapta a pofiját. Egyedül ezzel a macskával egészen elvan, néha napozik vele, de a másik kettővel tragikus a helyzet.
Szerintem 5 órának érzi.
Egyébként amit Tízeske leírt + tanításmódszertan. A leírás alapján az a szerencsétlen kutya vagy nem érti mit kérnek tőle vagy nem tudja teljesíteni (pl. túl stresszes, túl izgatott bizalom hiánya stb.)
Ja igen: nagyon pörgős kutyáknak érdemes nyugalmat (is) tanítani, pl. relax on a mat.
Ha zsákmányos, akkor a labda lehet kevés neki: rongyozás, flirt pole, puller stb. A labda kevés lehet neki.
Ha agyas, akkor önálló munka, pl. szimatmunka. Trükktanulás is jó lehet, akár klikkeres szabad formálás is.
Szerintem te még nem állsz készen az új kutyára, még gyászolsz.
,,És egyszerűen elkeseredett vagyok. Előtte volt egy cuki, aranyos, értelmes, tanítható, puha szőrű kutyánk, most meg itt van ez az idióta, értetlen, irritálóan tenyérbemászó, tacskó jellegű gusztustalan szörnyeteg."
Mivel a család kutyája, legjobb lenne ha valaki a családból foglalkozna vele és nem te. Neked sem jó, a kutyának sem, nem kéne erőltetni. Ne te tanítsd, ne te vidd sétálni, hanem az aki szerette volna a kutyát. Most olyan mintha annak ellenére, hogy családi kutya csak te foglalkozol vele, te meg nem is akartál kutyált. Ennek nincs értleme.
Egyébként nem túloztam az öt órával, bármilyen hihetetlen. Tanítás alatt úgy néz ki, hogy reggel négy után pár perccel elmentem vele sétálni másfél órára. Utána elmentem suliba, háromra hazaértem(kivéve pénteken, mert akkor négyre), elmentem vele sétálni fél ötre hazaértem, két óra alatt általában elkészültem másnapra, aztán vagy kimentem a kutyához, vagy bent foglalkoztam vele.
Az amúgy szép és jó, hogy foglalkozzon vele más a családból, csak az kimerül az etetés-itatásban, meg max négyszer egy nap meg van simizve pár másodperc alatt és ennyi.
17. Vagyok, akkor családi kutya címszó alatt vettek egy kutyát aki amgy kint lenne egyedül a kertben kapna, enni, inni ha arra jár valaki egy simogatást. Érdekes hozzáállás. Viszont így meg valamennyire mégis csak szereted a .. inkább úgymondom a kutyád (még ha nem is akartál).
Tippet már rengeteget kaptál. Az sem szégyen, ha kérsz segítséged egy trénertől, lehet kimegy hozzátok egyszer megnézni mit, hogyan csináltok és meg is van, hogy mit kéne másként.
Idővel minél több pozitív élményetek lesz együtt a kutyussal egyre jobban megszereted majd.
Családtól pedig nem szép, hogy 0 felelősséggel vesznek/hoznak egy kutyát csak azért, hogy legyen. Még szerencse, hogy te foglalkozol vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!