A kutyám ha nagyon izgatott kocogtatja a fogát?
Amikor nagyon izgatott, jár a szája, nem nyitja ki teljesen, csak egy kicsit és így kocogtatja a fogát. Nagyon édes ahogy csinálja. Eddig 2x csinalta a 2 év alatt (szóval tényleg csak kiugró eseménynél), ma csinálta másodjára, amikor az új cicust bemutattam neki.
A ti kutyá(i)tok is szokott ilyet?
Az én kutyám is csinálja, vadászkutya egyébként és én azzal kötöttem össze, hogy ha valami nagyon extra, izgi illatot talál, akkor csinálja. Ő sem rendszeresen, hanem amikor tényleg az erdő mélyén vagyunk és valami nagyon különleges nyomra bukkanunk, mondjuk 10 kirándulásból 1 alkalommal.
Évekkel ezelőtt teljesen más fajta, ivaros kan kutyám volt, ő akkor csinálta amikor tüzelő szuka jött a közelünkbe.
Érdekes lenne kideríteni, hogy ennek pontosan mi az oka, mit jelent ez náluk, miért csinálják.
Ezt a csattogtatást, ajak biggyesztést Flehmen frakciónak nevezik, "mélyebben" szagol vele a kutya, bizonyos illatokat vagy feronomokat (ahogy írtatok, a tüzelő szukát)
Az illatot ilyenkor közvetlenül a Jakobson szervéhez (járulékos szagloszerv) juttatja :)
#4-5 nagyon köszi a tudományos magyarázatot.
Elgondolkoztató, hogy ha vadászkutyámban néhány vadszag olyan reakciót vált ki, mint anno a tüzelő szukák a kan kutyámból, lehet kéne valami értelmeset kezdeni ezzel az ösztönnel :D
#4, #5
Szuper vagy, nagyon köszönjük!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!