Vidéken kisebb településeken tényleg nincs kutyafuttató? Ott hogyan szocializálják akkor a kutyákat?
Egy ismerősöm most költözött egy Pest megyei kisebb településre (Ócsára) és panaszkodik, hogy ott mennyivel másabb a kutyázás, mint Budapesten. Nincs elérhető közelségben se felszerelt rendelő, se kutyaiskola, de még egy futtató sem. Az ő kutyája jól nevelt, jól szocializált, igényli is a kutyás társaságot, a nagy játékot más kutyákkal, de úgy látszik erre ott nem nagyon lesz lehetősége. Ahogyan nagyon sétálni sem, a legtöbb helyen keskeny a járda, közel a kerítésekhez, ahol meg azonnal ugatnak a kutyák ha elmegy előtte egy másik, szóval még nyugodtan sétálni se tudnak.
Tényleg az az egyetlen lehetősége, hogy vagy kertidíszt csinál a kutyájából, vagy hetente felautózik, hogy a kutyája alapvető szükségleteit tudja biztosítani? Vidékiek, ti hogy csináljátok?
Nincs kutyafuttató, kutyás barátokkal járunk sétálni az erdőbe, mezőre, amikor hazaérek a munkából fogom a kutyáimat és a falu környékén sétálunk egy nagyot. Ha városban élnék, akkor is így tennék, nem mennék kutyafuttatóba, mert a szocializálatlan kutyákkal és gazdáikkal van néhány rossz tapasztalatom, ugyanis a kutyafuttató nem egyenlő a szocializációval.
Mindennel felszerelt állatorvosi rendelők a közeli városokban, ahova 20-30 percen belül kocsival eljutok. Kijáró állatorvos maximum fél napon belül kijön, sürgős esetben azonnal, ha kell ünnepnapokon vagy az éjszaka közepén is.
A felelős kutyatartás nem helyrajzi kérdés, hanem a hozzáálláson múlik.
Mi általában akkor megyünk futiba, ha üres, én arra használom, hogy tudjunk kicsit játszani, labdával, frizbivel, vagy pl tanítás, gyakorlás céllal. Utcán nehezebb, mert sok a zavaró inger, gyalogosok, flexisek, "nem bánt" gazdik. Illetve van egy futtató gördeszkapark mellett a környéken, azt azért szeretem, mert a kutyám (örökbefogadott) eleinte nagyon zabos volt a deszkásokra, rolleresekre, görkorisokra, itt pedig zárt helyen tudtam ezekhez hozzászoktatni, így már utcán egy ideje nincs gond, semleges velük.
22-es / ma 08:13 válaszoló voltam.
A kutya alapvetően arra lett tenyésztve, hogy (az emberrel) dolgozzon, így az alapvető szükséglet számára inkább a munka, mint a más kutyákkal bandázás.
Falun lakom, az udvarunk háromszor akkora, mint egy átlag futi és sokkal jobb minőségű fű van rajta (sok helyen csak kavics, homok van...), illetve akkor mennek ki a kutyák, amikor csak akarnak, nem kell a wc-t tartogatniuk. Sétálunk is naponta, leginkább a szántók mellett, mezőkön vagy erdőben, télen, mikor sötét van már mire hazaérek sétálunk csak a faluban. Hétvégén összejárunk a helyi kutyásokkal és heti egyszer-kétszer edzésre is megyünk. Itthon az udvarban is sokat gyakorlunk, illetve biciklizni is járunk.
Az tény, hogy a suli és a doki fél-egy óra autóútra van tőlünk.
Szoci miatt néha be szoktam menni a városba és sétálunk egyet, érdekes látni, hogy pont az én kutyáim sokszor jobban viselkednek, mint a helyiek...
Vidéken más a kutyatartás, érdekes ugye? Ezért imádom, mikor a "Pesti" elkezd lehurrogni meg beleokoskodni a másiknak a kutyatartási szokásaiba, mikor láthatóan fingja sincs a témához kutyatartóként (!) pedig alapvető ismeret lenne...
Nincs futtató, a legtöbb kutya csak hang alapján kommunikál az utcában lévő többivel vagy megugatják egymást mikor valaki sétálni viszi a sajátját. Gyanítom ez a nagy "Pesten" is így megy, mert kötve hiszem, hogy ott a kutyák 100%-a futtatóba járna.
Egyébként a futtató nem alapkövetelmény, hanem kényszer a városi életmód kiküszöbölésére. Nem kötelező, nem is elvárás egy kutya jómódú életéhez. A saját udvarom nagyobb, mint egy futtató, ismerkedni meg haverokkal szoktunk közös kutyasétáltatás alatt.
Akit sose visznek sétálni az meg pont olyan itt is, mint a városban, bent van az udvaron és ott éli le az életét.
Ismerősöd kutyájával az a probléma, hogy a megszokott nagy szociális életmódját egy pillanat alatt elvesztette és most nyűgös a kutya egyedül. Ez nem a futtató hiány problémája, hanem az elköltözésé.
A járdán is megugatnak igen, egy idő után kitapasztalod merre lehet sétálni, melyik kerítésnél mennyire kell megfogni a kutyát vagy kimenni a járda szélére. Ahogyan megszokod azt is, hogy néha kiordítanak az ablakon "Mi a KURVNYÁDÉRT erre sétáltatod azokat a DÖGÖKET?"
:D
Ez nagyjából ugyanígy működik a fővárosban is ahol kertes házak vannak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!