Mit tennél, ha segítséget kérnél valakitől, hogy vigyázzon a kutyádra, ő meg átíratná a saját nevére a kutya chip adatait, és az állatorvos át is írná mindenféle szerződés, lemondó papír nélkül?
Nálunk nem törzskönyves a kutyus, hanem szaporítós, annak minden nyűgével (ízületi problémák, állkapocs probléma...). 4 hónaposan kaptam, mert az addigi gazdinak nem volt rá elég ideje. Nekünk a doki még az ajándékozós papírt sem fogadta el, hanem az előző gazdival együtt be kellett hozzá mennünk. A doki nekem is elmondta, hogy mik várnak ránk (ivartalanítás, ha nem javul akkor műteni kell a hátsó lábait stb.), hogy ennek a tudatában vagyok-e és csak akkor írt át mindent, mikor mondtam, hogy mindenről tudok, így is kell a kutyus.
A kérdésben szereplő esetben biztos, hogy feljelenteném az állatorvost.
Ott van a tk, ott van az adásvételi szerződés, a kutya útlevele, mindben az én nevem szerepel.
A chip nem igazol hivatalosan tulajdon jogot!
Csak van valamilyen papír a kutyáról. Törzskönyv, örökbefogadás, oltási könyv, útlevél, akármi... elég sok papírja lehet a kutyának, amin szerepel a gazda neve. Emellett valószínűleg csomó fényképpel tudnám igazolni hogy az enyém.
Egyébként szimplán beülnék a kocsiba és hazavinném a kutyát. Ha nem tetszik az illetőnek, nyugodtan jelentsen fel.
Könnyen lehet igazolni, hogy kié a kutya akár papírokkal, tk, oltási könyv, adás-vételi, de ha mondjuk valaki úgy kapta a kutyát/találta tehát nincs szerződése, oltási könyve akkor is kell, hogy legyen amin szerpel, mint tulajdonos. Ha valaki mindig egy orvoshoz jár, már azzal is lehet bizonyítani. Nekem meg van a kutyám összes kezelési lapja, amin szerepel minden adat. Aztán vannak még fényképek.
Aki átírata ő nem tud olyan papírt felmutatni, amin lemondtak a kutyáról, így első körben el kell menni a kutyáért és vissza hozni, utána lehet feljelentést tenni. Igazából előtte is lehet, de hivatali ügyek helyett, fontosabb, hogy a kutya haza jusson szerintem.
MÁOK (áo-i kamara) honlapjáról:
Fontos információ: a Petvetdata adatbázis, bár tartalmazza a regisztrált tulajdonosi adatokat, NEM "tulajdoni lap", NEM tulajdonjogi igazolás! (Javasoljuk, hogy olvassa el a www.petvetdata.hu nyitó oldalán erről olvasható tájékoztatót is!)
Az itt feltüntetett adatok senkit nem jogosítanak fel egy-egy állat tulajdonosi viszonyainak igazolására, vagy a tulajdonjog bizonyítására.
(A regisztráció során a bejegyzésre kerülő adatokat az állatorvosok a regisztrációt kérő állattulajdonos bemondása és írásos nyilatkozata alapján rögzítik, és nem jogosultak az adatok valódiságának ellenőrzésére. A MÁOK "mikrochip szabályzata" szerint minden állatorvosnak kötelessége azonban "életszerűen" eljárni, és ha kétsége van az adatok valódiságát illetően, a regisztrációt megtagadhatja.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!