Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Titeket is nagyon zavar,...

Titeket is nagyon zavar, amikor valaki előíteletes egy fajtával szemben?

Figyelt kérdés
Például a bull típusú kutyákat gyakran gondolják vérengző idegbeteg fenevadaknak, akik nem csak közveszélyesek, de előbb utóbb a gazdájukat is széttépik. Vagy akár egy dobermann/rottweiler, csak mert nagytestű és fekete, biztos meg akar ölni. Általában nagytestű kutyákkal szoktak ilyenek lenni, de nem csak arra gondolok. Akár a csivavát is megbélyegzik mint buta idegesítő öleb. Szerintem borzalmas ez a felfogás, nem értem honnan jön ez az általánosítás.

2022. febr. 7. 19:13
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
83%
Az előítéleteknek mindig van alapja. A kutyatámadások 90%-át bull típusúaknak “köszönhetjük”. Ez nem jelenti azt, hogy minden bull típusú kutya vadállat lenne és hogy ne lehetne őket megnevelni, csak azt, hogy ők hajlamosabbak a támadásra, hiszen harci kutyának lettek kitenyésztve. A csivavák többsége pedig tényleg ideggyenge kis görcs, nem mind, mert én is ismerek halál nyugodt és barátságos csivit, de ettől még nem ok nélkül alakulnak ki a sztereotípiák.
2022. febr. 7. 23:07
 12/21 anonim ***** válasza:
56%

[link]

Tévedésben vagy utolsó.

2022. febr. 7. 23:22
 13/21 anonim ***** válasza:
75%

Az előítélet lehet pozitív is, csak arról mindig elfeledkezünk beszélni...

Egyébként addig nem zavar, amíg nem az én kutyáimat ítélik meg negatívan. Párszor megkaptam a jack russellemre, hogy biztos aggresszív és gyorsan begőzől. Akkor nagyon kiakadtam magamban. Mikor a borderemre mondják, hogy biztos nagyon okos, csak mosolygok egyet, egyáltalán nem zavar.

Előítéleteim viszont nekem is bőven vannak: Szerintem a bull típusú kutyák hajlamosak a dolgokat túlreagálni és sokkal súlyosabb sérüléseket okoznak más kutyáknak, mint a többi fajta, ezért a kutyáim nem is mehetnek bull típusúak közelébe. A többi kutyánál a testbeszédet nézem és aszerint döntök, hogy odaengedem-e az enyémet.

Vannak kevésbé káros előítéleteim is: az északi típusú kutyák és a rövid orrúak nehezebben bírják a meleg nyári napokon a terhelést, mint pl egy magyar vizsla, az afgán agár és a husky nehezebben vehető rá az együttműködésre, mint az átlag kutyák, a kotorékozásra kitenyésztett kutyák nagyobb eséllyel gyilkolják le a kisállatokat, egy terelő fajtájú kutyát könnyebben rá lehet venni a terelésre és általában a fajták arra a feladatra a legalkalmasabbak, amire kitenyésztették őket, 0 képzés mellett is tudják az alapokat.

2022. febr. 8. 01:00
 14/21 anonim ***** válasza:
14%
Ez nem előítélet hanem sajnos tény.Barátnőmnek volt dobbermannja,meg harapta,a férjem kollégájának volt dobbermanja,majdnem a szemébe kerül.És még sorolhatnám.Ez olyan mint a kuvasz.Arrol is mindenki tudja,hogy bolondok.Nekünk is volt,el kellett altatni,mert másfél éves korára nekünk jott.Vagy pl.ott a stefi.A kutyámat majdnem megölte.Azok lehet hogy az embereket szeretik,de a kutyákat nem!Szoval már a kérdés is fa....ság.
2022. febr. 8. 06:46
 15/21 anonim ***** válasza:
80%

#13 szóval te ítélhetsz meg negatívan kutyákat, de a tiédet ne merje senki?🤣Hány éves vagy, 10?

Abban teljesen igazad van, hogy adott fajtáknak vannak pozitív és negatív jellemzői is. Aki egy adott fajtát tart, az legyen tisztában annak társadalmi megítélésével is és ne hisztizzen miatta, hiszen ennek tudatában vállalta a kutyát. Egy harcra kitenyésztett kutyafajtától sosem az lesz az általános vélekedés, hogy egy öleb. Ezt fogadja el, aki bullt tart. Az enyémről sokan azt hiszik, hogy egy kis méregzsák, mint a csivava, ez a szapisokra biztos igaz is, de az enyém törzskönyves és abszolút barátságos, szeretetteljes. Mégis megértem, hogy a szapisok miatt rossz megítélése van, de nem azzal kell foglalkozni, hogy mások mit gondolnak.

2022. febr. 8. 07:01
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
"Ez nem előítélet hanem sajnos tény." Aha. mert te ismertél pár embert, aki cseszett nevelni a kutyáját, a fajta a hibás mi? A kuvasz meg minden csak nem bolond...
2022. febr. 8. 12:31
 17/21 anonim ***** válasza:
0%

#16 nem mindegy hogy mennyit kell nevelni azon a kutyan hogy ne legyen agresszív.

Érdekes én soha nem neveltem a kutyámat erre, mert nem kellett, mert alapból szeretett mindenkit, embert, állatot.

Még vannak fajták amiket tudatosan kell nevelni az agresszió ellen és ha valami hiba csúszik a gepezetbe akkor már meg is van a baj.

A kutyák viselkedese kiszámíthatatlan.

Lehet hogy 100bol 99szer úgy reagál ahogy tanitottad neki, de egyszer gondol egyet és mégse.

És ha ez egy olyan helyzet amikor megtamad valakit vagy valamit akkor már baj van.

2022. febr. 8. 12:41
 18/21 anonim ***** válasza:
75%
Akkor is a gazda a hibás.. Minek tart olyan fajtát amit nem hajlandó az igényei szerint kezelni. Ajánlom figyelmedbe a cikket, elvileg a labrador az egyik legbarátságosabb fajta: gyakorlatilag ő az első számú a kutyaharapás statisztikában. Nem a "harci kutyák". A második meg a német juhász....Tehát baromira nem a bull típusúak a felelősök a harapások kilencven százalékáért. És nem is a rotik.
2022. febr. 8. 12:55
 19/21 anonim ***** válasza:
73%

Ja mert nem fordult még élő olyan hogy hozzaerto ember jolnevelt kutyája kattant be.

Ceaser millent is bepereltek mert a bullja megtamadott valakit. De biztos ő se ért hozzá.

A labrador meg azért vezeti a statisztikat mert ebből a kutyából van a legtöbb.

Ez olyan mint mikor azt mondják hogy sokkal több az autó baleset mint a repülő. Nagyobb eséllyel ér autobaleset mint repülő. Igen csak életemben nem utaztam még repülővel és lehet hogy nem is fogok. Így persze hogy nem ér repülő baleset.

Tetszik vagy sem a bullok alapvető természete olyan hogy hajlamosabb az agressziora mint a többi.

Ettől függetlenül lehet hogy a tied úgy éli le az életét hogy sose bánt senkit de akkor se ez az átlag. Régen rossz ha legalább kutyakikepzonek kell lenned ahhoz hogy megtudd annyira nevelni hogy ne bantson senkit. Meg hogy egyáltalán nevelni kell erre és nem olyan az alaptermeszete.

2022. febr. 8. 14:03
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

"Ajánlom figyelmedbe a cikket, elvileg a labrador az egyik legbarátságosabb fajta: gyakorlatilag ő az első számú a kutyaharapás statisztikában. Nem a "harci kutyák"."

Azért, mert a labrador a világ legnépszerűbb kutyafajtája. Nyilván sokkal többen vannak, emiatt adják ők a statisztika nagy részét. Ennek semmi értelme, ha nem vesszük figyelembe a számukat. A repülő jó példa. Nyilván halsz meg nagyobb eséllyel autóbalesetben, mert autóval gyakrabban jársz, mint repülővel. Vagy hogy nagyobb az eséje, hogy megkéselnek az utcán, minthogy a villámcsapás öl meg, de nyilván nem azért mert a kés halálosabb a villámcsapásnál.

Ez nem a nevelésen múlik, vagy a törzskönyven. A bull tipúsú kutyák egyszerűen arra lettek kitenyésztve, hogy más állatokat iktassanak ki. Ez bennük van mélyen. Ezt nem tagadni kell, hanem számolni vele. Teljesen mindegy, hogy egy 8 általános végzettségű gettós brazil, vagy egy diplomás kertvárosi sváb nevel egy kutyát. A hajlam mindkettőben ott lesz. Ahogy ha az említett brazil mondjuk egy vizslát birtokol, az a kutya nagy valószínűséggel nem lesz agresszív, annak ellenére sem, hogy a gazdája nem ért hozzá. A bull tipusú kutyák hajlamosabbak agresszióra más állatokkal szemben. Ezzel tisztában kell lenni. Ha a gazda ezt tudja kezelni, meg tudja nevelni a kutyát, akkor nem lesz gond, de szerinted első pillantásra hogy mondják meg rólad, hogy te nem vagy barom? A tét elég nagy, úgyhogy inkább biztosra mennek az emberek és elkerülnek általában.

Az persze nem oké, hogy kibeszélnek és megjegyzéseket tesznek, ez az ő hülyeségük.

2022. febr. 8. 22:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!