Az igazság az, hogy ma már egy 60-70 kilós kutya tartása olyan mint akinek jaguárja vagy Mercédesze van, csak az tartson akik meg is tudja engedni magának a szervizelését, alkalmanként 60-100 ezer Ft-ot.
A hús manapság valóban nagyon drága, ezt tovább nem igazán érdemes ragozni. Minél olcsóbb húst veszel az állatnak, annál több vegyszert, hormont, antibiotikumot adsz a kutyádnak akaratlanul is plusz növesztő hormonokat mert a disznókat, marhákat, csirkéket olyan táppal etetik amely miatt rövid idő alatt elérik a levágásra megszabott minimum súlyt.
Ha a pénz része érdekel nem jössz ki 20.000 alatt és akkor még egy barátságos árat mondtam és egy kb 40-50 kilós kutyára.Vannak ettől nagyobbak.
Nekünk nem a drága tápot ették a 2000ft/kg-os áron,hanem csak kb 1200ft/kg-ost (brit premium) de abból is kellett 2x12kg egy kutyára.Egy 12kg-os csomag nem volt elég,2 egész nem fogyott el egy kutyára egy hónapban,olyan..." csak" 16kg-18kg körül.Néha volt hogy elég volt egyet venni (kb 4 havonta) mert a megmaradt pár kilók kipótoltak egy arra a hónapra kellő zsákot.
Próbáltuk a nyers etetést,de ha ezt normálisan akarod csinálni akkor ezzel meg az a 20.000 kb elmegy a kiegészítőkre.
Hiány betegségek alakulnak ki,ha nem figyelsz oda vagy valamit nem adsz eleget így nem tudod megtenni,hogy ezt-azt nem adsz és akkor úgy olcsó..
Kapásból a lazac olaj arany áron van.Nekem egy kutyára az 1-2 hónapra volt 7.500ft.
Kalciumon tudsz spórolni max,ha zöldkagyi helyett rendszeresen adsz tojást,és a tojás héját is adod/mozsárban töröd és rendszeresen az ételbe adagolod.
A húsok árait említeni se szeretném,a vörös hús nagyon drága,disznót nyersen nem adunk,a csirkéből meg nagyon meg kell nézni mit,milyet és mennyit veszel,ha allergiás a kutya keresned kell fehérhúsnak pl nyulat.
Meg kell találni a jó csont-hús arányt is,nekem 35.000ft volt egy kutyára a barfos időszak de én nem nem vettem meg minden kiegészítőt se ami ajánlott.
Főzni is lehet a kutyának de ugyan az mint a barf.hosszútávon hiánybetegséghez vezet,ha fontos valami kimarad.
Egyszóval..kis kutya kis költség nagy kutya nagy költség.
Ameddig egy kistermetűnek a drága táppal is nagyon maximum 10-12 ezerért megúszod az étkezést addig a többi az olcsó megoldásokkal is kissé nyögve nyelős az átlagos pénztárcának.
Kis termetű kutyámnak (8kg) pl 4kg-os real Nature wilderness kerül 9.000/12.000ft-ba havonta függően az íztől.Ebből se megy el rá csak 3kg havonta,de egy mellé akkor is a 4kg-os csomag ár az ami meg is éri,mert minél kisebb a kiszerelés annál nagyobb minden ára/kg.
Ez attól is függ, hogy milyen az a 60-70kg-os kutya. Ha valami masztiff, akkor az drágább lesz mert többet esznek. Ha pásztorkutya, akkor azok kb. a felét eszik meg mint a hasonló méretű masztiffok.
Én két 60-70kg közötti és egy 30kg-os kutyát etetek hússal. Van benne minden. Többnyire baromfi (farhát, comb, szárny, belsőségek), ritkábban sertés/marha hús, belsőség. Tegnap pl. csirkeszív volt csirkeszárnnyal, előtte való nap oldalas. A húst hentesnél veszem. Olyan, amit már embernek nem adnak el, de kutyának tökéletes. Ehhez még szoktam keverni ballasztot, többnyire rizst. A hús most kicsit drágább lett, jelenleg 100-300Ft/kg között veszem. Ha átlagolok, akkor azt mondom, hogy egy hónapra kb. 15-20ezer forintból megvan a kutyák kajája. Persze nagy tételben veszem (60-70kg), amit mélyhűtőben tárolok. Annak is van valamennyi költsége, mondjuk havi 2ezer, bár nem csak a kutyák kajáját tároljuk abban.
A kutyák ezt ették egész életükben. Az öreg lassan belép a 14. életévébe, ami ekkora kutyáknál ritka. A napi 2-3km-t még ma is bírja. A fiatalabbak pedig napi szinten 10-12km között mennek. Erősek, egészségesek.
Hát,az a tipikus hanyag nyers etetés,az tényleg csak csontnak jó esetleg menü részeként.
Csirke lábat és farhátat ehet az nem baj,csak kell mellé hús is pl.
De pont azért voltak anno ezek adva nekik,mert ezektől olcsóbb hús nincs most se.
200-400ft/kg a farhát (itt) és valami 100-250ft/kg a csirke láb.
Én szárítva szoktam adni rágcsának a lábat.
Nem kötelező hússal etetni,táppal is lehet.Mindkettő drága,kérdés mennyire akarnál bajlódni a menük összeállításával.(készen megvenni is lehet de az meg még drágább)
Miért szúrná ki? Ez egy ragadozó állat,ragadozóhoz illő és kellő fogazattal,gyomorral és állkapoccsal.Szerinted hogy marad életben pl a vadkutya,süt magának oldalast vagy legel? 🤔
Ha nem hőkezeled a csontot (kivéve disznó,azt nyersen nem szabad) akkor semmi baja nem lesz.
A főtt,sült csont az amitől baja lesz,a csirke csont pl szilánkosra törik.Nyersen puha.
Halakat is kaphat a kutya nyersen ugyanis a szálka sem szúr,a hal gerincét pedig pillanatok alatt elropogtatja.
Nem,veszett se lesz a nyershústól.Féregteleníteni viszont gyakrabban kell,ennyi a hátrány.Nem lesz férges,csak megelőzés.
És! Az se baj ha nagyobb darabokat nyel le.A kutya úgy eszik,a gyomra képes nagy mennyiségű és méretű húst feldolgozni,ez számára az egészséges nem az elporladó táp 10 perc után vagy a bele dagadó Z
gabona táp.
Leszakít vagy elvesz egy nagyobb darabot,hosszan rágja hogy össze zúzza benne a csontot,majd ha elég puhának érzi lenyeli.Igen,egyben nem ember hogy feldarabolja magának késsel-villával.Neki így természetes.
Ha még mindig nagynak érzi,vagy a csontok nem elég töröttek vissza öklendezi és rágja tovább.
És! Ha netán hirtelen habzsol be is ki fogja hányni de az nem jelenti,hogy rossz neki az étel.Túl sokat evett és kihányja,majd vissza eszi lassabban.Undorító de nekik ez is természetes.
Sok gazdinak fingja sincs mit tart és mik a szokásai,vagy mit csinálhat és mi nem normális.
Kicsit jobban utána kellene járni,mert sokan ezek miatt a teljesen normális dolgok miatt fosztják meg a kutyát az egészséges nyers étrendről.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!