Mikor érdemes új kutyát “beszerezni”?
Többlaki életet élek. Otthon a családi házban van 2 idősödő kutya (nem túl aktívak már, szinte egész nap alszanak, a nyugit szeretik) anyumnál. Hivatalosan az én kutyáim, mert elvileg, ha én nem akartam volna kutyát akkor nem lenne kutya. (Papíron anyum kutyái, az egyik 100%-ig anyumhoz ragaszkodik inkább, a másik talán inkább hozzám)
Egyetem miatt én 300 km-re vagyok. Volt, hogy felhoztam ide azt a kutyát, ami igazán az én kutyám, de neki sok volt az utolsó alkalom már. Eddig élvezte, de mostmár érződik, hogy sokkal kevesebb energiája van.
(Plusz örökség révén van egy lakásom is, így sok időt vagyok ott a kutyákkal, ha hazamegyek)
Megismerkedtem egy örökbefogadható kutyával és beleszerettem. Anyumnak fel se merem vetni. Egy ilyen fura állapotban vagyok, hogy már a dolgok nagy részében nem függök tőle, de egy ilyen dolgot nem akarok meghozni, mivel őt is érintené. Pl. azért ha hazamegyek még a közös otthonunkba megyek haza, meg sok közös programunk van
Nincs már túl sok hátra az egyetemből. Utána a szülővárosomban tervezek elkezdeni dolgozni. Elköltöznék teljesen otthonról. A kutyákat nem tudnám magammal vinni, mert ők 10+ éve otthon szeretnek élni. A valóban én kutyámat el-el tudnám hozni, de tartósan nem lehetne velem (egyedül nincs el, mert a másik mindig vele volt, de egymáshoz nem ragaszkodnak, csak a megszokás, hogy ott a másik).
Mivel sok változás lesz akkor az életemben, úgy érzem jó lenne egy biztos pont, egy olyan kutya, aki már hozzámszokott, fiatalosabb, jobban viseli a változásokat. Vagy akkor fogadnék örökbe egy kutyát (mert akkor már nem akarok egy teljesen saját kutya nélkül lenni), csak akkor a sok változás mellé még egy új társat is meg kellene szokni.
Anyum valószínű azt mondaná, hogy akkor legyen új kutyám, ha már nincsenek meg a mostaniak. Én azt fájdalmasnak érzem nagyon, úgy érzem, jobban átsegít az elvesztésükön, a gyászon ha van már egy kutya velem.
Én is biztos akkor fogadnék be új kutyát, mikor az idősebbek már nincsenek. De ha te nem ekkor szeretnéd, tedd meg előbb.
Viszont én azt ajánlom, hogy egyetem után. Mint írtad, már nincs sok hátra, és le is fogsz költözni otthonról. Szerintem akkor hozz új kutyust, amikor már biztosan van saját lakásod, nem kell az egyetemen laknod. Új kutyának sok idő kell, az egyetem és a tanulás mellett nem biztos, hogy mindig lenne rá időd és energiád. Azért egy fiatal kutyának sok mozgásra és törődésre van szüksége, nem mint az idősebbeknek, akik már egész nap csak lustiznak. Illetve ha anyukádhoz elvinnéd az új kutyát, lehet zavarná a két időset az örökös ficánkolással. De te ismered azt a kutyát, te tudod milyen a személyisége.
Hú lehet nem volt 1-2 dolog teljesen leírva.
Ha örökbe fogadnám a kutyust, akkor folyamatosan velem lenne, nem lenne ide-oda dobálva. Csak értelmes, szükséges mennyiséget lenne egyedül vagy mással. A kutyáinkkal ott lett elrontva, hogy állandóan volt velük valaki, így szeparációs problémáik vannak. Ezt a hibát még egyszer nem akarom elkövetni. Mondjuk egy fél-1 év múlva előfordulhat, hogy 1-2 hétre gyakorlatra kell mennem, ahova nem tudom magammal vinni, de utána megint én lennék vele. Ha közeli helyre sikerülne kerülnöm, ahova otthonról tudnék bejárni, akkor meg semennyit.
Szerencsére azért nem az egyetemen lakom :D
Nem kiskutyát fogadnék örökbe, úgy tudják 3 év körül lehet. Lenne időm foglalkozni vele, azt a mostani kutyám mellett megtapasztaltam, amikor még fiatalabb volt és volt fent velem. Ott a gondot a szeparációs probléma jelentette, amiatt nem maradhatott velem sokáig oktatási időszakban. (Akkor sok volt a gyakorlati órám, ahova nem vihettem be, mostmár alig lesz, így a legtöbb nap bejönne velem a kutya az egyetemre)
Én a helyedben akkor vállalnám be, amikor már stabilizálódik minden. Most még suli van, a karrieredet is építhetnéd egy kicsit, egyáltalán nem biztos, hogy minden simán fog menni, és jobb egy kutyát úgy bevállalni (10-15 év), hogy nem kell a munka, lakhatás miatt aggódnod, nem tudom, akarsz-e családot, gyereket, gyűjtesz-e lakásra.
Illetve szerintem anyukád kötődik még annyira az idős kutyákhoz, hogy nem állna készen egy új kutyára akkor sem, ha nem ott élne vele, az időseket szeretné elengedni békében, nyugodtan, nekik is fontos, hogy már ne pörögjön körülöttük egy fiatalabb, még energikus kutya, még akkor sem, ha csak látogatni mentek. Csak lehet, hogy anyukád ezt még nem tudja ennyire megfogalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!