Hogy lehetne megtanítani a kutyámnak hogy segítsen megkeresni dolgokat? Pl. Kulcsot, egy pár cipőt, Vagy ilyesmi. Már 4 éves, ilyenkor még lehet neki tanítani?
apró lépésekben, de én egy kiképzés vezetői tanfolyam után sem állnék neki szakértő nélkül. Az alap az, hogy eleinte jutalomfalatokat dugdozol el. Aztán tárgyakkal együtt jutalomfalatokat, aztán csak a tárgyat, és tőleg kapja a jutit, ha megcsinálja, és így tovább. De mondjuk egy év rendszeres gyakorlással.
Ja és csak olyasmit tudzs vele megkeresni, amihez tudsz neki adni szagmintát.
Jaj hát nem kell ezt úgy túlbonyolítani (szakember:)!
Ha csak annyit szeretnél h mondjuk a kutyád odahozza a lakásban a cipődet séta előtt ezt egy fogékony kutyánál játékosan nagyon könnyen el lehet érni. Ha szeret és tud apportírozni akkor a legtöbb kutyának rövid idő alatt leesik hogy amikor a gazdi "labdát" emleget az a kis guruló micsodát jelenti. Egyszerűen mindig mondani kell neki h amikor a labdával játszottok h az labda:) "Hozzd ide a labdát!" "Nézd itt a labda!" stb. Lehet ez így bután hangzik, de egy idő után tudni fogja. A következő lépés hogy eldugd előle a labdát és neki meg kelljen keresni. Majd ha már ez is megy csak leteszed a labdát több más játék , tárgy (pl a cipőd) közé és kéred h hozza oda de csak akkor kap jutalmat ha a labdát hozza.
Nagyon sok tárgy nevét képesek így megtanulni. Az én labradorom megkeresi a labdát, keztyűt, pórázt, cipőt (igaz neki a cipő és a papucs egyremegy:), tálját stb És mint egy jó segítőkutya mindezeket pontosan a kezembe adja, ha vmit elejtek azt feladja, ja és az ajtót is kinyitja:) Pedig nem vagyok kutyakiképző (sőt szakkönyveket sem olvastam amikor ezeket tanítottam) és ő sem csodakutya, csak egy átlagos örökkbefogadott labrador.
ez tényleg jó.
de gondolom azzal a szóval is jó lesz hogy csipogó mert a labdák nem érdeklik..
de ezt egy négy éves kutya már megtanulhatja vagy már túl öreg hozzá?
Egyébként ez ugyanaz a logika, mint a juti, csak az egyik kutyát a labda motiválja, a másikat a kaja. A lényeg, hogy eleinte motivációs tárggyal kell dolgozni. Sosem öreg, meg tudja tanulni.
Én úgy értelmeztem, hogy olyan dolgokat kellene megkeresnie, amiket nem ismer névről, ahhoz kell a szagazonosítás.
De ha megtanítasz neki szavakat, és a keresd parancsot, és együtt adod ki őket, akkor működni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!