Meghalt a kutyám. Hogy dolgozzam fel? Mit csináljak?
Szerintem se akard elnyomni a gyászt. Az, hogy szomorú vagy miatta, mutatja, hogy mennyire szeretted.
Én nem gondolnám túl a helyedben ezt az "elbúcsúzást", mivel szinte biztos, hogy nem fogta fel, mi történik, tehát nem is szándékos volt, hogy tőled elfordult, anyukádnak meg hagyta, hogy simogassa. Talán az utóbbinál kicsit jobban érezte magát.
Nekem már 8 éve, hogy meghalt a cicám, akivel együtt felnőttem. Konkrétan évekig sírtam akkor is, ha rágondoltam, beszélni sem tudtam róla sokáig, mert ahogy elkezdtem volna egy történetet, amiben benne volt, egyből elfogott a sírhatnék. Nálam az emlék sosem halványult el, és sokat gondolok rá. Már talán nem minden nap, de majdnem minden nap, és már nem vagyok feltétlenül szomorú. Én is öregedtem azóta, egyre inkább látom, hogy a halál is az élet része. Örülök, hogy ismerhettem, ennél többet nem is kérhetnék.
Én akkor, mikor elvesztettem, úgy voltam vele, hogy többet nem lesz macskám (meg más állatom se), mert azt hittem, képtelen vagyok ezzel megbirkózni. Aztán eltelt pár év, és ugyan még mindig hiányzik, de azóta van egy kutyánk, most már három macskánk, és nyulaink is. Majdnem mind mentett. Nekem ez is segített, hogy változtattam a gondolkodásomon: inkább feláldozom a lelki nyugalmam, de otthontalanoknak biztosítok szeretetet, ételt, és mindent, amire szükségük van. És néha arra is szükség van sajnos, hogy elengedd őket. De addig még ott az esély, hogy boldoggá is tedd őket. :)
De mindenképp hagyj magadnak időt. Ahogy az emberek között a szeretteidet nem pótolhatja más, úgy az állat-szeretteidet sem. De ez nem jelenti, hogy nem szerethetsz másokat is.
Sokkal többek, mint butuska állatkák, társak, akiket nehéz elvesziteni. Júniusban vesztettem el és még ma is, most is hiányzik. A séta, a játék, a kedveskedés, időnként a morgás, a csaholása, minden hiányzik. Ezt csak az állat gazdája értheti, aki
szerette ezt a kis szeretet gombócot.
Ne csinálj semmit illetve az csináld azt ami jön, sírj vagy ha éppen jó kedvű vagy (akár egy vidám emlék miatt vagy bármi miatt) akkor örülj. Semmilyen érzelmet ne nyomj el.
A gyász ilyen, változó. Az is változó, hogy meddig tart, de mindegy is meddig nincs meghatározva.
Részvétem!
(és azt ne feledd örökre veled marad)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!