Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tudnátok segíteni kutya...

Tudnátok segíteni kutya összetett allergiával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Kutyám allergiás lett idén, áprilisban kezdődtek a tünetek. Emellett sikerült bolhát is összeszednie, a spot-on készítményre is allergiás lett (most Nexgard tablettát kap). Pollenallergiája, bolhanyál allergiája és feltételezhetően ételallergiája is van. Füleinél külsőhallójárat gyulladás van, amit már rég próbálunk kezelni, de nem akar megoldódni. Bűzmirigye sűrűn megtelik. Korpás a bőre. Sokat vakarózott, de ez javult, mióta voltunk dokinál (1 hete) és kapott gyógyszert. Az elmúlt 1 hétben csak 2 alkalommal vakarta meg a nyakát a nyakörvnél. Viszont a szája tegnap óta megint eléggé duzzadt, lilás-barnás. A szaga (bőre, füle, lába) is újra kellemetlen, ami a vizsgálat után 3-4 napig már egész jó volt, de most megint elég büdös. A szeme körül ilyen kerek szemüvegszerű szőrhiány van. Nem vészes, de azért észrevehető. Az egyik combja külső felületén nagyon ritka lett a szőrzet. Szőre folyamatosan, erősen hullik, porszívóval kelek-fekszem. Most ugye a bolha miatt pláne napi porszívózás, forró vizes felmosás és BioKill spray-t használunk. Nagyon el vagyunk keseredve, mert sose gondoltuk volna, hogy ilyen problémája lesz szegénynek. Elkeserítő, hogy ennyi baja tud lenni egy állatnak. Az orvos felírt neki antibiotikumot és egy bőrgyulladás csökkentő tabit, amit még pár napig adni kell neki, illetve fülcseppet. Kinyomta a bűzmirigyét, valamint a vizsgálatkor adott neki egy injekciót és vizes papír bolha tesztet csinált vele, ami pozitív lett. Azt mondta, hogy hipoallergén tápot kell kapnia minimum 2 hétig, fel kell hagyni minden táplálékkiegészítővel, amit eddig kapott és ha a tünetek enyhülnek, akkor vagy adjuk továbbra is a hipoallergén tápot, vagy kezdjük el az eliminációs diétát (ezt is leírta, hogy hogyan). Felírta a következő gyógytáp gyártókat: Royal Canin, Hills, Specific, Purina, Calibra, HappyDog. De ezeken belül konkrétat nem ajánlott. Hát megnéztem őket, de mivel gyorsan kellett dönteni, nem tudtam alaposan végigböngészni mindent azon a napon, amikor a dokitól eljöttünk (mostanra viszont már egy csomót átnéztem). Végül vettünk próbaképpen egy Hill's kacsás-rizses tápot. Ezek az összetevők: Őrölt rizs, szárított kacsafehérje, állati zsírok, csirkehús-fehérje-hidrolizátum, (kis molekulasúly), növényi olaj, cellulózpor, halolaj, só, kálium-klorid, DL-methionin, kálcium-karbonát, taurin, kálium-citrát.

Nagyon nem vagyok oda érte a csirkehús miatt, meg azt sem tudom, milyen növényi olaj van benne, de akkor gyorsan kellett választani valamit, mert aznap már nem kaphatta a megszokott kajáját. Egy másik Hill's-ben pl. szójaolaj van, azon kiírták. Lehet, hogy ez a kacsás-rizses növényi olaj is szójaolaj? A Royal Canin összetevői nagyon nem tetszenek, hiába olyan népszerű. Na, meg drága is. Az összetevők szempontjából még a Specific egyik fajtáját találtam elég normálisnak, bár a sertészsír nem tudom, jó-e egy kutyának: Rizs, rizsfehérje, hidrolizált lazacfehérje, sertészsír, ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek, cellulózpor, napraforgóolaj, útifűmaghéj. Mondjuk, a napraforgóolaj se a legjobb, mert rengeteg Omega-6, ami inkább növeli a gyulladásokat, nem csökkenti. És ez a táp is húzós árral van megáldva.

Nektek volt-e hasonló problémátok és ha igen, milyen tápot adtatok a kutyátoknak? Vagy tudtok-e ajánlani szója, kukoricamentes hidrolizált fehérjés hipoallergén tápot jó minőségű olajjal (lazacolaj, lenolaj)? A tenyésztő a DADO lazacos hipoallergén tápot javasolta anno, aminek az összetevői alapvetően teljesen jók lennének, csak sajnos az is tartalmaz kukoricát. Ez az egyetlen probléma vele. De kezdőként még nem figyeltem erre, hanem a tenyésztő tanácsát követtem. Azt kapta kicsi kora óta, aztán idén tavasszal 7 hónapos korában bejött ez az allergia. Lehet, hogy pollen allergia volt és nem a táppal volt gond, de akkor még lövésem sem volt, hogy egyáltalán van olyan, hogy kutya allergia. Aztán elkezdtem utánaolvasni, meg dokihoz is elmentünk, de akkor a doki inkább csak a fülgyulladással foglalkozott. A tenyésztő által javasolt tápot áprilisban abbahagytuk, és váltottunk egy megfizethető monoproteines, allergiás kutyáknak való bio tápra. Ezek voltak az összetevők: kíméletesen feltárt hántott köles (NEM gabonaféle), szárított lazac 24% (több mint 60% frisshal hányadnak felel meg), szentjánoskenyér, kókuszzsír, lazacolaj 1,7%, sörélesztő, répa, banán, tengeri algákból kivont mész, malátacsíra, kovaföld, mezei zsurló, csipkebogyó, petrezselyem, szeder, articsóka, édeskömény, pitypang, kopasz zabból és barna kölesből származó csírák 0,5% De sajnos nem lett jobb a helyzet. Dokit is váltottunk és ez a mostani sokkal alaposabb vizsgálatot végzett. Megköszönném, ha tudna valaki segíteni ebben a táp kérdésben, mert már rengetegfélét megnéztem, és még mindig nagyon tanácstalan vagyok. Illetve még az a kérdésem, amit elfelejtettem megkérdezni az orvostól, hogy ha egy kutya bolhás lett, akkor a peték meddig maradnak rajta? Egyáltalán rajta maradnak vagy lepotyognak róla? Mennyi időn át kell a bolhairtást végezni a lakásban? Mikor hagyható abba? Elnézést, hogy hosszú lett, de mindent le akartam írni, hogy elég információt adjak.Előre is köszönöm a segítséget!

2021. okt. 1. 18:56
 1/10 anonim ***** válasza:
0%

Basszus ez annyi mint az Elfújta a szél!

Bakker ki olvassa el?

2021. okt. 1. 20:49
 2/10 Maya Bunnyheart ***** válasza:
84%

A tápok akármilyen jó minőségűek is tartalmaznak olyan dolgokat amik feleslegesek a kutyának. Nyers etetés (BARF) nem lenne opció?

Ami meg a bolhákat illeti, a peték lepotyognak a földre főleg a szőnyegpadlót szeretik. Van pár praktika arra hogyan tudsz tőlük könnyen megszabadulni. Szőnyegpadló/bármilyen más szőnyeg: sózd be éjszakára a szőnyegeket és reggel porszívózd fel, a sótól kiszáradnak a peték.

Neostomosan oldat alkalmazás és adagolás:

Lemosással, fürösztéssel vagy permetezéssel történő kezeléshez a koncentrátumot 1:200 arányban hígítjuk ( 5 ml készítményhez 1 liter víz). Hígítás után azonnal felhasználandó. Bolhásság és tetvesség esetén a teljes testfelületet és az állatok közvetlen környezetét is permetezni kell. A kezelést 7 nap múlva célszerű megismételni.

2021. okt. 1. 20:49
 3/10 A kérdező kommentje:
Ez a táp szerintetek jó? Összetétel: burgonyakeményítő (51%), lazac (21%), hidrolizált lazac fehérje (12%), baromfi zsírok (8%), lazacolaj (3%), hidrolizált csirkemáj, sörélesztő, gyógynövény- és gyümölcskivonat (300 mg/kg - rozmaring, szőlő, kurkuma, citrusfélék, szegfűszeg), mannan-oligoszaharidok (180 mg/kg), frukto-oligoszaharid (120 mg/kg), jukkakivonat (120 mg/kg). Allergiás kutyáknak való hipoallergén gyógytáp (Calibra). Csak azt nem értem, hogy miért nem csak hidrolizált fehérje van benne? A sima lazac összetevő ezek szerint nem hidrolizált, de van benne hidrolizált lazacfehérje is. VAgy ezt úgy értsem, hogy lazac van benne, aminek a fehérjéje hidrolizált? De akkor miért van vessző a lazac és a hidrolizált lazacfehérje között, mintha ez két külön összetevő lenne? Kicsit zavaros vagy csak félreértem? Pont az lenne a hipoallergén lényege a fehérjék szempontjából, hogy hidrolizált legyen, hogy az immunrendszer ne reagáljon rá ellenséges fehérjeként. Remélem, tud majd valaki segíteni, mert holnap szeretnék tápot venni.
2021. okt. 1. 20:52
 4/10 anonim ***** válasza:

Ennyi vizsgálat, gyógyszer és táp próbálkozás után szerintem még adnék egy lehetőséget Patadokinak.

[link]

2021. okt. 1. 23:11
 5/10 A kérdező kommentje:
1-es: Eredeti gondolat volt, Sziporka! Lehengerlő ez az empátia és segítő szándék! Egészen elérzékenyültem tőle. :D :D
2021. okt. 1. 23:26
 6/10 A kérdező kommentje:
2-es: Köszönöm szépen, hogy ídőt szántál rám. BARF-ot is próbáltuk, sajnos nem volt változás. A bolhássággal kapcsolatban: szerencsére a szőnyegeinket felszedtük még amikor a kutyusunk megérkezett a családba és azóta se raktuk vissza. Parketta és kőpadló van. Úgyhogy ezt porszívózom, felmosom (vegyszereket az allergia miatt nem használok, citrom olajat, ecetet szoktam forró vízbe önteni, azt nem szeretik ezek a dögök), illetve elfelejtettem írni, hogy ózonos fertőtlenítőt is bevetünk 2 naponta minden helyiségben (természetesen addig a kutyusunk meg mi is a lakáson kívül vagyunk). Köszi szépen még egyszer a jótanácsokat! :)
2021. okt. 1. 23:36
 7/10 A kérdező kommentje:
4-es: Nagyon örülök, hogy ezt elküldted, nem tudtam, hogy ilyen irányultságú állatorvos is van. Mindenképpen megnézzük! Köszi szépen!
2021. okt. 1. 23:41
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem főzz magadnak egy teát és nyugodj le, mert kicsit túlgondolod :)

„Pont az lenne a hipoallergén lényege a fehérjék szempontjából, hogy hidrolizált legyen, hogy az immunrendszer ne reagáljon rá ellenséges fehérjeként.”

Tök mindegy, hogy milyen állatból származik, ha allergiás az adott fehérjére a kutya, hidrolizált formában is allergiás ugyanúgy allergiás reakciót vált ki nála, mintha nyersen tálaltad volna neki.(BARF-nál sem mindegy ám, hogy mit próbáltatok.

Amire a kutyának most szüksége van, az egy LIMITÁLT összetevős táp, 1 féle fehérjeforrással, 1 szénhidrátforrással és minél kevesebb sallanggal. Ez a fehérje lehetőleg olyan legyen, amivel még nem találkozott a kutya (ami néha elég nagy kihívás szokott lenni, tekintve, hogy a gazdik megvesznek minden vackot: őzfül, disznóorr, fagyasztva szárított strucc stb.). Én biztosra mennék és mindenféle baromfit kerülnék nagy ívben. Továbbá ilyenkor mást nem eszik a kutya, csak a táp összetevőit. (Tehát ha jutalomfalatot akarsz neki adni egy nyulas-krumplis táp mellett, akkor vagy megveszed a szárított nyulas jutit, vagy a nyulat és megsütöd otthon a kutyának.

Ja és tök mindegy, hogy mi van ráírva a tápra, mennyire hipoallergén, mennyire allergiásoknak való:

1. a többsége nem az :)

2. a kutyának egyéni allergiáik vannak, ami az én kutyámnak beválik, az közel sem biztos, hogy a tiédnek is jó lesz

Tehát muszáj értelmezve elolvasni az összetevőket és az alapján dönteni. (Pl. vedd észre, hogy valamelyikben ott figyel a csirkemáj.)

Ételallergia esetén a szervezet 16 hét alatt tisztul meg teljesen az allergénektől. Ha ez megtörtént, 3 opció közül választhatsz:

- tök jó a táp, amit találtál, etetsz továbbra is ezzel

- tájékozódsz: etetsz továbbra is a táppal, de bevezetsz mellé más fehérjeforrást és figyeled, hogy van-e rá reakció (ha maradunk a nyuszis-krumplis példánál, bepróbálsz mellé egy kacsás jutit.)

- egy teljesen más, neked szimpatikus tápra váltasz

Szóval a limitált összetevős diéta az egy ideiglenes állapot általában. Szvsz rohadtul nem kellene azon rugóznod, hogy OMG sertészsír meg napraforgóolaj Omega6 tartalma… egyszerűen nem prioritás. A gabonamentesség lehet prioritás, mert az tudja az allergiás tüneteket fokozni.

Egyéb…

A pollent naplózni kellene. (De lehet akár porra is allergiás a kutya vagy az öblítődre, szóval leginkább mindent naplózni kellene.)

A bolha allergia az utolsó bolhacsípés után néhány héttel fog feltisztulni.

A fülgyulladás és az ételallergia között közvetlen összefüggés tud lenni. Muszáj kezelni a fülét, de tartósan rendben valószínűleg akkor lesz, ha az allergiája is helyre van téve.

Amúgy a fentiek közül egyikkel sem etetnék. (De a bárányos-rizses Brit akár jó is lehet, ha bírja a kutyád gyomra.)

Ha a táp nem válik be azt 1-2 hét után már látni lehet.

A tárolási atka allergia (olyan is van) ismérve, hogy elkezd feltisztulni a kutya szervezete, múlnak a tünetei, aztán ahogy a zsák aljához közeledtek, újra megjelennek....

2021. okt. 1. 23:57
 9/10 A kérdező kommentje:
8-as: Köszi szépen a sok, hasznos infót. Mint kezdő kutyás, egy meglepetésszerű allergia helyzettel szembesülve, honnan a fészkes fenéből kéne nekem ennyi mindent tudnom? Ne érts félre, nem bántani akarlak ezzel a kérdéssel, csak kicsit lehengerlő számomra ez a protokoll. Kb. állatorvosnak kéne lennem, hogy ezt ilyen profin lezongorázzam. Na, mindegy. Elolvasom még párszor, amit írtál, aztán jöjjön az alkalmazás. Egyébként szerintem természetes jelenség, hogy ha az ember csont kezdő valamiben és egy problémával találja magát szemben, akkor esetleg túlgondolja. Az összes túlgondolásomat egy dolog mozgatja: segíteni szeretnék a kutyámnak és nyilván a körülményeket is javítani szeretném itthon(bolhamentesség, büdös szagok csökkentése a lakásban, szőrhullás csökkentése, mert nem szeretnék hónapokon át naponta 2x porszívózni és felmosni). Egyszerűen csak normálisan szeretnénk élni a kutyánkkal. Ennyi. Köszi még egyszer a tanácsokat! :)
2021. okt. 7. 22:57
 10/10 A kérdező kommentje:
8-as: Ja, még annyit, hogy az összetevőket mindig elolvasom és értelmezem. csak ahhoz is kell egy alaptudás, hogy mik azok a dolgok, amik egy kutyának hasznosak és mik azok, amik nem. A fenti tápok, amikről kérdeztem, hogy jók-e, olyanok, amiket a doki javasolt. Nekem valójában egyik se tetszett, de akkor ezek szerint semmit nem ér a doki javaslata? Ezért fizetünk, hogy utána én felülbíráljam az ő ajánlását és okoskodjam ki magam a dolgokat? Hát ez vicc. Ez a harmadik orvos, akinél jártun, mondjuk eddig ez volt még a legnormálisabb. De lassan ott tartunk, hogy nekem kell elvégezni az orvos feladatát. Miért ajánl egy orvos olyan tápokat, amik tele vannak ennyi felesleges és megterhelő cuccal? Mielőtt még bármi gond lett volna a kutyánkkal, én már alapból nagyon tiszta, organikus, kevés összetevőjű tápot keresetem neki (Naturavetal), előtte pedig a tenyésztő által javasolt tápot kapta, de engem zavart, hogy abban kukorica volt és lecseréltem. De sajnos így is allergiás lett a kutyám.
2021. okt. 7. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!