Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az állatok csak ösztönlények?...

Az állatok csak ösztönlények? Nincs szabad akaratuk? Gondolkozni se tudnak?

Figyelt kérdés

Ti mit gondoltok?

Ilyen kérdések merültek fel egy ismerősömmel való beszélgetés kapcsán.. Neki nem volt kutyája...

Én úgy gondolom, hogy az ösztönök vezérlik őket (ahogy az ember is csak determinált ösztönlény), viszont valamilyen szinten tudnak gondolkozni..

Kiváncsi vagyok mások hogy látják ezt a kérdést, és milyen példákat tudnának felhozni :)

2010. szept. 1. 12:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
45%

A kutya, gondolkodik, de nem képes összetett gondolkodásra. Neki csak a jelen van.

De, igen gondolkodik, hiszen tud választani több lehetőség közül. Ha pedig választ több lehetőség között, az mi ha nem gondolkodás? Mérlegel, és választ egy megoldást.

Persze alapvetően az ösztön mozgatja a kutyát is.

Néha minket is az ösztöneink mozgatnak, a különbség, az, mi emberek( már aki) képesek vagyunk az összetett gondolkodásra, és a legtöbb esetben nem az ösztönünkre hallgatunk.

2010. szept. 1. 13:55
 12/16 anonim ***** válasza:
A legfontosabb tényleg az, hogy mindig visszamenjen a gazdihoz, ha az hívja.Lehet bármilyen okos, ügyes, ha rosszkor rossz helyen szalad el, mert neki éppen úgy tetszik. A pincsinkek ezt nem sikerült megtanítani rendesen. Felnőttként, menhelyről került hozzánk, sokat dolgoztunk vele. Adott pacsit, leült, de ha gondolt egyet (mert meghallotta egy ismerős kutyaugatását akivel sokat játszottak) elszaladt és nem jött vissza. Sajnos ez lett a veszte, elütötte egy autó. Viszont ettől függetlenül nagyon okos volt. A pohár alá rejtett labdát pillanatok alatt kiszedte. Amikor kiszökött a hörink, jelezte, hogy gyere nézd meg, ott van az az állatka. Odaszaladt a ketrechez, majd az ágy sarkához, majd hozzám és izgatottan ugatott.Akkor vettük észre, hogy Bendegúz meglépett. Ehhez gondolkodni is kell. .Persze ettől, ha megkaparintotta volna, nem biztos, hogy életben hagyja. :D
2010. szept. 1. 14:05
 13/16 anonim ***** válasza:
50%

Hát, remélem, hogy ez nem egy neveléssel kapcsolatos kérdés. Szóval ne amiatt tessék lepontozni :)

Én szeretem, ha a kutyámnak van szabad akarata, és azt is szeretem, ha ő dönt valamiben. MIndig is így neveltem, mert nekem ez a szimpatikus. Az ezen az oldalon fellelhető alapelvek közül jó sokat meg is szegünk amiatt. Én pl. néha kifejezetten hagyom, hogy a kutya válasszon, hogy mit eszik. Értsd: az orra alá tartok két jutifalatot, és ő válassza ki, hogy melyiket egye meg. Két játék közül is választ. A trükköknél olyat tanultunk, hogy lerakom öt játékát a földre, és mondom, hogy melyiket hozza ide és ő ki tudja választani, hogy az melyik. Van két póráza, és amikor mondom, hogy "séta" ő választja ki a kettő közül, hogy melyiket hozza. És amikor kóborolunk, sétálunk nyílt terepen, akkor bizony hagyom, hogy a kutya vezessen, hogy merre menjünk, csak azért, hogy nekem legyen igazam, nem húzom el a másik irányba, hogy megmutassam, hogy én vagyok a főnök. És láss csodát, működik! Mindennek ellenére hallgat rám a kutyám, odajön, ha hívom, pedig az életben egyszer sem volt megbüntetve. Szóval érdekes dolog ez a szabad akarat.

2010. szept. 1. 15:37
 14/16 anonim ***** válasza:

Erre mondják, hogy dominancia váltó képesség. PErsze, hogy lehet szabad akarata, de csak akkor, ha olyan stabil a pozíciód, hogy azt bármikor felül tudod bírálni, ha biztonsági okokból szükségesnek látod. Tehát ha már meg van a tekintély, és teljesen kézben tartod a kutyát, akkor nyugodtan átengedhetsz neki döntéseket. Csányi is írta valahol, hogy az ő kutyája is dönthet, de gondolom Csányi profnak nincsenek is gondjai a hierarchikus szerepekkel :)

Az előző kutyám nekem is teljesen más jellem volt, sokkal liberálisabb nevelést kapott, mégis sokkal kezelhetőbb kutya volt a mostani, akinek meg a mostani szigor sem elég. Szóval örülj neki, hogy ilyen jó kutyád van, de azért ne legyél biztos abban, hogy a mostani nevelési elveid egy következő kutyánál is működni fognak .

Ez azért nagyban függ attól, hogy a kutyád mennyire domináns, vagy alázatos jellem.

2010. szept. 1. 16:12
 15/16 anonim ***** válasza:
A szigorú nevelés nem azt jelenti hogy büntetik a kutyát mint az állat...
2010. szept. 1. 16:36
 16/16 anonim válasza:
a szabad akarat nem egyenlő a cselekvés szabadságával. az állatok közül senki, semmilyen okból nem tud öngyilkosságot elkövetni. ebből számomra az következik, hogy az ösztön erősebb a szabad akaratnál, ezért olyan szabad akartuk mint nekünk nincs. persze csak aki elfogadja, h létezik szabad akarat
2014. aug. 1. 02:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!