Hogy segítsek a kutyámon?
Sajnálom és nyugodjon békébe, neked meg kitartást kívánok!
Nem akarok bunkó lenni, de ez sok embernek lehet tanulságos. Ha rendszeresen kap féregtelenítő tablettát nem lesz férges és nem hal bele. Ha lesz következő kutyád, mindenféleképpen agy neki ilyen tablettát.
43, kicsit pontosítanék a válaszodon.
A szívférget szúnyogok terjesztik és sokkal komolyabb, állatorvos felügyelte kezelést igényel mint egy sima bélféreg. Ezért a megelőzés a legjobb megoldás, az pedig nyakörvet, spot-ont vagy szájon át szedhető élősködő elleni tablettát jelent (ez nem egyenlő a féregtelenítővel, amit negyedévente ajánlott adni, a leggyakoribb galand-fonálféreg fertőzés ellen). A leghatékonyabbakat orvos írja fel szívféreg teszt után.
Ez így volt korrekt. Egy pontos diagnózis után dönteni. Sajnos amíg nem lett bőrférges a kutyám, én sem vettem komolyan a szúnyogok elleni védekezést, pedig minden ellen oltattam őket, rendszeresen féreghajtva voltak. A szív és bőrféregre nem elég a sima féreghajtás és egyre gyakoribb. Ráadásul a védekezés bizonyos formái előtt le kell szűrni a kutyát, mert a védekezés is veszélyes lehet, mivel pl. a Milbemax és Nexgrad Spectra és a Stronghold a mikrofiláriákat is pusztítja, nem szabad fertőzött kutyának csak úgy orvosi javaslat nélkül adni. Ugyanis a pusztuló mikrofiláriák embóliát okozhatnak. Ez csak körítésként. Szerintem sok jó gazda van, aki még nem veszi komolyan, mert még nem találkozott vele. Az én kutyusom pl. állandó köhögés miatt lett kivizsgálva és úgy derült ki a bőrféreg, abból se volt könnyű kikezelni és az sem veszélytelen, maga a védekezés sem. Ő pl.csak Strongholdot kaphatott, nehogy embóliája legyen, mert az lassabban pusztítja el a mikrofiláriákat és még így is sokkot kapott az egyik Stronghold kezelés után. Túlélte, de nem volt könnyű menet. Azóta veszem én is komolyan a szúnyogokat.
Sajnálom, a szívférgesség kikezelése sokkal nehezebb ügy, az orvos biztosan nem tévedett, amikor azt mondta, el kell altatni. Biztos vagyok benne, hogy remek gazdái voltatok.
Teljesen érthető, hogy aggódsz a kutyádért, különösen egy ilyen nehéz helyzetben. Az, hogy az állatorvost kihívtad és hogy ő már kezelést adott, az első és legfontosabb lépés volt, amit megtehettél. Most pedig azon kell dolgozni, hogy a kutyád kényelmesen és nyugodtan legyen, amíg a gyógyszerek hatni kezdenek.
Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy biztosítod számára a nyugalmat. Ha ő most a fűben érzi magát kényelmesebben, hagyd, hogy ott maradjon, ahol neki jó. Figyeld őt, és ha látod, hogy esetleg mégis jobban érzi magát a takarón, segíts neki visszamászni rá, de ne erőltesd.
Fontos, hogy legyen neki friss víz elérhető közelben, mert ilyenkor a kutyák hajlamosak kevesebbet inni, ami nem jó, különösen akkor, ha gyógyszert is kapnak. Ha úgy látod, hogy nem nagyon iszik, próbálj neki kínálni egy kis vizet, de ha nem akar, ne kényszerítsd rá.
A nyugalom és a pihenés most kulcsfontosságú számára. Próbálj meg nem zavarni őt, hacsak nem szükséges. Ha bármilyen változást észlelsz az állapotában – például ha rosszabbul van, vagy újra vérzik – ne habozz újra felkeresni az állatorvost.
Fontos, hogy most te is próbáld megőrizni a nyugalmadat, mert a kutyák nagyon érzékenyek a gazdájuk érzelmeire. Ha te nyugodt vagy, az neki is segíthet abban, hogy ő is nyugodtabbnak érezze magát.
Az ilyen helyzetek sosem könnyűek, de tudd, hogy már azzal is sokat segítesz neki, hogy mellette vagy, és törődsz vele. Ha szükséged van további útmutatásra vagy ha bizonytalan vagy valamiben, ne félj újra felhívni az állatorvost. Ők ott vannak, hogy segítsenek neked és a kutyádnak átvészelni ezt az időszakot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!