Veréssel miért gyorsabb a "nevelés"?
Lehet, hogy ő így nevelte, de a kutyában mindenképp negatívumként marad meg az ütés.
Én soha nem bántottam egyik kutyámat sem, legfeljebb leszídtam, de azt is csak végső esetben.
Viszont ha a kutya olyat csinált, amit nem kéne, rászólsz, és ezért legközelebb nem csinálja, akkor nagyon dícsérd meg. Szerintem így is hamar rögzülnek a szabályok, ráadásul a kutya és a gazdi közti kapcsolat is erősödik.
Inkább 15x szólj rá, mint 1x üsd meg!
Talan mert a farkasoknal a falkavezer sem intez a tobbihez 15x szonoklatott, hogy mit akar, hanem elsore ramordul, aztan odakap*...
De nyugodtan lehet nyafogassal is nevelni kutyat, csak 15x lassabb.
*Nem felhulyere veri, megrugdossa, egyebek. Egy puha figyelmezteto pofontol semmi baja sem lesz. Sem a testenek, sem a lelkenek. (A kutya ragadozo. Nem "árt" neki a testi eroszak, mert abban el.)
A verést könnyebben általánosítják a kutyák, mert a negatív következményt mindig jobban általánosítják. Ez az életbenmaradás feltétele. Ha egy kölyök kétszer megpróbál játszani a medvével, akkor halott.
Csak az a baj a veréssel, meg a büntetéssel, hogy teljes passzivitásra neveled vele a kutyát. Azt tanulja meg, hogy a legjobb ha semmit nem csinálok, akkor nem érhet baj. Egy ilyen kutya sose fog neked bonyolultabb feladatokat meg csinálni, csak azokat amikre tudod kényszeríteni.
De az is igaz, hogyha 5-ször szólsz, az már rég baj. Nincs tekintélyed.
Nem ertem a problemat. A sokszori raszolas is negativ elmenyt hagy a kutyaban, hiszen megtiltasz neki dolgot. Csak kozben a szadat is rojtosra beszeled.
Mig ha ragadozo - falkaallat szemszogbol neveled (vagyis "ramordulsz", ha tenyleg szukseges, meg fizikailag is erinted) akkor egyetlen (max ketto) ingerbol tudni fogja, hogy nem szabad. Es igy meg kevesebb stresz is eri: 1 vs. 5 (15)
Szoval, ertem en, hogy nem bantjuk a kutyat, meg csunyan sem nezunk ra, de attol az meg egy ragadozo - ha nem kezeljuk ugy, akkor pont azzal "alazuk"...
NEm a pár pofonnal van a gond. Az enyém is kap, de a verés meg a pár pofon nekem fogalmilag nem azonos.
Egyébként meg marha egyszerű, kondícionálni kell a pofont. Tehát először egy figyelmeztetés (nem szabad) másodszor egy rászólás (POFON LESZ!) harmadszor a pofon. Így pillanatok alatt rájön, hogy ha a nemre, vagy legkésőbb a pofon leszre abbahagyom, akkor megúszom a pofont. A rászólás csak akkor negatív következmény, ha kondícionálva van, mert ahogy mondod, a saját nyelvén ez a morgás, a mi szavainkat nem ismeri. Egyébként én is morgok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!