Menhely tényleg ellenőrizhet? Mik azok a feltételek, amiket teljesíteni kell, hogy örökbe fogadhass kutyát?
Kb sehol sem ellenőrizgetnek, bár a szerződésben benne van. Nálunk sem voltak soha.
Nem értem, hogy miért kell ilyenen fennakadni, ha nincs rejtegetnivalód, miért baj, ha beugranak pár percre, megbeszélt időben... Ha pedig már most tudod, hogy nem bírod betartani a szerződésben foglaltakat, ne fogadj be kutyát.
A feltételek változóak, az állatvédelmi törvényt nyílván mindenhol teljesíteni kell(kap vizet, kaját, nem lehet láncon, kutyaház, évi oltás, féregtelenítés, ha baja van, orvoshoz viszed). Ezen felül az ivartalanítási kötelezettség kölykök esetében és rögzítve van a tartás helye is (kinti, benti, kinti-benti), valahol, ha olyan a kutya kutyasuliba is erősen ajánlott járni.
Akik tudnak "válogatni" (leginkább fajtamentések), nyílván annak adják a kutyát, aki jobb feltételeket biztosít.
12-es lehet neked van a szövegértéssel bajod inkább, mert én konkrétan nem írtam olyat, hogy minden menhely adna lakásba kutyát.
Tehát nem tudom miért szóltál le, hogy hülyeségeket beszélek...
Sőt arról se írtam, hogy mi alapján adhat neki a menhely kutyát.
Csak azt írtam, hogy szerintem, hogy ne tartsa, tehát nagyon mellé lőttél.
Ha "szerinted csak kint tartsa" és ő megfogadja a tanácsodat már kapásból kiesik neki kb a lehetőségek háromnegyede, mert ahogy írtam is, a legtöbb menhekly maximum kintre-bentre ad kutyát. 🤦♀️
Mindegy, elengedtem.
Azt feltudod fogni, hogy én arra nem írtam neki semmit, hogy mi alapján ad a menhely örökbe kutyát? :D
Arról írtam, hogy szerintem hogy ne tartsa.
Illetve arról, hogy jogilag ellenőrizhetik-e.
Nincs rá konkrét jogszabály, hogy ellenőrizhetnek, ugyanakkor szerződésbe beleírhatják, és azt pedig az aláírásoddal elfogadod.
Viszont egyesülettől függ, hogy tényleg ellenőriznek-e, akiknek sok dolguk van, azoknak nincs erre kapacitásuk, max. örökbefogadás előtt megnézik, hova kerülne a kutya, esetleg javaslatot tehetnek erre-arra a kutya ismeretében, pl. ha szökős, és nem jó a kerítés, és azt kérik, hogy erősítsd meg, nem a te szívatásodra van, hanem a kutya biztonsága miatt. De még ezt sem teszi meg minden egyesület, hozzám egyáltalán nem jöttek be még akkor sem, amikor elhozták a kutyát, pedig készültem erre is. Mondjuk ha váratlanul állítanának be, annak nem örülnék, mert nem vagyok állandóan otthon, meg van, amikor fáradt vagyok rendet tenni, de tudják, hogy jó helyre került a kutya, van egy facebook csoportjuk a gazdiknak, akik tőlük fogadtak örökbe kutyát, de többen pl. külön oldalt is indítottunk az adott kutyának, és azokat is tudják követni.
Ha a szerződés tartalmaz ilyen kitételt, akkor igen, ellenőrizhetnek, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor egy random éjjel rád törik az ajtót. Nem rendőrök, nem állíthatnak be akármikor az engedélyed nélkül. Előre egyeztettek időpontot, kijönnek, körbenéznek a lakásban, kertben (nem házkutatás, nem fogják kitúrni a fiókjaidat), megnézik a kutyát, kicsit beszélgetnek, hogy minden rendben van-e, nincsenek-e nehézségek, nincs-e szükség segítségre a kutyával (pl neveléssel) kapcsolatban, ilyesmik.
A szüleim egy kis menhelyről fogadtak örökbe háromszor is kutyát, a másodiknál jöttek ki ellenőrizni kb 3 hónappal a befogadás után, mert ő egy elég nagytestű harcikutya jellegű keverék volt. De teljesen barátságos volt a hölgy, természetesen előre egyeztetett időpontban érkezett. Az első és a harmadik kutyusnál meg nem jött soha senki. Mi a párommal cicát hoztunk el egy országos szinten ismert, elég szigorú hírű menhelyről, minket se jöttek ellenőrizni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!