Hová fordulhatok a panaszommal?
Egy vidéki tanyán élek, juhokat tartunk. Van néhány terelő kutyám, köztük egy 5 éves Border Collie szuka is, akit egy tenyésztőtöl vásároltam, aki kikötötte a szerződésben az ivartalanítási kötelezettséget. A kutyának a képzése sok időt és pénzt felemésztett, többet mint a többi kutyámnál (érthető, mivel ő nem az anyja mellett tanult). Két hete sajnos eltört a lába (amin eléggé meglepődtünk, ugyanis ilyennel még nem találkoztunk), és a vizsgálatok kimutatták, hogy csontritkulásban szenved a kutya. Nem igazán értettem, mi okozhatja ezt, hiszen megfelelően volt táplálva és egyik kutyánknál sem jelentkezett eddig ilyen probléma. Az állatkórházban elmagyarázták, hogy a nemi hormonok hiánya a szukáknál csontritkulást és egy felgyorsult öregedési folyamatot idéznek elő. Ezek az állatok, mint a Border Collie is, képesek lennének 17-18 éves kort is megélni, viszont így, ivartalanítva 12-13 év várható. A csontritkulása miatt a fokozott igénybevételtől mentesíteni kell a kutyát, munka kutyának nem szabad tovább használnunk, csak házi kedvencnek javasolják. Ekkor derült ki az is, hogy a kutyának a szőre is ezért hullik jobban mint kellene (folyamatos vedlés), aminek szintén az ivartalanítás az oka.
Sok pénzt adtunk ki ezért a kutyáért 5 évvel ezelőtt, a kutya kiképzése terelő kutyává, egy évig tartott, ami szintén sokba került, és most az ivartalanítás miatt, használhatatlanná válik a munkára a kutya. Hová lehet fordulni ilyenkor panasszal, hiszen a tenyésztő elzárkózik a kártérítéstől, nem hajlandó vissza vásárolni a kutyát, azért a pénzért, amiért eladta, mondván, hogy tenyésztésre alkalmatlan, mivel ivartalan az állat.
Sejtem, hogy megosztó lesz a kérdésem, de hátha olvashatok itt olyasmit ami hasznos lehet. Akinek csak házi kedvencet jelent a kutya, az fel sem fogja miről beszélek, de egy közel ezer fős juh állomány mellé bizony kellenek terelő és pásztor kutyák. A rendőrség, katonaság, katasztrófa védelem szintén használ munka kutyákat, a kutyát munkának használni nem egy újkeletű dolog (mielőtt azt mondanátok, hogy tereljem én a juhokat, a kutyának a kanapén a helye).
7-es!
Amit a 6-os írt, sajnos valóban így van. Az embereknél, akinek kiveszik a petefészkeit, hormonpótló tablettákat adnak, a csontritkulás és egyéb öregedési jelek elkerülésére. Triaklimot szednek az ilyen műtéten átesett nők. Egy kutyával már csak azért sem foglalkoznak, mert a kutya 10-15 évig él csupán. Talán tájékozódj, mielőtt ekkora ostobaságot írsz, miközben teljesen hülye vagy az orvosi dolgokhoz!
Ha a szerződésben garantálja, hogy munkára alkalmas minőségű kutyát kapsz, reklamálhatsz. Ellenben sajnos le kell nyelni a békát és többet olyan helyről venni kutyát, ahol nem csak "ugatják a vadászatot" hanem valódi munkát végeznek. A rendőrség magának tenyészt kutyát, amelyik nem lesz arra hivatott hogy továbbvigye a vonalát, vagy ivartalanítják, vagy nem, a többit ivarosan hagyják. Sok esetben keveréket használnak.
Katasztrófavédelemnek szintén megvannak a saját bevált beszerzési forrásai.
Nem tudom melyik kennel ez, de ha a puli/mudi bevált, nagy butaság volt borderre váltani, mert nagyítóval kell keresni a nem sportra, hanem tényleges munkára alkalmas egyedeket.
Köszönöm a hasznosítás válaszokat.
#14 nem váltottunk, csak a lányom reklamált, hogy milyen ódivatú kutyákkal van körbevéve, mert ezek annyira nem divatosak. Ezért gondoltuk, hogy rendben, lesz egy "menőbb" munkakutyánk is, így ő is boldogabb, és szívesebben veszi ki a részét a teendőkből (nincs azért agyondolgoztatva).
A kutya marad, de a kártérítéstől nem fogunk elállni, már csak azért sem, mert én is állatokkal foglalkozom, és felelősséggel tartozok azért, amit tovább adok, akkor is, ha az "csak egy juh".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!