Ennyi mozgás elég a kutyusomnak?
Kaptam ajándékba egy kutyát másfél éve. Labrador. Panelban lakunk. Nekem elég nagy fájdalmaim vannak, nehezen járok, napi 3szor viszem 35-40 perc sétára 8 méteres pórázon, de ez nekem elég nehéz. Én nagyjából 1,5 km-t megyek egy alkalommal, ő meg kicsit többet, mert felalá szaladgál. Heti kétszer napköziben van, ahol egész nap kutyákkal játszik és fut.
Itthon szoktunk játszani olyat, hogy eldugom a játékot, ő meg keresi. Általában alszik, ha itthon vagyunk, de néha nyöszörög, unatkozik.
A parkban nem merem elengedni, mert ha odaszalad valakihez, nem tudok utána futni.
Szeretném, ha jó lenne neki.
Nem tudom miért pontozták le az elöttem lévöt. Kiképzés után vihetnéd póráz nélkül és valóban pár aprósàgban be is tudna segíteni, amit jót tesz a kutyusnak.
Egyébként tiszteletem, bár az egèszséges kutyatartók is megtennének minimum ennyit.
A megfelelő behívhatósághoz nem kell, hogy utána futkoss, sőt! Ha megtanítanád a mindenkori behívásra, jobban is le tudnád fárasztani.
Annyi mozgás kell neki, amennyit igényel, tehát amennyivel kiegyensúlyozott, nyugodt és nincsenek komoly viselkedési problémái.
Alapvetően aktív kutyát (és a labrador aktív) nem tartom szerencsésnek olyan gazdi mellett, aki nem tudja tartani vele a lépést, nehezen mozog. Ezt a kutyát mozgásra találták ki, sok mozgásra, régen vadásztak vele, most terápiás kutya, segítőkutya, vakvezető kutya, vagy sportkutya szerepben lehet leginkább látni. Hozzá hasonló a golden retriever, a környékünkön, ahol lakom, van egy ilyen kutya hozzád hasonlóan nehezen mozgó gazdival, a kutya neveletlen, nem behívható, soha nem láttam még pórázon, több kutyával kikezdett már, és autó előtt is láttam már rohangálni, a saját gazdája ezekkel nem foglalkozik, de lefárasztani sem tudja, és nem is próbálja nevelni a kutyáját.
Ha te nem ilyen problémás gazdi akarsz lenni (a kérdés alapján nem), akkor fontold meg a segítőkutya képzést, neked is jól jöhet, és a kutya is jobban ki tudja élni a képességeit: [link]
Én megtanítanám a behívásra és egy kevésbé forgalmas mezőn/parkban labdáznék vele (vagy nyílván, ha van, a futtatóban).
Jó ötlet a segítőkutya képzés, de ez egy szakma, így, hogy a tömb körül sem mered elengedni másfél év után, nem vagyok biztos benne, hogy ki tudnád képezni. Ha más csinálja, akkor meg minimúm fél évig nincs veled a kutya.
A póráz nélküli sétát és a behívhatóságot bármelyik oktató meg tudja nektek tanítani, onnantól pedig egy padon ülve is le tudod fárasztani a kutyádat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!