Hogyan érdemes menhelyről kutyát befogadni?
Én a MancRancs-tól fogadtam örökbe kutyát. A szerződésben benne van, hogy bármikor ránézhetnek a kutyára. Erre 10 év alatt nem került sor (igaz, a kutyáról mindent tudnak). Volt menhely, ahol nem adták oda a kinézett kutyát. Az a kutya pár éve még ott volt...
Elvileg egyszerű. Kiválasztod a kutyát, aláírod a szerződést, adsz egy kisebb adományt, és viheted is.
Nekünk kihozták és egyben tartottak "helyszíni szemlét".
Változó, hogy mi az elvárás, fajtamentések általában csak benti vagy kinti-benti kutyának adnak örökbe, pár menhely szintén, meg azok a szervezetek, akik ideiglenes befogadókkal mentenek. Sok menhely ad kinti kutyának is, ilyenkor nyílván kell egy szigetelt ház és láncra nem mehet a kutya. Lesz egy szerződés is, ami ezt rögzíti, illetve, ha nincs ivartalanítva, akkor az is benne lesz a szerződésben, hogy x időn belül meg kell csináltatnod. Benne van még, hogy 3. személynek nem adhatod tovább a kutyát, a menire kell visszavinned vagy az engedélyt tőlük kell kérni, ha továbbadod valami miatt.
Az örökbefogadás mene pedig, hogy írsz/ellátogatsz egy szimpi szervezethez, elmondod az igényeidet és hogy mit tudnál nyújtani a kutyának(suli, séta gyakorisága, kinti/benti stb. , ha valamelyiket nem tudod vállalni, nem baj, egy rakat olyan kutya van, akiket pl felesleges sulival szivatni vagy nem akarnak több km-t gyalogolni naponta). Ez alapján mutatnak neked kutyusokat-ha van megfelelő-, illetve te is szétnézhetsz, hogy ki a szimpatikus. Van, ahol egy elbeszélgetés után már viheted is a kutyát, valahol pedig többször kell vele találkoznod.
A családlátogatásra általában nincs kapacitás, de örülnek egy-egy bejelentkezésnek meg pár képnek, ezt szokták is kérni.
Úgy érdemes örökbefogadni, hogy tisztában vagy a lehetőségeiddel és a korlátaiddal és megpróbálod félre tenni a külsőségeket(nem a kinézete miatt választasz kutyát, hanem meghallgatod és mérlegeled az esetleges viselkedésproblémáit)
Én Nyíregyházáról, az Állatbarát Alapítványtól fogadtam örökbe. Igaz, nem most volt, hanem kb 12 éve, de ott nem néztek semmit. Elmentem a kutyáért, és el is hoztam. Se ivartalanítási kötelezettség, se utóellenőrzés, semmi nem volt.
Azóta gondolom, változtak a feltételek ott is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!