"Háztól" venni kutyát, vagy tenyésztőtől?
A menhelyet, fajtamentőket kérlek ne írjátok.
Mindenképpen kölyök lenne és golden retrievert.
Én tenyésztőtől szeretnék vásárolni, olyantól, aki elismert, megbízható és tudjuk, hogy az állataival megfelelően bánik.
A nevelőapám ezzel szemben állítja, hogyha magánembertől vennénk 70-80 ezerért, az is ugyanolyan lenne, mint a tenyésztőtől vásárolt... És hogy ő nem vesz 3-400 ezerért kutyát.
Próbáltam rá hatni, hogy a tenyésztőnél egészségügyileg ellenőrizve vannak, nincsenek genetikai problémák, biztosan golden retrievert kapunk a pénzünkért, nem egy olyan kutyát, aki csak kölyökként néz ki annak. De hajthatatlan, szerinte csak a tenyésztők találják ki azt a "hülyeséget", hogy a mástól vásárolt kutyák betegesebbek, meg hogy akkor keressek egy tenyésztőt, és mondjam meg, hogy nekünk nem kell a törzskönyv a kutyához, mert úgysem akarjuk versenyeztetni, adja anélkül és olcsóbban. Ezzel a szöveggel én nem akarom égetni magam senki előtt, mert a törzskönyv párezer forintos tétel gondolom, nem ezért kerül többe egy leinformálható, rendes helyről vásárolt kölyök.
Ráadásul nekem az sem tetszik, hogy ő az anyámnak akarja venni a kutyát, mikor anya megmondta, hogy nem kell neki kiskutya. Volt egyszer már kutyánk, aki 5 éve meghalt. Nagyon szerettük, ő azóta sincs ezen túl, mert tényleg családtagként szerette, mintha a második gyereke lett volna. De mondta, hogy neki jó most így kutya nélkül, nem vágyik megint arra, hogy tanítsa, télen-nyáron sétálni járjon vele, aggódjon miatta, ne legyen soha egy nyugodt nyaralása, utazása, mert ha ott van a kutya, az is stressz, ha itthon van valakivel, az is.
En tenyesztotol vennem mindenkepp, mert nem olcso mulatsag a sok operacio ha nem egeszseges es a kutyusnak se jo. Egyebkent tenyesztos kutya is lebetegedhet termeszetesen.
Nekem van, mar idos, nem tenyesztotol van hanem haztol mindket szulo torzskonyvezett volt. De nem lettek a kiskutyak anno kivizsgalvaa genetikai problemakra es torzskonyvet se kaptak. Nekem szerencsem volt mert a kutyusom eddig az lrvost csak kontrolokra latta, na meg most mar oreg korara fajnak azert az izuletei, de ezt nehez elkerulni. Ahogy irtam nekem szerencsem volt! DE a kovetkezo kutyusom majd biztosan tenyesztotol lesz, mert nem szeretnem latni ot hogy beteg.
Inkabb varjatok a kutyaval es gyujtsetek hozza penzt. Ha anyukad nem akar kutyat miert kapja ot? Foglalkozni kell a kutyussal, ha o nem akarja mi lesz vele?
Nekünk 3 alkalommal kellett diszplázia miatt műteni a kutyát.Az enyém is szaporítós diákként honnan tudtam volna,hogy mi az..a Tv-ben a filmekben is mindenki elmegy egy farmra,kiválaszt egy kutyát és megy haza a kutyával aki tetszett neki,vagy talál egyet,menhelyről kihozza..
Hát én amellett döntöttem,hogy veszek magamnak,magánszemélytől meg is kaptam 30.000-ért a kutyát.
Egy fél évvel később ahogy kutakodtam kutya témákban rábukkantam ezekre a szaporító témákra és ért a hideg zuhany,hogy én lehet,hogy beteg kutyát vettem nem is fajtatiszta szülőktől.
Most 5 éves a kutya,csípő ízületi diszpláziája van.ismétlem 3 műtét kellett,hogy tudjon rendesen járni.
Először csak folyton kattogott a feneke körüli csont ahogy simogattam,gyanakodtam hogy valami gond.Elvittem,röntgen volt kapásból való 40.000.
Most így összesen 650.000 forintot hagytam ott minden vizsgálatra,kontrollra,műtétre,röntgenre,gyógyszerre.
Ezeken felül havonta egy 36.000 forintos izületvédő csomagot kell adjak neki élete végéig.
Különben le fog bénulni mire meglesz 10 éves.Na most..a kutyám 15 évet biztos meg fog élni,ha egyéb gond nem kerül fel.Lehet számolni mennyire szívtam meg.
De ettől függetlenül szeretem.A döntésemet megbántam,de abból a szempontból,hogy talán más nem fizetett volna ennyit a dolgaira nem.Most rosszabb esetben egy menhelyen vagy alapítványnál lenne.(vagy elengedve,megölve,tovább'tenyésztésre' használnák tovább, ki tudja ..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!