Melyek azok a parancsok, amiket mindenképpen tudnia kell a kutyának? Milyen idősen és sorrendben?
Nekem németjuhász keverékem van.
Nem a legokosabb kutya, pár perc után elveszti az érdeklődését, bármiröl legyen szó (másik kutya, jutifalat, tanítás, bot/labda dobálás...). Inkább ravasznak mondanám.
Ő ezeket tudja, kb ebben a sorrendben tanulta meg őket:
Ül
pacsi
fekszik
x (fekvéskor keresztbe teszi a mellső két lábát)
hopp (fel-vagy le ugrik valahonnan)
jobbra, ballra
beng ("lövök" és eldől)
állj meg
feküdj le (ez kicsit más mint a fekszik, akkor mondom neki ha a szobában ül és bámul engem)
ereszd (ez nem mindig sikerül sajnos).
Elsot hamar megtanulta: 'old meg!'
Masodikon meg dolgozunk: 'engedd!' :)))
Meg kell tanulnia, mit jelent a NEM szó számára.
A -helyedre -is jó, ha tudja.
A -marad- jól jön, amikor a kapuszabályt tanítod.
Nekem egy ezer éves mentettem.
Neve, behívás, ül, szabályos marad, általános tiltószó - igen, ezeket mint tanítani kell.
Trükkök közül: touch, kérésre jobb, bal vagy mindkét lábát felrakja tárgyakra (emberre nem, pacsiosztás nincs), felugrik dolgokra, átbújik dolgok alatt, megkeresi és megmutatja a földre rakott csipeszeket (felvenni sosem tanulta meg)
Ami fontosabb, azok a life skillek, "alapbeállítások", nem parancsszóra működnek:
- séta pórázon, póráz nélkül
- szemkontaktus felvétele
- kommunikáció: ha zavarja valami, szól, ha buksisimit szeretne, szól (legrosszabb esetben nem kap), ha baja van szól
- impulzus kontroll (ebbe beletartozik egy csomó minden: kapuszabály, nyugodt viselkedés mindenféle ingerekkel szemben: pl. szaladós macska, idétlen kutya, földre hullot xilites süti....)
- kikapcs gomb / relax: elfogadja, hogy nem foglalkozok vele, csinál mást (általában kinyúlik valahol)
- végigtapogathatom, bármelyik testrészét átnézhetem
- kutyakozmetikusnál, állatorvosnál nyugodt, bármit csinálhat vele
- bármikor hirtelen megfoghatom (ezt mondjuk hangsorhoz csatolva, pl. "megvagy!")
- szocializáció, tehát minimum semleges viselkedés... mindennel és mindenkivel: más kutyák, más állatok, mindenféle méretű, megjelenésű, korú emberek (a hülye, cukiskodó emberek agyában van egy olyan tévképzet, hogy a kutyának mindennel és mindenkivel puszipajtásnak kell lennie. nem kell. ne keresse a feszkót, tudja mikor kell "kisétálni" egy szituációból.)
- házban normális viselkedés, legyen az én házam, a kutyás haver háza, a cukrászda, ahová beülünk, az állatorvos "háza" vagy épp a panzió, ahol nyaralunk. Ebbe beleértendő nem csak az, hogy szobatiszta meg nem rombol, de pl. az is, hogy nem fél a fényes, csúszós vagy kopogós padlón)
Németjuhásznál ráadásul élethosszig tartó tanulás van, szóval jó lenne, ha készülnél valami sporttal, meg jó néhány trükkel (pl. kikopup youtube csatorna).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!