A nagytestű kutyákat nem lehet magas fehérjetartalmú táppal etetni kölyökként (pl. Orijen), akkor BARF modell szerint miért lehet, amikor a nyershúsban magasabb a mennyiségi fehérje?
Annyi hogy nincs kivonva belőle a nedvesség nagy része mint a száraztápból, tehát százalékosan kevesebb benne a fehérje.
És én tudok több bejegyzett tenyésztőről, akik BARF szerint etetnek, onnantól kezdve hogy a kicsik nem szopnak...
Ezzel amúgy nincs problémám, csak kiváncsi vagyok, hogyha ezzel nincsen gondja kb. senkinek, és nem mondják hogy baja lesz tőle a kutyának a növekedése során, akkor pl. egy Orijenre vagy N&D-re miért mondják...
Hiszen mindent egybevetve ezekben van a kevesebb fehérje.
Máshogy fogalmazok:
Orijennel etetni pénzkidobás, és nem egészséges.
Ha azzal etetsz, a te dolgod. Ha azért dolgozol, hogy napi 2-4 ezret megetess a kutyával, miközben én ugyanazt kihozom 300-ból, az az én dolgom.
Ha 100 grammal számolunk, akkor 100 gramm bárányhúsban van 19.7g fehérje.
100 gramm Orijenben 38g a fehérje.
240-330 gramm tápot kell adni egy 30 kilós kutyának ahhoz, hogy meg legyen a napi adagja, ezt aktivitástól függően.
Ha 300 grammal számolunk az napi 114g fehérje.
Egy szintén kicsit aktívabb kutyának, ilyen húsból (jó nyílván nem nagyon lehet egyféle hússal etetni, de a példa kedvéért) 900 grammra van szüksége egy napra, ami 177+g fehérje.
Számolhatsz csirkével, kacsával is, farháttal számolj, mert barfnak is fele csontos hús, nálam reggel délben farhát a menü és valami hihetetlenül meg vannak őrülve érte, azért csökkentettem le a táp mennyiségét
Az nem létezik, hogy egy 30 kg-os 4 hónapos dán dogot 240-330 grammal te jóllakass. Egyszerűen csak a mesében.
Hiába van az ráírva a tasakra. Előző oldalon már írtam, hogy nem kell elhinni sem a pásztorkodást, amit a csomagolásra írnak, mert kb. mára alig létezik, sem a 240 g etetést, de ezen most kicsit felkacagtam, de nem rajtad nevetek.
Minden baja lesz szerencsétlennek.
Nem addig kell etetni, ami a dobozra van írva, hanem addig, hogy lássad, érezd ha megfogod a hasát hogy van benne és lakjon jól
mi van ha a dándog 3 falatból elnyeli a 240 grammot még reggel?
most komolyan, te ezt kipróbáltad már élőben?
az én 4 hónaposom még nincs 30 kg, mert nem dándog, de 60ra meg fog nőni...
és ha nem akarod nagyon nyomni nagyon fehérjével, akkor kell a 200 ft-os/kg táp, és hozzá kell keverni a közepes táphoz, a brit prémium juniorhoz
ez az orijen sehogy sem jó
én a helyedben ha csak táppal etetnék, akkor brit prémium + 200 ft-os táp, hogy jóllakjon, de ne nyomjam túl fehérjével
a farhátat meg adhatod, azzal kapcsolatban nem érdekel semmilyen tudományos cikk, mert azt úgy csinálják a nagy állománnyal rendelkező tenyész ismerőseim, és az úgy jól működik, azt is alkalmazhatod
azért a sovány juhhús fehérjetartalmát ne a színhús csirkéhez hasonlítsd, hanem a farháthoz kérlek
a farháton minden van, csont, zsír, bőr, porcogó, nyakrész stb. nem csak hús
a farhát az eléggé príma kaja... na nem mindegyik, mert farhát és farhát között elég nagy a szórás, de én mindegyikkel etetem, mikor melyiket kapom
Most csúnyát fogok mondani, szentségtörést:
Nem lepődnék meg, ha a 180 ft-os farhát, egy jó rendes farhát, odaverné a 2000 ft/kg-os tápokat.
Lehet 1-2 vitamin hiányzik a farhátból, ami benne van már közepes tápban és kell hosszútávon.
De többségében nem lepődnék meg, ha veri, én látom amit látok és tapasztalok
De ez egyéni preferencia
Bocsánatot kérek, amiért általános iskolásnak hívtalak
"És miért nem reklámozzák azt is azzal, hogy szabadtartású állatokkal dolgoznak?
Hát azért mert, akkor rohadtul megbüntetnék Őket!
"
Ja! Az kb annyira büntetik meg őket, mint a fejfájáscsillapító reklámban, hogy úgy csinál, hogy fáj a feje!
Vagy hogy úgy csinál a csokis kakaóra, hogy finom, miközben egy kalap kaki.
Vagy hogy azt mondja az autó kereskedő, hogy jó kocsi, miközben holnap már be sem indul és a rozsda fél autót megette! (na jó, ez már kicsit extrém példa, a lényeg hogy nem büntetik meg)
A világ egyik legnagyobb balgasaga egy tápot meg a nyersetetést így összehasonlitani.
Amit tápon látsz fehérjetartalmat az az összfehérjetartalom. Tehát ebben benne van az állati és növényi eredetű fehérje is.
Igen ha a nyers hús szárazanyag tartalmát nézed magas a fehérje, viszont baromi magas nedvességtartalommal bír, és így jön létre az egyensúly.
Minél magasabb egy fehérje biológiai értéke, annál kevesebb terhet rak a vesére.
Plusz te tényleg azt hiszed hogy a tonnányi kutyatápot szabadtartású boldog állatokból állítják elő?
Ja, nem hitte el nekem, hogy már nem a cowboyok terelik a marhacsordákat és itt a pusztaságban sem sűrűn látni már birkapásztorokat, kihaló mesterség az egész világon...
Az így megtermelt húst (a legdrágább pásztorkodással előállítani) mérget vehetsz rá, hogy nem szar kutyatápban végzi, hanem a csorda tulaja saját célra szánja, illetve eladja méregdrágán "bio" húsként
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!