Milyen kutyát hozzak, ha nincs igazán komoly célom vele, csak sétálni szeretek és egy társat szeretnék?
Örökbe szeretnék fogadni, de mindenhol az az első kérdés, hogy mire kell?
Hát mire, csak hogy legyen, mert szeretem a kutyákat és mert olyan jó társaság egy kutya.
Csak sétálni szeretek, naponta ki szoktam menni ösvényre, mezőre, erdős helyekre sétálni, kb 2 órára. Illetve minden 3.nap 10km-t futok vagy biciklizek a szántóföld melletti földúton, jó kis terepfutás/bringázás.
De nem szeretnék/nincs lehetőségem kutyaiskolára, kutyás sportokra, agility, őrző védő meg ilyesmi.
Nyugdíjas szüleimmel lakom, szóval mindig lenne itthon valaki vele, pénz van rá, alap dolgokra nevelném csak, pl állj meg a járda végén, nem szabad ezt meg azt, feküdj le a helyedre, ne ugass stb.
Szóval csak társ.
Milyen fajták (keverékei) jöhetnek szóba?
Ezt igy elmondod egy menhelyen, es biztosan tudnak ajanlani neked egy kutyust. Egyebkent, ha fajta erdekel, akkor vizslat mondanam. Tanulekonyak, konnyen kezelhetoek ( nekem ez a tapasztalatom!) van mozgasigenyuk, de boven eleg lenne az, amit itt felvazoltal :)
Azonban kinti-bentikent kene tartani, foleg telen, a rovid szoruk miatt.
Szerintem két irány van: az egyik hogy olyan kutyát kérsz amelyik adott esetben tud veled gond nélkül 10 kilométert futni, akár melegben is. Itt arra kell figyelni hogy egy ilyen kutya nem csak minden harmadik nap akar majd ennyit mozogni, hanem minden nap, tehát az hogy heti kétszer van csak lemozgatva nem járja. A másik hogy kérsz valami kisebb fajta keveréket, amelyik csak van, cuki, puha, nincs túl nagy energiaigénye és nagyjából abban elfárad hogy jön-megy veled egész nap. 1.5-2 óra séta bőven elég egy ilyennek, néha még sok is. Viszont ezekkel nem fogsz tudni futni járni.
Szerintem örökbefogadás esetén nem annyira reális előre kigondolt fajták keverékéről álmodozni, annyit kell elsődlegesen eldönteni hogy mekkora méretű és milyen energiaigényű kutyát szeretnél.
Köszönöm.
Hát az dologelvégzős sétán felül menne a napi 2 óra egyben és minden 3.nap helyette 10 km futás.
Mudi féle nem jó, mi?
Pedig az nagyon tetszik, nem is túl nagy.
De amúgy benti lenne csak, nincs udvarunk.
Jajj 5-os, ki a franc akarna csak azert kutyat, hogy 8 utan setalhasson vele 500 meteres tavolsagban? Ezt se gondolod komolyan :) Tobb kerdesnel is lattam hasonlo valaszt, nem tudom, te szoktad-e irogatni, vagy masok is, de hagyjuk mar :D Egy menhely (ahogy egy tenyeszto is) nyilvan megkerdezi, hogy mire is kell a kutya, de ezt azert teszi, hogy a megfelelot ki tudjatok valasztani egyutt. Nem azert, mert szemetkedni akar, neki se celja az, hogy ne fogadj orokbe, vagy 2 het mulva visszavidd a kutyat.
Ha a kutya meg huz, le kell rola szepen nevelni, ennyi. Nem attol huz a kutya, mert nagy a mozgasigenye, jezusom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!