Valóban veszélyes a kutyának csirkecsontot adni akkor is, ha az nem az üreges része? Farhátot szoktam neki főzni, de hallottam most pár ijesztő sztorit.
A csontnak a kollagén tartalma a fontos.
Nyersen azért biztonságosabb, mert a kollagéntől (amennyiben nem támasztó csöves csont) könnyen rágható és emészthető.
Főzve kifő a kollagén (gondoljunk csak a karácsonyi kocsonyára)
Ettől nem biztos, hogy a főtt csonttól lesz gondja, de a veszélye megvan. Van aki évtizedekig etet kutyát főtt csonttal gond nélkül, és van akinek egy alkalom is véres székletet / székrekedést okozhat. Abszolút kutyája válogatja.
E mellett én a nyers verziót preferálom, de ha szeretnéd hiány betegség kockázata nélkül etetni, akkor kérlek olvass utána a BARF nak vagy a Prey nek, mert csak a farhát/ csont kevés, érdemes színhús, belsőséget, rostot (zöldség) is adni.
Illetve fontos a kutya mérete is, hiszen az én 4 kg bichonom biztosan fejre állna egy egész farháttól, míg egy nagy testűnek kevés is lehet. Tehát a mennyiségre is figyelni kell.
Az, hogy csirke, kacsa vagy milyen állat, abból a szempontból fontos, hogy mennyire kemény a csont. A csirke puhább míg pl mondjuk a pulyka egészen kemény.
Egy dolgot még figyelembe kell venni, hogy a kérdésedre a válasz pontos legyen.
Hogyan rág a kutyád. Egy habzsoló kutyának a legpuhabb csont is veszélyes lehet, ha rágás nélkül nyeli. Egy szépen rágó kutyának a keményebbel se lesz gondja. A jó hír az, hogy a kutya tanítható a rágásra, erre vannak módszerek.
Kedves 13-as. Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtad részletesen. Nem csak farhátot főzök neki. Mindig kerül bele más is, zöldség, tojás, rizs, nagy ritkán burgonya.
Szereti például az almát, meg a répát még nyersen is.
Akkor egy 5-10 perces hőkezeléssel fogom neki adni, csak hogy biztosan ne legyen benne semmi baci. A nyers etetéstől idegenkedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!