Rottweiler vagy dobermann szeret jobban lakásban lenni? Mindenki a “megfelelő mozgást” mondja. Ok, de az mi és mennyi? (bővebben lent)
Nálam is 2 kutya van (dobermann mix és malinois mix), hasonló paraméterekkel.
A dobi mix az idősebb, vele is rengeteget mozogtunk (engedelmes, öv, bikejöring, sok séta) de köszönő viszonyban sincs a mozgásigénye a mali mix-hez képest. Vele aztán tényleg rengeteg meló van, hogy élhető legyen a dolog.
Szóval a malit lakásban ereszd el (még megrögzött lakás-kutyásként is azt mondom, hogy nagyon kéne egy kert neki :D), de egy dobi teljesen jó lehet. A dobermannok igazából csak akkor pörögnek ha esemény van (de akkor nagyon), de a pihenő időben maximálisan nyugodtak.
Be van kamerázva a lakás, rá szoktam nézni a kutyákra ha nem vagyok otthon. A fél dobi tényleg csak az egyik oldaláról a másikra dől, nincs ugatás, nincs játék, nincs semmi. Köszöni szépen ő pihen és alszik. Ellenben a malikával, ő egész nap tesz-vesz-matat.
Mindhárom fajtán belül vannak különböző vonalak, a mali talán egyedül, amiből nem találsz "elfekvős" kutyát.
Bármennyire borzalmas, a munkára szelektált kutyákat kennelben szokták tartani, mert ott csak pihenni tudnak, amúgy meg feltalálnák magukat.
Az első időben a szobatisztaság miatt biztos, hogy többször kell levinned, mint most, amúgy meg elég lehet(bár jobb lenne a kutyának, ha napi 3-4x legalább lenne alkalma pisilni...), attól függően, hogy ezek a séták, futtatások mennyi ideig tartanak és milyen intenzívek.
A borderemet pl 20 perc össze vissza fakerülgetéses labdázás taccsra vágja, majd sétálunk fél órát, majd 10 perc trükközős labdázással a megmaradt energiáit is levezetem és elvan délutánig. 2 óra sétálgatás viszont nem fárasztaná le, mint ahogy az sem, ha csak simán dobálnám a labdát, ahogy a legtöbb ember teszi, mert nálam szó szerint folyamatosan rohan, alapból meg csak lerakná a labdát, előrekokcogna és max 5 m-t sprintelne érte és vissza futna/kocogna vele.
Napi 10 ora egyedullet nagyon sok neki, kolyokkent meg plane, amikor 2 orankent is le kell vinni setalni.
Tipikus lakaskutya lehet a dobermann, mert rovid szőrű, es szeret is pihenni, nem az az allando tettrekeszseg van benne, mint egy maliban, kint tartani szerintem mar mar allatkinzas, de itt az a baj, hogy sokat lenne egyedul, tuti szetkapna a lakast unalmaban. En varnek vele, amig nem tudsz vele tobbet otthon lenni, foleg az elso hetekben, honapokban. Es erre a kert sem megoldas, sok foglalkozast igenyel mind szellemileg, mind mozgas teren.
A mali igényel min. napi 2x2 óra fárasztást/tanulást, + heti többszöri sulit, őv-t. Van ismerősömnek lakásban, nem lehetetlen, de 10 óra alatt durván rombolna. Kennelhez lehet szoktatni, de nem mindegyik bírja ki ott se ennyi ideig.
Dobi amúgy is rövidszőrű, szerintem az bírja legjobban lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!