Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szerintetek mi az oka annak,...

Szerintetek mi az oka annak, hogy a kutyatartás színvonala még mindig ennyire alacsony az országban?

Figyelt kérdés

Nem veszekedést szeretnék, csak a véleményetekre lennék kiváncsi.

Gondolom sokan rögtön a pénzre asszociálnak, de én nem gondolnám, hogy ez a legnagyobb probléma, hiszen lehet látni az itteni válaszokból vagy facebook csoportokból, hogy sokan nem is próbálnak meg minimumot sem beletenni a felelős állattartásba. Emellett már az is egy felelős döntés, ha meg tudják az emberek állapítani, hogy ők nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy kutyát vagy bármilyen állatot tartsanak, ezért inkább nem tartanak, de rengeteg ember úgy csinál, mintha kötelező lenne kutyát tartani.

A legalapvetőbb dolog, hogy felszedem a kutya kakiját, de sokan még erre is képtelenek. Miért? Miért tartanak az ilyen emberek kutyát?

Őszintén kíváncsi vagyok a kulturált(!!) véleményetekre.

2021. jan. 12. 22:30
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
91%

Eleve ember sem nagyon van, aki betartassa a meglévő szabályokat.

Meg most is vannak "jóakarók", akik alaptalanul jelentik fel a másikat, rendőrség kimegy mondjuk, nem találnak szabálytalanságot. Közben meg lehet, hogy máshol nagyobb szükség lett volna rájuk, csak a "vaklármához" kellett kimenni.

Esetleg ha lenne az utcán rendszeres járőrözés, és ott helyben kapnának rajta szabálytalankodókat, és tényleg intézkednének is, az talán előrébb lendítene valamit, csak ez megint olyan dolog, hogy én nem tudom megítélni, hogy van-e erre kapacitás.

2021. jan. 13. 17:16
 22/30 A kérdező kommentje:

Felháborodás? Az hobbi autósokat is basztatják, és csúnya bírságokat szabnak ki, illetve forgalmi elvétellel díjazzák az átalakításokat. Pedig ők is megvették az autót, ennyi erővel azt csinálhatnak vele amit akarnak. Sőt akkor mit mondjanak azok akik drónoznak és össze-vissza szabályozzák őket (jogosan természetesen), ők is ki lehetnének akadva. Kit érdekel, hogy pár ""állattartó"" kiakad.

Értem én, hogy nincs kapacitás, de még abban a pár esetben, amit sikerül elkapniuk, sincs elrettentés, hogy kapnak egy sok milliós bírságot és/vagy börtönbüntetés, legrosszabb esetben elveszik a kutyákat, kap egy felfüggesztettet és mondjuk 150 ezer forint bírságot.

2021. jan. 13. 17:37
 23/30 anonim ***** válasza:
94%
Kéne olyan, mint Amerikában van. Állatrendőrség. Nem is kéne külön intézményt létrehozni, elég lenne mondjuk a vadőrök hatáskörét kiteljesíteni ezzel. Ők felelnének minden állatokkal kapcsolatos dologért, a galambok szabályzásától kezdve, a kutyatartáson át a eltévedt vadakig.
2021. jan. 13. 18:27
 24/30 anonim ***** válasza:
88%
23-as, amit te írsz az egyébként tök jó ötlet!
2021. jan. 13. 18:58
 25/30 anonim ***** válasza:
94%

A 23-as ötlete jó lenne, de amíg az itthoni "állatvédők" olyan cirkuszokat rendeznek, amilyeneket nap mint nap olvasni és ha a másiknak 100 forinttal több jut, akkor képesek ölre menni, addig én nem adnék egyiknek sem semmilyen hatalmat.

Valóban inkább a vadőrök hatáskörét bővíteném, és maximálisan támogatnám anyagilag, autókkal, tárgyi adományokkal. Annyi felesleges alapítvány és egyesület van, a 90%-át meg lehetne szüntetni, mert már boldog-boldogtalan állatot ment, le van szarva tudja-e nekik biztosítani a megfelelő körülményeket vagy sem.

Bőven elég lenne 10 megbízható, valóban lelkiismeretes alapítvány, én még fizetést is adnék nekik, de azok legyenek tényleg támogatva menhellyel, mindennel. A sok Facebookos "Mónikasós" majmot meg beszüntetném.

2021. jan. 13. 22:30
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

Én is azon az állásponton vagyok, hogy ez egy igen sokrétű probléma. Ezzel kapcsolatban már előttem is sokan kifejtették a véleményüket, nem ismételném a korábbi válaszokat.

Szintén említették, és én is ezt emelném ki: tolerancia és edukáció. Mindezt mindkét oldalnak.

Azoknak is, akik a kerti dísz szerepben/bioriasztóként tartott kutyák esetében nem értik a tanulás, szocializáció lényegét, de azoknak is, akik az agressziójukat egy alapvetően jó cél érdekébeninek beállítva fröcsögnek, és kötélért kiabálnak sokszor sajnos olyan esetben is, ahol elegendő lenne némi higgadt felvilágosítás.

Ma a kutyatartás minősége igen széles skálán mozog, és ezt sem szabad elfelejteni.

Vannak valóban borzalmas körülmények között tartott kutyák, amiket bántalmaznak, láncra vernek, kidobnak, elhanyagolnak, és vannak a gazdi ágyát is ritkán elhagyó, szinte gyermekpótlékként tartott kiskedvencek.

Viszont ezek között rengeteg fokozat létezik, és számos álláspont.

Nagyon károsnak tartom, hogy sokszor olyan a narratíva a témában, mintha kizárólag a fent leírt két álláspont létezne.

2021. jan. 14. 14:31
 27/30 anonim ***** válasza:
15%
Őszintén megmondom, h a felelős állattartás és aközött ami most divat, óriási különbség van. Én nem veszem egyenlőnek a gyermekemet és a kutyámat, a gyerekem nyilván jóval többet ér a szememben. A kutyáimat rendszeresen oltatom, ha betegek kihívom az állatorvost. Nincsenek bezárva, szabadon mozognak az udvaron. Lakásba nem jöhetnek. Utcára nem viszem ki őket, az udvarról szedem utánuk a szart, játszom velük, vannak játékaik. Jó házőrzők. H felelős állattartó vagyok e? Igen, annak tartom magam. Viszont ami most megy, h többre tartanak egy állatot mint egy embert, nekem ez abnormális. Meg még a menhelyek is csak úgy adnak ki kutyát h vagy benti, v kinti benti... gáz. És csodálkoznak h sok kutya élete végéig ott marad.
2021. jan. 14. 18:07
 28/30 anonim ***** válasza:
87%

Okkal nem adnak a menhelyek csak kinti kutyának kutyát.

- túl fiatal

- túl idős

- beteg

- sérült

- szökős

Pl az egyik fajtamentésnél volt/van (nem tudom, most mi a helyzet) egy kutya, aki a bundája alapján lehetne csak kinti kutya is, de egy nagy kalandor, és semmilyen kerítés nem elég magas neki, emiatt nem lehet kinti kutya.

2021. jan. 14. 18:50
 29/30 anonim ***** válasza:
91%

"Lakásba nem jöhetnek. Utcára nem viszem ki őket [...] H felelős állattartó vagyok e? Igen, annak tartom magam"

Megnyugtatlak, hogy ez nem a felelős állattartás kategória. Belemehetnék, hogy a kutyának szüksége van a gazdája jelenlétére aki valószínű nem az udvaron ücsörög egész nap, illetve hogy a kutyáknak nem megfelelő a séta nélküli élet, mert ingerszegény környezetben unatkoznak, becsavarodnak, de ennél bővebben nem fogok mert sajnos aki ezt felelős kutyatartásnak gondolja azt ebben az életben már nem lehet meggyőzni.

2021. jan. 14. 20:45
 30/30 anonim ***** válasza:
92%

27! Felelős állattartás nem a mai kor divatja. Nekem a déenagyanyám is beengedte a házba anno a kutyáit, hogy ne fázzanak, ugyanígy a nagyszüleim is. A nagypapám még 85 éves korában is elment kutyát sétáltatni. Normális embereknél ez 100 éve is így működött. Az, hogy most is vannak (sajnos sokaig lesznek is) olyan elmaradott, primitív emberek akik a kutyát riasztó helyett tartják, nem felelős állattartás. És amíg ezt látja a felnövekvő generáció, addig mindig lesznek olyanok, akik szerint a kutyának elég az, ha a kertben van és vannak játékai. De ez nem a felelős állattartás. Azt kellene felfogni, hogy nem kötelező állatot tartani.

Egy nyúlnak sem annyi az igénye, hogy kapjon zabálni, de rohasztod élete végéig egy ketrecben és veregeted a vállad, hogy milyen jó élete van, mert az állatorvost fizeted (ami egyébként a kötelességed, ha már állatot vállalsz).

Ilyenkor szoktam javasolni a haltartást, annak csak pucolni kell az akváriumát és néha beszórni neki a kaját, de különösebb foglakozást nem igényel.

Én is szeretnék lovat, de nem tudnám kielégíteni az igényeit, az meg hogy kivágom legelészni nem elég neki, szóval nem veszek lovat, csak csodálom őket messziről vagy ellátogatok a lovardába. Ugyanez vonatkozik a kutya-és macskatartásra is.

2021. jan. 15. 11:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!