Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » T1 mennyi majat adtok a kutyanak?

T1 mennyi majat adtok a kutyanak?

Figyelt kérdés

Mennyit adhatok neki?

Szerintem egy ot kilos kutyanal keves 5g maj. Ennyit irtak a neten, de szerintem ez keves.

Ti hany grammot adnatok egy 8 es egy 15 kilos kutyanak?

2021. jan. 12. 10:44
 1/5 anonim ***** válasza:
81%

Miért lenne kevés egy 5 kilós kutyának 5 g máj? Egyébként amit olvastál az naponta vagy hetente ajánl ennyit?

Májból nem jó túl sokat adni. Két okból. Az egyiket rövid távon fogod érzékelni, a kutya hasmarsa formájában. A másikat hosszú távon: vitamintúladagolásként. A-vitamin túladagolása a legvalószínűbb, ugyanis a máj tárolja ezt a vitamint. Nekem állatorvos mondta, hogy maximum heti egy csirkemájnak megfelelő mennyiséget ne lépjek túl, és nekem nem picike kutyám van, hanem skót juhászom. Fogalmam sincs, az hány gramm, meg inkább marhamájat szoktam adni, de úgy szemre kb. annyit egy héten, amekkora egy átlagos csirkemáj. És azt sem egyszerre, inkább két étkezésre elosztva.

2021. jan. 12. 11:17
 2/5 A kérdező kommentje:

Rendben, értem! Reméltem, hogy olyan fog válaszolni akinek az állatorvos adott tanácsot. Köszönöm a válaszod:)

Csak ugye ha főzöm akkor kifőnek belőle a vitaminok nagy részben, azért éreztem kevésnek azt a pár grammot.

De így akkor semmiképp sem adok többet nekik. Nekem is két nagytestű kutyám van, csak az egyik még kölyök.

2021. jan. 12. 11:23
 3/5 anonim ***** válasza:
87%

Hát mi barfozunk, én 13 kg-s kutyám naponta 10g májat kap (ez 2,5%). A napi adag 5%-nál nem szabad naponta többet adni mivel hamar túlehet adagolni az A vitamint mivel zsírban oldódó.

Ez úgy néz ki hogy 8kg-s átlagos mozgás igényű kutya napi adagja 8g máj

míg a 15kg-s kutyának a napi adagja 15g máj

A pulyka és marha máj tartalmazza a legtöbb A vitamint így azzal vigyázni kell. Én nyúl májat adok a kutyának

2021. jan. 12. 13:03
 4/5 anonim ***** válasza:
84%

Én barf szerint etetek, nálunk is a napi adag 5%-a máj, ez napi 30gramm (600grammot eszik, nagytestű), nyersen, nyúl vagy báránymájat, illetve heti egyszer van egy koplalónap, és vérkép alapján rendben van a kutya, hasmenése sincs ettől a mennyiségtől.

Állatorvosra nem feltétlen kell egyébként etetéssel kapcsolatos témákban hallgatni, akinek nem ez a szakterülete az kevésbé ért hozzá, mint mondjuk egy kutyadietetikus. Ezt csak azért írom, mert a napokban pont egy állatorvos javasolta ismerősnek, hogy a 8 hetes kiskutyát nyugodtan etessék tejbe aprított kenyérrel... nyilván szerencsére már nem ez a jellemzőbb, de én etetés kérdésben jobban bízom valóban ezzel foglalkozó szakember véleményében, illetve ilyen esetben biztos visszajelzés az a vérkép (meg persze rövidtávon a széklet), abból derül ki, hogy a kutyának valóban megfelelő-e az étrend, mert ez is egyedenként eltérhet, mit hogyan hasznosít a szervezete, a napi 5% is csak egy általános javaslat, előfordulhat, hogy valamelyik kutyának többre vagy kevesebbre van szüksége egy adott összetevőből.

2021. jan. 12. 15:08
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Főzve adtam nekik egy-egy kisebb maréknyi libamájat. Jól vannak, nem ment a hasuk, nem hánytak. Ízlett is nekik:)

2021. jan. 12. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!